Kaspersky, EURO 2024’te yoğunlaşan dolandırıcılık faaliyetlerini keşfetti

Kaspersky, EURO 2024’te yoğunlaşan dolandırıcılık faaliyetlerini keşfetti

Anadolu Ajansı
Yayın: 21.06.2024 20:00
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Kaspersky uzmanları, kullanıcıların verilerini ve paralarını çalmak için tasarlanmış ve hepsi UEFA 2024 ile ilgili teklifler olarak gizlenmiş çok sayıda dolandırıcılık keşfetti.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Avrupa Şampiyonası başlarken milyonlarca izleyici ekranlarının başına ve futbol stadyumlarına akın ediyor. Ancak siber suçlular, yılın en çok beklenen etkinliklerinden birini istismar etmek için bu fırsatı değerlendiriyor.

Kaspersky uzmanları, kullanıcıların verilerini ve paralarını çalmak için tasarlanmış ve hepsi UEFA 2024 ile ilgili teklifler olarak gizlenmiş çok sayıda dolandırıcılık keşfetti.

Büyük çevrim dışı etkinlikler öncesinde sıkça karşılaşılan tehditlerden biri de bilet dolandırıcılığı olarak kulanıcıların karşısına çıkıyor.

Kaspersky uzmanları, popüler bir Alman enerji şirketi gibi görünen ve EURO 2024 için hediye bilet sunan sahte bir sayfa keşfetti.

Sayfaya girdikten sonra kullanıcılardan isim, telefon numarası ve adres bilgilerini içeren bir form doldurmaları isteniyor. Bu kampanya, kurban şirketin çalışanlarını ve ortaklarını hedef alarak son derece hedefe yönelik, yani dolandırıcılar hedefin altyapısına sızmak için her türlü avantajı kullanıyor.
Sahte yayınlar

– Sahte mağazalar

Uzmanlar, düşük fiyatlarla özel etkinlik yayınları sunan sahte yayın platformları keşfettiğinden, çevrimiçi izleyiciler de dikkatli olması konusunda uyarıyor. Bu siteler, ödeme ve kişisel verileri sızdırmanın yanı sıra, saldırganların tarayıcınızı kontrol etmesini sağlayan yerleşik XSS güvenlik açıklarına sahip olabiliyor. Uzmanlar ayrıca yüzde 40 indirimle forma, atkı, şapka gibi taraftar malzemeleri satan sahte online mağazalar da buldu.

Dolandırıcılar, EURO 2024'ün popülaritesinden faydalanarak ünlü oyuncuların isimlerini taşıyan özelleştirilmiş paralar satıyor ve etkileyici getiriler vadediyor.

Kaspersky uzmanları Harry Kane'in adını taşıyan coinleri içeren bir dolandırıcılık planı keşfetti. Bu coin'ler dolandırıcılar tarafından e-posta gönderimleri ve Twitter, Facebook ve Telegram gibi sosyal medya platformları aracılığıyla yoğun bir şekilde tanıtılıyor. Kaçırmak istemeyen hevesli tüccarlar, coinleri satın almak için acele ederek fiyatlarını yükseltiyor. Fiyat şişirildiğinde, dolandırıcılar ellerindekileri satarak madeni paranın değerinin dakikalar içinde düşmesine neden oluyor.

-“Dolandırıcılar sadece mevcut trendlere göre yemlerini değiştiriyor”

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kaspersky Güvenlik Uzmanı Olga Svistunova, büyük etkinlikler etrafında dönen bu dolapların bilindik bir model izlediklerini belirterek, “Dolandırıcılar sadece mevcut trendlere göre yemlerini değiştiriyor. Ancak, sürekli uyum sağladıkları ve kar etmenin yeni yollarını buldukları için onları hafife almamalıyız. Örneğin, yakın zamanda keşfettiğimiz popüler oyuncularla bağlantılı kripto para dolandırıcılıkları, ortaya çıkan fırsatlardan yararlanma yeteneklerini gösteriyor.” ifadelerini kullandı.

Dolandırıcılıktan korunmak için Kaspersky uzmanları şu ipuçlarını paylaştı:

“Bilet, ürün veya hizmetleri yalnızca resmi ve saygın kaynaklardan satın alın. Yetkili satıcılar için etkinliğin resmi web sitesini kontrol edin. Eğer bir teklif gerçek olamayacak kadar iyi görünüyorsa, muhtemelen öyledir. Özellikle bilinmeyen kaynaklardan geliyorsa, büyük indirimlere ve özel fırsatlara karşı dikkatli olun. Bilmediğiniz web sitelerinde kişisel ve finansal bilgilerinizi paylaşmaktan kaçının.

URL'de “https” ve tarayıcı çubuğunda bir asma kilit sembolü arayarak web sitesinin güvenli olduğundan emin olun. Kötü amaçlı yazılımlara ve kimlik avı saldırılarına karşı korunmak için antivirüs ve güvenlik yazılımınızı güncel tutun. Örneğin, Kaspersky Premium kullanıcılarını kimlik avı ve dolandırıcılıktan korur. Yaygın dolandırıcılık taktikleri ve bunların nasıl fark edileceği hakkında bilgi sahibi olun. Siber güvenlik uzmanlarının ve resmi kaynakların güncellemelerini takip edin.”

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Minikler ve 15 Yaşaltı Ferdi Türkiye Halter Şampiyonası, Bolu’da başladı

Anadolu Ajansı
Yayın: 28.06.2024 00:07
Paylaş:
A+ A-

BOLU (AA) – Türkiye Halter Federasyonu faliyet programında yer alan Minikler ve 15 Yaşaltı Ferdi Türkiye Şampiyonası, Bolu'nun Gerede ilçesinde start aldı.

Gerede Spor Salonu'nda başlayan organizasyona, 32 ilden sporcu, antrenör, idareci ve hakem olmak üzere 600 kişi katılıyor.

Halterciler, minik erkek ve kadında altışar, 15 yaş altı kadın ve erkekte onar siklet olmak üzere toplam 32 kategoride mücadele ediyor.

Şampiyona, 30 Haziran'da düzenlenecek madalya töreniyle sona erecek.