Esra Oğuzkağan Özkan tarafından
10 Aralık, 2024 12:43 tarihinde yayınlandı
A+ A-

KARDEMİR İkinci Sırada Yer Aldı

Türkiye’nin ilk ağır sanayisinin öncüsü Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları A.Ş. (KARDEMİR), Çelikhane tesislerinde günlük 72 döküm gerçekleştirerek, bir rekora imza attı.

Çelikhane tesislerinde gerçekleştirilen 120 tonluk konverterleriyle günlük 72 döküm yapan KARDEMİR, 38,4 milyar TL’lik cirosu ile Anadolu 500 Araştırması’nda ikinci sıraya yerleşti.

Karabük’te temelleri 3 Nisan 1937 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla dönemin Başbakanı İsmet İnönü tarafından atıldı. İlk Türk demirinin üretimi ile ağır sanayi altyapısının gelişmesinde fabrikalar kuran fabrika olarak anılan Karabük kentinin iftiharı ilk entegre demir ve çelik fabrikası olma özelliğini sürdürüyor. KARDEMİR, böylece 2023 yılında 38,4 milyar TL’lik ciroya ulaşmış oldu. Türkiye’nin ve dünyanın demir ve çelik sektörüne adını altın harflerle yazdırmayı ilke edinen KARDEMİR, çalışmalarını ülke ekonomisine de katkı sağlayarak sürdürmeyi hedefliyor.

Türkiye'nin üretim nabzını tutan "Anadolu'nun En Büyük 500 Şirketi" listesi açıklandı. Bu liste, büyük kentler dışında Anadolu'daki ekonomik dinamizmi ve büyümeyi gözler önüne seriyor. İlk olarak 2004 yılında yayımlanan bu araştırma, zaman içinde Türkiye'nin üretim, ihracat ve istihdamında önemli bir rol oynayan Anadolu şehirlerindeki şirketlere odaklanıyor.

Bu yıl Tosyalı Holding iştiraki Tosçelik, 2013'ten bu yana dokuzuncu kez listenin zirvesine yerleşti. Şirket, son sekiz yıldır bu pozisyonunu koruyor. Listenin ikinci sırasında ise KARDEMİR bulunuyor; 2021'de dördüncü sıradayken, 2022'de beşinci sıraya gerilemişti. Üçüncü sırada ise geçen yıl yedinci sırada olan Yıldız Entegre yer aldı.

Bir önceki yıl olduğu gibi, TL'deki değer kaybı ve yüksek enflasyonun etkisiyle Anadolu 500 şirketlerinin toplam cirosu artış gösterdi. 2022'de bir önceki yıla göre yüzde 119 artışla 1,9 trilyon TL'yi aşan toplam ciro, 2023 sonunda yüzde 40 artarak 2 trilyon 718 milyar 486 milyon TL'ye ulaştı. Ancak, bu dönemde Anadolu 500 şirketleri ihracatta ve istihdamda belirli zorluklar yaşamaya devam ediyor.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 17:42 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Endüstriyel robotlara kadın eli değdi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından 2025 yılı teması olarak belirlenen "Kadın Girişimciliği ve Bayan İstihdamı" çerçevesinde, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) uyumunda yürütülen endüstriyel robot operatörlüğü eğitim programı Samsun’da başladı.
Samsun’da bayan istihdamını artırmak ve bayan girişimciliğini desteklemek hedefiyle Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı iş birliğiyle imzalanan "Kadın İstihdamı ve Kadın Girişimciliği İş Birliği Protokolü" kapsamındaki değerli faaliyetlerden biri olan Endüstriyel Robot Operatörlüğü Eğitim Programı; OKA, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu (MYO), Samsun Merkez Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (OSB), TMMOB Makine Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ortasında imzalanan alt protokol ile hayata geçiyor.
Program, bölgede otomasyonla dijitalleşen sanayilerde bayan istihdamını artırmayı ve bayanların bu alanlarda nitelikli iş gücü olarak yer almasını sağlamayı hedefliyor. Eğitim programı, 14 Nisan’da OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle’nin iştirakiyle başladı. Açılışta konuşan Genel Sekreter Mehlika Dicle, "Ajansımız öncülüğünde kamu, üniversite ve sanayi iş birliği modeliyle bölgemizin endüstriyel dijital dönüşümüne katkı sağlayacak insan kaynağını yetiştiriyoruz. Bilhassa bayanların sanayi ve yüksek teknoloji kesimlerinde daha fazla yer almasını önemsiyoruz" dedi.
Eğitimlere, Samsun’da yaşayan mühendislik yahut teknikerlik kısmı öğrencisi yahut mezunu 25 bayan katılıyor. Program kapsamında iştirakçilere teorik ve uygulamalı olmak üzere kapsamlı bir eğitim sunuluyor. Teorik eğitimler, OKA merkez hizmet binasında, Samsun Teknopark’taki bir yazılım firması tarafından veriliyor. Toplam 6 gün sürecek eğitimlerin devamında ise programlama, Robot Studio, Otomasyon Tahlilleri ve Robot Üretimi üzere ileri seviye uygulamalı eğitimler gerçekleştirilecek.
Eğitimin birinci gününde robot çalışma modları, panel ekranı kullanımı, eksen hareketleri, koordinat sistemleri, güvenlik tahlilleri üzere hususlar işlendi. İkinci gün ise OMÜ Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu’ndaki endüstriyel robot eğitim alanında uygulamalı dersler yapıldı. Kursiyerlerin teorik bilgilerini kullanma imkânı bulduğu uygulamalı eğitimlerde, pek çok dalda kullanılan endüstriyel robotların temel çalışma prensipleri ve robotun farklı eksenler üzerindeki hareket kabiliyeti ve denetimi ile ilgili bilgiler aktarılıyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.