İhlas Haber Ajansı tarafından
11 Nisan, 2025 09:27 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Kastamonu’da hümik asit kullanımı yaygınlaştırılacak

Kastamonu’da Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kastamonu’da kullanımı yaygınlaştırılması gayesiyle hümik asit dağıtımı yapıldı.
Türkiye genelinde topraklarda organik unsur artışı için hümik asit kullanımının yaygınlaştırılması çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı ile Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu iş birliğinde hayata geçirilen ve Kastamonu Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğünce uygulanan "TKI-HÜMAS Örnek Uygulamalarıyla Organik Toprak Düzenleyicisi Kullanımının Yaygınlaştırılması Projesi" kapsamında Kastamonu’da vilayet ve ilçelerde çiftçilere hümik asit dağıtımı gerçekleştirildi.
Kastamonu Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğü Uyum ve Ziraî Datalar Şube Müdürü Uğur Ertop tarafından projenin uygulanmasıyla ilgili olarak çiftçilere hümik asit kullanımı hakkında bilgilendirme yapıldı.
Kastamonu Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğü Uyum ve Ziraî Datalar Şube Müdürü Uğur Ertop, hümik asidin organik husus oluşturmasındaki değerine değinerek, "Toprak oluşumu uzun vakit alması sebebi ile toprak kaybını önler" dedi.
Çölleşmeye karşı çabada yenilikçi tarım uygulamalarının büyük değer taşıdığını söyleyen Ertop, projenin etraf dostu tarım uygulamalarını yaygınlaştırmayı hedeflediğini kaydetti.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 14:29 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Yasak başladı, tezgâhlar onlara kaldı

Denizlerde 15 Nisan’da başlayan av yasağının ardından tezgâhlarda ağırlıklı olarak kültür balıkları yer aldı.

Denizlerde av yasağının 1 Eylül itibarıyla sona ermesinin ardından denize açılan tekneler ilk günlerinde bol miktarda palamut avlarken bu bolluk daha sonra hamsi ve istavrit avı ile devam etti.

Balıkçılar son yılların en bereketli sezonunu yaşadıklarını belirtirken, bundan sonra tezgahlarda ağırlıklı olarak kültür balıklarının yanı sıra kıyı balıkçılarının getireceği istavrit, mezgit, barbun gibi çeşitlere bakacaklarını söylediler.

Yasak başladı, tezgâhlar onlara kaldı

Bu sezon tezgahlarda her çeşit balığın yer aldığını belirten balıkçılardan Adem Kaygusuz, "Bu sezon palamut, hamsi, istavrit, mezgit açısından bereketli geçti. Şükürler olsun bu sezon denizde her çeşit balık vardı herkes para kazandı. Dün gece itibariyle yasak başladı tezgahlarda ağırlıklı olarak istavrit, mezgit, çupra, alabalık, somon çeşitleri bulunuyor. Bundan sonra genelde kültür balıklarının yanı sıra kıyı balıkçıların getireceği olta balıklarını satacağız. Sezon bitince ağırlıklı olarak somon, kültür, levrek, çupra, alabalık gelir. Bu sezon kalkan balığı da bol geldi fiyatları 500-700 TL’ye kadar geriledi. Fiyatlarımız, istavrit 200 TL, mezgit 250 TL, somon 150-175 TL, levrek, çupra 350 TL, alabalık 150-200 TL arasında. Ramazan’da istavritin kilosu 100-125 TL iken sezon bitimine yakın teknelerin çoğu paydos ettiği için fiyatı 200 TL’ye kadar çıktı" dedi.

Balıkçılardan Turgay Memiş, bundan sonra tezgahlarda ağırlıklı olarak kültür balıklarının yer alacağını kaydederek, "Bu sezon mükemmel geçti artık yasak başladı. Bundan sonra tezgâhlarda ağırlıklı olarak kültür balıkları olur. Kültür balıklarının yanı sıra kıyı balıkçıların getireceği istavrit, mezgit gibi çeşitler tezgâhlarda yer alır. Bundan sonra ağırlıklı olarak levrek, somon, alabalık satılır. Fiyatlarımız, istavrit 200 TL, mezgit 300 TL, bundan sonra fiyatlar daha da yükselir diye tahmin ediyordum. Kültür balıklarının fiyatı da 200-350 TL arasında değişiyor" diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.