Karadeniz’e özgü kokulu üzümden tatlı ve ekşi pekmez üretiliyor

Anadolu Ajansı
Yayın Tarihi: 02.10.2024 20:37
A+ A-

TRABZON (AA) – MELTEM YILMAZ KARAKURUM – Trabzon'un Akçaabat ilçesinde yaşayan 46 yaşındaki Fatma Köşeli, halk arasında “kokulu üzüm” olarak bilinen Karadeniz'e özgü isabella üzümünden ürettiği tatlı ve ekşi pekmezi kooperatif üzerinden alıcılarıyla buluşturuyor.

İlçeye bağlı Darıca Mahallesi'nde yaşayan, çocukluğundan itibaren toprakla iç içe olan Köşeli, 2009'da İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Doğu Karadeniz Projesi kapsamında organik çilek yetiştiriciliğine başladı.

Organik çilek yetiştiriciliğinde DOKAP-TARIM projesi kapsamında aynı yıl “lider kadın çiftçi” seçilerek Japonya'ya gönderilen Köşeli, 19 gün organik tarım, kooperatifleşme, ürün işleme ve pazarlama konularında eğitim aldı.

– Japonya'da öğrendiklerini kokulu üzümde uyguladı

Japonya'daki eğitiminin ardından çiftçiliği artık ciddi bir iş ve gelir kapısı olarak gören Köşeli, öğrendiklerini bu kez halk arasında “kokulu üzüm” olarak bilinen Karadeniz'e özgü isabella üzümünde uygulamaya başladı.

Köşeli, özenle toplanan üzümleri ilk olarak geleneksel yöntemlerle ezerek sıkma işlemini yapıyor. Ardından kara kazanın başına geçen Köşeli, tatlı ve ekşi olmak üzerine iki tür pekmez için kolları sıvıyor.

Posa ve çekirdek alma, süzme gibi çeşitli aşamalardan geçirerek odun ateşinde köz ve toprakla buluşturduğu üzüm suyunu, eşi ve ailesinin de yardımıyla yaklaşık 8 saat pişiren Köşeli, kıvam alan ürünü cam kavanozlara doldurarak satışa hazır hale getiriyor.

Köşeli, pekmezi çevresindekilerin yanı sıra İpekyolu Kadın Kooperatifi çatısı altında alıcılarıyla buluşuyor.

– “Japonya ufkumu açtı”

3 çocuk annesi Fatma Köşeli, AA muhabirine, kırsalda doğup büyüdüğü için çocukluğundan itibaren tarımın içinde olduğunu söyledi.

“Lider kadın çiftçi” seçilerek gittiği Japonya'da öğrendiklerini memleketinde uygulamaya karar verdiğini anlatan Köşeli, “Japonya ufkumu açtı. İlk üretmiş olduğumuz çilekleri o kadar heba ettik ki yani bu şekilde tekniklerini bilmediğimiz için çileklerimizi işleyemedik, satamadık. Daha sonra reçel yapmaya, marmelat yapmaya başladık. Kadın sivil toplum örgütleriyle buluştuk, görüştük ve sağ olsunlar, onların bana çok yararı oldu. Tarım müdürlüklerinin yani tüm kurumsal müdürlüklerin bana gerçekten çok yararı oldu.” diye konuştu.

Köşeli, öğrendiklerini Karadeniz'e özgü kokulu üzümde de uygulamaya karar verdiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

“İlk başta pekmezleri kendi yememiz için yapmaya başladık, beğenildi. Konu komşu için yapmaya başladık, beğenildi. Pazar için yapmaya başladık derken teknik gezilerini almaya başladık. Daha iyi nasıl yaparız, daha güzel nereden öğrenebiliriz diye. Bu şekilde İç Anadolu'ya gittik. Nerede bir bilgi varsa onu almaya çalıştık. Nerede bir kişi varsa ona ulaşmaya çalıştık ve bu şekilde pekmez yapmaya başladık.”

– “Kendi markamı oluşturmaya çalışacağım”

Kokulu üzümden şu anda çeşitli tekniklerle tatlı ve ekşi pekmez ürettiklerini vurgulayan Köşeli, “Tabii ki de çok zor. Tek başına başarılabilecek bir şey değil. Biz aileyle örgütleniyoruz. Yani kayınbiraderim sağ olsun, eşim, amca çocuğu, hep birlikte yapıyoruz. Yani 3 kişi tahmini bir haftada ancak 100 kilogram pekmez çıkartabilir. ” diye konuştu.

Köşeli, tahmini 500 kilogram üzüm topladıklarını ifade ederek, “10 kilogram üzüm 1 kilogram pekmez ancak verebiliyor. Tabii ki de çok zahmetli bir iş ama zahmetsiz hiçbir şey yok. Biz severek yaptığımız için hiç zahmetli gelmiyor. Bizim için zoru başarmak güzel.” dedi.

