blank
Avatarı
Halil Kızılyer tarafından
07 Kasım, 2024 14:34 tarihinde yayınlandı

KARDEMİR’in Kapanma Tehdidi ve Direnişin 30. Yıldönümü

Bugün, Bir Kentin Tarihini Değiştirdiği Günün Yıldönümü..!

5 Nisan 1994 Yılı’nda dönemin Başbakanı Tansu Çiller tarafından "Ya kapatılacak ya kapatılacak" açıklaması ile kapatılma kararı verilen Karabük Demir Çelik Fabrikaları, 8 Kasım 1994 Yılı’nda büyük bir direnişin ardından, yöre halkına sembolik bir rakam olan 1 liraya devredildi ve bugün yoluna dolu dizgin devam ediyor.

1989’da 137 gün süren grevin ardından zor bir sürece giren ve aşırı istihdam yükü ile yüksek üretim maliyetleri karşısında her yıl zararı büyüyen KARDEMİR, 1994’te dönemin hükümeti tarafından kapatılmasına karar verilen önemli bir sanayi kuruluşu oldu.

Bu karar üzerine Karabük’te, Çelik-İş Sendikası öncülüğünde 8 Kasım 1994’te halk sokaklara inerek büyük bir eylem gerçekleştirdi. Çocuklar okula gönderilmedi, esnaf kepenklerini kapattı ve şehre giriş çıkış sağlayan tüm ulaşım durduruldu. Okullara gitmeyen öğrenciler, dükkanlarını açmayan esnaf ve iş başı yapmayan çalışanlar, dönemin güçlü sendikası Çelik-İş’in önderliğinde büyük bir direnişe imza attı. Karabük halkı ve sivil toplum örgütleri, fabrika kapanmasın diye adeta bir destan yazdı.

Yaşanan bu direniş ve hak arama eylemleri sonrasında, birçok STK yöneticisi ve gazeteci yargılandı, ancak fabrika kapatılamadı. Ülkede büyük ses getiren bu eylemin ardından 30 yıl sonra fabrika özelleştirilerek 1 lira gibi sembolik bir bedelle yöre halkına devredildi.

KARDEMİR, TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK SANAYİ KURULUŞLARI ARASINDA

1994’te verilen kapatılma kararının ne kadar yanlış olduğu, bugün KARDEMİR’in Türkiye sanayisindeki konumu ile bir kez daha gözler önüne serildi. Demir yolu rayı ve ağır profil üretiminde tek milli marka olan, ülkenin stratejik yatırımlarından biri olan demir yolu tekerleği üreten, savunma sanayisine ve yerli otomobil projelerine katkılar sunan KARDEMİR, yılda 3,5 milyon ton üretim hedefiyle sürekli yatırımlar yaparak teknolojisini yenileyen bir şirket olarak, bugün Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları arasında yer alıyor.

Haber videosu için TIKLAYINIZ!

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
20 Mayıs, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı

Tarlaya giden yaşlı adam ölü bulundu

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde tarladan dönmeyen 65 yaşındaki adamın hayatını kaybettiği ortaya çıktı.
Zonguldak’ın Ereğli ilçesine bağlı Terzi köyü Aslan Çeşme mevkisinde sabah saatlerinde tarlasına giden 65 yaşındaki İsmail Demir, akşam saatlerine kadar geri dönmeyince ailesi durumdan şüphelendi. Yaklaşık 4 saat süren arama çalışmasının akabinde, Demir’in cansız vücudu oğlu tarafından tarlanın alt kısmındaki çalılıklar ortasında bulundu.
İlk belirlemelere nazaran, İsmail Demir’in yükseklikten düşerek çalılık alanda hayatını kaybettiği öğrenildi. Olay yerine gelen 112 Acil Sıhhat grupları ve jandarma, İsmail Demir’in hayatını yitirdiğini belirledi. Cenaze, Karadeniz Ereğli Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.
Jandarma olayla ilgili soruşturma başlattı.

Bizi sosyal medyadan takip edin