Bölgenin Sesi Gazetesi tarafından
01 Ekim, 2023 14:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Karabük’ün KARAYOLLARI ile imtihanı!

Şehir içi trafiğini rahatlatmak için Öğlebeli Sanayi Sitesi alt tarafından çevre yoluna bağlanmak üzere Valilik binasının karşısına yapılan ve uzun süredir atıl vaziyette bekleyen köprü inşaatının akıbeti merak konusu Karayolları’nın Karabük’teki karayolu yatırımları tartışılmaya devam ediyor. Şehir için trafiğini rahatlamak için Karabük’te 14 Mayıs seçimlerinden hemen önce hizmete giren Kardemir kavşak projesi tartışmaların odağında yer almaya devam ediyor. KARAYOLLARI’NIN KARABÜK KARNESİ Daha önce tartışmalara neden olan ve yıkılıp yeniden yapılan Kastamonu kavşağı başta olmak üzere son yapılan Kardemir kavşak projesi ile Balıklar kayası mevkiindeki battı çıktı projesi Karayolları’nın Karabük’e olan bakış açısını tüm çıplaklığıyla ortaya koyuyor. HEP Mİ TARTIŞMALI OLUR? Karabük Belediyesi’nin Karabük’e kazandırdığı vizyon projelerden Karayolları uhdesindeki Balıklar Kayası Battı Çıktı projesinde yer alan ve geçen hafta kaldırılan ucube refüjden sonra gözler Valilik binasının karşısında yapılan köprüye çevrildi. Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından Araç Çayı rekreasyonprojesi kapsamında Karayolları projesine uygun olarak başta Kardemir servis araçları olmak üzere ağır vasıtalar için yapılan köprünün yıkılması gündemde. BU KÖPRÜDEN BU TIR DÖNEMEZ! Konuyla ilgili gözlem ve görüşlerini aldığımız trafik uzmanları söz konusu köprü ile ilgili ‘Eğer ağır vasıtalar için böyle bir düzenleme yapılmışsa –ki söylenen öyle- buradan bir tırın geçmesi mümkün değil. Tır geçemeyecekse neden yapıldı. Proje hatası olduğu ve yıkılıp yeniden yapılacağı yönünde bilgiler var. 3 aydır o noktada zaten bir çalışma da yapılmıyor” şeklinde değerlendirmelerde bulunuyorlar.(Sadık Arslan)

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 17:42 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Endüstriyel robotlara kadın eli değdi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından 2025 yılı teması olarak belirlenen "Kadın Girişimciliği ve Bayan İstihdamı" çerçevesinde, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) uyumunda yürütülen endüstriyel robot operatörlüğü eğitim programı Samsun’da başladı.
Samsun’da bayan istihdamını artırmak ve bayan girişimciliğini desteklemek hedefiyle Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı iş birliğiyle imzalanan "Kadın İstihdamı ve Kadın Girişimciliği İş Birliği Protokolü" kapsamındaki değerli faaliyetlerden biri olan Endüstriyel Robot Operatörlüğü Eğitim Programı; OKA, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu (MYO), Samsun Merkez Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (OSB), TMMOB Makine Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ortasında imzalanan alt protokol ile hayata geçiyor.
Program, bölgede otomasyonla dijitalleşen sanayilerde bayan istihdamını artırmayı ve bayanların bu alanlarda nitelikli iş gücü olarak yer almasını sağlamayı hedefliyor. Eğitim programı, 14 Nisan’da OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle’nin iştirakiyle başladı. Açılışta konuşan Genel Sekreter Mehlika Dicle, "Ajansımız öncülüğünde kamu, üniversite ve sanayi iş birliği modeliyle bölgemizin endüstriyel dijital dönüşümüne katkı sağlayacak insan kaynağını yetiştiriyoruz. Bilhassa bayanların sanayi ve yüksek teknoloji kesimlerinde daha fazla yer almasını önemsiyoruz" dedi.
Eğitimlere, Samsun’da yaşayan mühendislik yahut teknikerlik kısmı öğrencisi yahut mezunu 25 bayan katılıyor. Program kapsamında iştirakçilere teorik ve uygulamalı olmak üzere kapsamlı bir eğitim sunuluyor. Teorik eğitimler, OKA merkez hizmet binasında, Samsun Teknopark’taki bir yazılım firması tarafından veriliyor. Toplam 6 gün sürecek eğitimlerin devamında ise programlama, Robot Studio, Otomasyon Tahlilleri ve Robot Üretimi üzere ileri seviye uygulamalı eğitimler gerçekleştirilecek.
Eğitimin birinci gününde robot çalışma modları, panel ekranı kullanımı, eksen hareketleri, koordinat sistemleri, güvenlik tahlilleri üzere hususlar işlendi. İkinci gün ise OMÜ Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu’ndaki endüstriyel robot eğitim alanında uygulamalı dersler yapıldı. Kursiyerlerin teorik bilgilerini kullanma imkânı bulduğu uygulamalı eğitimlerde, pek çok dalda kullanılan endüstriyel robotların temel çalışma prensipleri ve robotun farklı eksenler üzerindeki hareket kabiliyeti ve denetimi ile ilgili bilgiler aktarılıyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.