Çelikhane tesislerinde gerçekleştirilen 120 tonluk konverterleriyle günlük 72 döküm yapan KARDEMİR, 38,4 milyar TL’lik cirosu ile Anadolu 500 Araştırması’nda ikinci sıraya yerleşti.
Karabük’te temelleri 3 Nisan 1937 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla dönemin Başbakanı İsmet İnönü tarafından atıldı. İlk Türk demirinin üretimi ile ağır sanayi altyapısının gelişmesinde fabrikalar kuran fabrika olarak anılan Karabük kentinin iftiharı ilk entegre demir ve çelik fabrikası olma özelliğini sürdürüyor. KARDEMİR, böylece 2023 yılında 38,4 milyar TL’lik ciroya ulaşmış oldu. Türkiye’nin ve dünyanın demir ve çelik sektörüne adını altın harflerle yazdırmayı ilke edinen KARDEMİR, çalışmalarını ülke ekonomisine de katkı sağlayarak sürdürmeyi hedefliyor.
Türkiye'nin üretim nabzını tutan "Anadolu'nun En Büyük 500 Şirketi" listesi açıklandı. Bu liste, büyük kentler dışında Anadolu'daki ekonomik dinamizmi ve büyümeyi gözler önüne seriyor. İlk olarak 2004 yılında yayımlanan bu araştırma, zaman içinde Türkiye'nin üretim, ihracat ve istihdamında önemli bir rol oynayan Anadolu şehirlerindeki şirketlere odaklanıyor.
Bu yıl Tosyalı Holding iştiraki Tosçelik, 2013'ten bu yana dokuzuncu kez listenin zirvesine yerleşti. Şirket, son sekiz yıldır bu pozisyonunu koruyor. Listenin ikinci sırasında ise KARDEMİR bulunuyor; 2021'de dördüncü sıradayken, 2022'de beşinci sıraya gerilemişti. Üçüncü sırada ise geçen yıl yedinci sırada olan Yıldız Entegre yer aldı.
Bir önceki yıl olduğu gibi, TL'deki değer kaybı ve yüksek enflasyonun etkisiyle Anadolu 500 şirketlerinin toplam cirosu artış gösterdi. 2022'de bir önceki yıla göre yüzde 119 artışla 1,9 trilyon TL'yi aşan toplam ciro, 2023 sonunda yüzde 40 artarak 2 trilyon 718 milyar 486 milyon TL'ye ulaştı. Ancak, bu dönemde Anadolu 500 şirketleri ihracatta ve istihdamda belirli zorluklar yaşamaya devam ediyor.