İhlas Haber Ajansı tarafından
01 Ocak, 2025 17:20 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Kastamonu Üniversitesi’nde sigarasız hayata dikkat çekildi

Kastamonu Üniversitesi’nde gerçekleştirilen tabiat ve spor etkinliğinde tütün mamullerinin zararlarına karşı bilgilendirilen öğrenciler, tabiat yürüyüşü yaparak farkındalık oluşturdu.
Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen ve farklı fakültelerden 32 öğrencinin katıldığı "Şehir ve Tabiat Bilinci" aktifliği, Kastamonu Kastilya Kırsal Turizm Tesisinde gerçekleştirildi. İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Kısmı öğretim üyelerinden Dr. Mustafa Eğilmez’in koordinasyonunda, "Şehir Kültürü" dersi çerçevesinde gerçekleştirilen aktiflik, Doğa-Spor ve Sigarasız Hayat Öğrenci Kulübünün katkılarıyla gerçekleştirildi., Öğrencilerde kent ve kültür şuurunun yanı sıra, tabiat ve etraf farkındalığını artırmanın hedeflendiği aktiflikte, tütün eserlerini kullanımının zararlarına dikkat çekmek ve sağlıklı ömür alışkanlıklarını teşvik etmek gayesiyle ormanlık alanda tabiat yürüyüşü yapıldı. Öğrenciler, aktiflik sırasında hem akademisyenlerle hem de birbirleriyle keyifli vakit geçirerek bilgi ve tecrübe paylaşımında bulundu.
Katılımcılar, aktifliğin kendileri için epeyce verimli geçtiğini ve toplumsal bağlarını güçlendirdiğini belirterek, bu cins aktifliklerin her ay düzenlenmesi istikametinde taleplerini lisana getirdiler. Aktiflik, tabiat ve kent şuuruna yönelik farkındalığı artırma amacına ulaşarak sona erdi.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
23 Nisan, 2025 16:53 tarihinde yayınlandı
A+ A-

6.2 şiddetindeki Silivri depremini değerlendirdiler

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeofizik Mühendisliği Kısım Lideri Prof. Dr. Nilgün Sayıl ve KTÜ Sarsıntı ve Yapı Sıhhati Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, Marmara Denizi, Silivri açıklarında meydana gelen ve İstanbul başta olmak üzere etraf vilayetleri etkileyen 6.2 büyüklüğündeki sarsıntıya ait açıklamalarda bulundu.
Jeofizik Mühendisliği Kısım Lideri Prof. Dr. Nilgün Sayıl, yaptığı açıklamada "Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun (KAF) ‘Kuzey Kolu’ olarak tanımlanan İzmit Körfezi’nden Marmara Denizi içerisinde devam edip Ganos fayına ve oradan Ege Denizi’ne uzanan fay kolu üzerinde bugün Mw6.2 büyüklüğünde deniz tabanından 13.1 km derinlikte sığ bir sarsıntı olmuştur. Fayın odak düzeneği KAF ile uyumlu doğrultu atımıdır. Sarsıntının merkez üssü İstanbul Silivri açıklarında, kıyıya 27 km uzaklıktadır. Zelzele Silivri kıyısında 3 cm, Marmara Ereğli kıyısında 2 cm deniz düzeyinde yükselme olmuştur. Sarsıntının hissedilen şiddeti merkez üssünde VI kıymetindedir. Beşerler tarafından faal bir biçimde hissedilmiştir. Bölgede 1900-2025 yıllarında M>6.0 büyüklükte 9 adet sarsıntı olmuştur. Bugün saat 12.13’da M4.0 büyüklüğünde meydana gelen zelzeleden yarım saat sonra M6.1 büyüklüğünde zelzele meydana gelmiş, şimdiye kadar 5 adet magnitüdü 4.0 den büyük zelzele olmuş, 2 adet 5.0’den büyük zelzele meydana gelmiştir. Sarsıntı aktivitesinin bir mühlet daha devam etmesi beklenmektedir. Tabanı sağlam olmayan yerlerden ve muteber olmayan binalardan uzak durulması önerilmektedir" sözlerini kullandı.
"Kesinlikle Kullanılmamalı"
KTÜ Sarsıntı ve Yapı Sıhhati Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık ise hasarlı ve kuşkulu yapıları işaret ederek "Yaklaşık 7 kilometre derinlikte oluşan bu zelzeleler, İstanbul ve etraf vilayetlerde ağır formda hissedilmiştir. Bu noktada en kıymetli konu, hasar görmüş ya da kuşkulu yapıların yetkili hasar tespit takımları tarafından incelenmeden muhakkak kullanılmaması gerektiğidir. Vatandaşlarımızın güvenlikleri için bu yapılara giriş yapmamaları büyük kıymet arz etmektedir" dedi.
Prof. Dr. Altunışık, depremin ardından yaşanabilecek artçı sarsıntılar da göz önüne alındığında, sakin kalmak ve ilgili kurumların yönlendirmelerine dikkatle uymanın hayati bir sorumluluk olduğunu kelamlarına ekledi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.