Yurt dışından da talep geldiğini belirten Köşeli, “Yurt dışına açılmak için markalaşmak gerekiyor. Markamızı almadığımız için yurt dışına gönderemiyoruz. Sadece bireysel olarak bazı kişilerle gönderebiliyoruz. Az miktarda, öyle fazla değil ama zaten ancak iç piyasaya yetebiliyoruz. Doğal olduğu için pekmezimiz, hiçbir katkı maddesi yok. Şekeri falan hiçbir şeyi yok. Onun için çok talep var.” şeklinde konuştu.

Kooperatif üzerinden ilerlediklerini kaydeden Köşeli, “Allah nasip ederse kendi markamı oluşturmaya çalışacağım.” ifadesini kullandı.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

İSTANBUL (AA) – Türk Telekom, Dünya Yaşlılar Günü'nde Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Türk Telekom Açık Hava Sahnesi'nde gerçekleştirilen Kıraç konserinde Darülaceze sakinlerini misafir etti.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Türk Telekom, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Türkiye'nin uluslararası marka değerine katkıda bulunmak üzere hayata geçirdiği Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamında 6 Ekim'e kadar sürecek İstanbul Kültür Yolu Festivali’nde, etkinlikleri sanatseverlerle buluşturmayı sürdürüyor.

“Herkes için erişilebilir sanat” anlayışıyla AKM'de birçok farklı proje yürüten şirket, Dünya Yaşlılar Günü kapsamında gerçekleştirilen konserde Darülaceze sakinlerini ağırladı. Refik Anadol ve Andy Warhol sergilerini gezen sakinler, konser öncesi sanatçı Kıraç ile sohbet ettikten sonra kendilerine ayrılan özel bölümde konseri izledi.

Festivalin ilerleyen günlerinde Ekin Uzunlar&İmera, Ferhat Göçer, Haluk Levent Türk Telekom Açık Hava Sahnesi'nde sevenleriyle buluşacak.

Sahnede festival boyunca‎ film gösterimlerinin yanı sıra Baturay Özdemir'in stand-up şovu ve çeşitli sürpriz etkinlikler de gerçekleştirilecek.

Dijital sanatın önemli temsilcilerinden Refik Anadol ile dünyaca ünlü sanatçılar Pablo Picasso ve ‎Andy Warhol sergileri festival süresi boyunca AKM'de ziyaret edilebilecek.

“Fotomaraton Yaay ile Kadrajımda İstanbul Sergisi” Türk Telekom Ventures Girişimcilik Merkezi'nde katılımcıların ziyaretine açık olacak.

Türk Telekom Opera Salonu'nda ise opera sanatçıları ve müzikaller, sanat severlerle buluşacak.

– “Mekanın ruhunu yansıtacak şekilde özel olarak tasarladık”

Açıklamada görüşlerine yer verilen Türk Telekom Kurumsal İletişim Direktörü Arif Sancaktaroğlu, insanı merkeze alan yaklaşıma sahip olduklarını belirterek, Türkiye'ye Değer katan çalışmalar yürüttüklerini aktardı.

Kültür sanatı, teknolojiyle harmanladıkları AKM'de erişilebilir sanat uygulamalarıyla toplumsal hayata eşit katılımı desteklediklerini kaydeden Sancaktaroğlu, “İstanbul Kültür Yolu Festivali kapsamında etkinliklerimiz devam ederken, bu anlamlı günde Darülaceze sakinlerini Türkiye'nin kültür ve sanat belleğinde iz bırakan AKM'de ağırladık. Ünlü sanatçıların sergilerini, sanatın kalbinin attığı Türk Telekom Opera Salonu'nu ve bu mekanın ruhunu yansıtacak şekilde özel olarak tasarlanan Türk Telekom Lounge alanını gezdik. Toplumun her kesimine dokunan bir kurum olarak sosyal farkındalığı artıran çalışmalarımızla değer yaratmayı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.​​​​​​​

Darülaceze Başkanı Esra Ceceli İslam da Darülaceze sakinlerinin sosyal hayata katılımını artırmayı önemsediklerine dikkati çekerek, “Türk Telekom'un ev sahipliğinde gerçekleşen Kıraç konserinde büyüklerimizin kültür ve sanatla buluşmasına vesile olmak bizler için büyük bir mutluluk kaynağı oldu. Darülaceze'nin sıcak yuvasında, sevgi ve saygıyla hizmet verdiğimiz sakinlerimizin yüzündeki tebessüm her şeyden değerli. Bu tür anlamlı etkinliklerle onların hayatlarını zenginleştirmeye devam edeceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

Nöbetçi Eczaneler

Büşra Eczanesi
Adres

Beşbinevler Mahallesi, Şahin Tepesi No:18/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-0777

Öztürk Eczanesi
Adres

Sırınevler Mahallesi Alparslan Caddesi No:2/A Karabük

Telefon

(370) 415-5557

Safran Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Akter Sokak Devrim Sitesi C Blok No:6/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-8262

Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

Yeni Zümrüt Eczanesi
Adres

İsmetpaşa Mahallesi, Doruk Sokak, No:8/B Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4500

Tuğba Eczanesi
Adres

Hükümet Caddesi No:71/B Eflani / Karabük

Telefon

(370) 461-2427