Kastamonu’da selin yıktığı köprüler yeniden inşa ediliyor

Kastamonu’da selin yıktığı köprüler yeniden inşa ediliyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 23.04.2024 08:31
Paylaş:
A+ A-

KASTAMONU (AA) – ÖZGÜR ALANTOR – Kastamonu'da son üç yılda yaşanan dört selde yıkılan ve zarar gören 92 köprüden 54'ü yeniden inşa edildi, 38'inin yapımı sürüyor.

Kentte en büyük sel felaketi Bozkurt ilçesinde 2021 yılı Ağustos ayında yaşandı. Bu felaketin ardından 2022 yılı Haziran ayında yaşanan sel de kentin sahil ilçelerini etkiledi. Kastamonu'da 2023 yılının Haziran ve Temmuz aylarında iki sel daha yaşandı.

Seller, başta Bozkurt ilçesi olmak üzere kentte can kayıplarının yanı sıra çok sayıda yol ve köprüye zarar verdi. Yıkılan ve zarar gören köprülerden şu ana kadar 54'ü yeniden inşa edilirken, 38'inin yapımına devam ediliyor.

Kastamonu Valisi Meftun Dallı, AA muhabirine, kentte yaşanan sellerin büyük zarara yol açtığını belirtti.

Dallı, “Bunlardan ikisi büyük, ikisi de nispeten daha az zarar veren seller olmuştur. Bu sellerde pek çok köprümüz ve yolumuz zarar görmüş. Bozkurt başta olmak üzere ilçelerimiz ve köylerimiz bu selden zarar görmüş.” dedi.

Yaşanan sellerin yaralarının hızla sarılmaya çalışıldığını dile getiren Dallı, “Bozkurt'la ilgili şunu çok rahat söyleyebiliriz, dışarıdan gelen birisi şu anda orada sel felaketi yaşandığını anlayamaz. Allah devletimize zeval vermesin. Çok güzel bir iş çıkartılmış orada.” ifadelerini kullandı.

– Köprülerin bir an önce tamamlanması hedefleniyor

Şu ana kadar yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Dallı, şöyle konuştu:

“İlçelerimizin, köylerimizin yollarını, köprülerini bir an önce düzeltmek için İl Özel İdaresi, DSİ ve Karayolları bölge müdürlükleri ile çalışıyoruz. Bu çerçevede 4'ü yaya, 50'si araç köprüsü olmak üzere toplam 54 köprü bitirilmiş durumda. Karayolları Bölge Müdürlüğünce yapılan 9 köprünün maliyeti 362 milyon lira. DSİ Bölge Müdürlüğünce yapılan 33 köprünün maliyeti 1 milyar 89 milyon lira. İl Özel İdaresi tarafından tamamlanan ve devam eden köprüler için bugüne kadar harcanan para 153 milyon 229 bin 874 lira. Selde hasar gören köprülere şu ana kadar harcanan para 1 milyar 604 milyon 229 bin lira. Şu anda yapımı hala devam eden köprülerimiz var. Bunların sayısı 38. Bir an önce onları da bitirip, hizmete sunmak istiyoruz.”

Olası afetlere dayanıklı köprüler yapmaya çalıştıklarının altını çizen Vali Dallı, “Selden sonra köprülerimiz yeniden projelendirildi. 'Afetin getirdiği sıkıntıların bir daha yaşanmaması için ne yapılması gerekir?' sorusu sorularak, projelendirilerek köprülerimiz, yollarımız, altyapımız yeniden yapılıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Kastamonu'nun geniş bir coğrafyaya sahip olduğunu dile getiren Dallı, “Kastamonu'nun kırsalda 11 bin kilometreden fazla yol ağı var. 1054 muhtarlığımız var, bağlılarıyla birlikte 3 bin 668 kırsal yerleşim yerimiz var. Bazılarında 3-5 kişi yaşıyor ama bunların hepsi bizim insanımız ve herkese hizmetler götürüyoruz.” diye konuştu.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Kaspersky’den 2023 kritik siber olay raporu

Anadolu Ajansı
Yayın: 04.05.2024 04:48
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Kaspersky Yönetilen Tespit ve Müdahale (MDR) ekibine göre, doğrudan insan müdahalesi içeren yüksek ciddiyetli olayların sıklığı 2023'te günde 2'nin üzerine çıktı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Yıllık olarak yayınlanan rapor, raporda yer alan olaylar hakkında, niteliklerine, sektörlere ve coğrafi bölgelere göre dağılımlarıyla ilgili bilgi sağlıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kaspersky Güvenlik Operasyonları Merkezi Başkanı Sergey Soldatov, şirketin geçen yıl daha az sayıda yüksek önem derecesine sahip olay tespit ettiğini belirterek, şu açıklamalarda bulundu:

“Ancak orta ve düşük önem derecesine sahip olayların sayısında eş zamanlı bir artış gözlemlendi. Olayların bu şekilde yeniden dağılımı, saldırılara aktif insan katılımının görünür izleri olmadan kötü amaçlı yazılımların tespit edilmesiyle ilişkilendiriliyor. Bu durum 'araçların metalaşması' ile açıklanabilir. Bununla birlikte, yüksek nitelikli olayların sayısının düşük olmasının mutlaka düşük hasar anlamına gelmediğini anlamak önemlidir. Hedefli saldırılar artık daha dikkatli planlanıyor ve daha tehlikeli hale geliyor. Bu nedenle, deneyimli SOC analistlerinin yardımıyla yönetilen etkili otomatik siber güvenlik çözümlerinin kullanılmasını öneriyoruz.”

Rapor saldırganların geçen yıl kullandıkları en yaygın taktik, teknik ve araçları da vurguluyor. Bu sonuçlar, Kaspersky Güvenlik Operasyonları Merkezi (SOC) tarafından tespit edilen MDR olaylarının analizine dayanıyor.

Rapora göre tespit edilen tüm ciddi olayların yüzde 22,9'u kamu sektöründe kaydedildi. İkinci sırada BT şirketleri yüzde 15,4 ile yer alırken, onları sırasıyla %14,9 ve %11,8 oranında finans ve sanayi şirketleri takip etti.

– “Saldırıların metalaşması”

Raporda yer alan olayların niteliğine bakıldığında, yaklaşık yüzde 25'inin bireyler tarafından gerçekleştirildiği görülüyor. Bunların yüzde 20'den biraz fazlası, Kaspersky tarafından daha önce hedefli saldırılar olarak sınıflandırılan, ancak müşterinin açık onayı üzerine 'siber tatbikat' olarak belirlenen çeşitli “siber tatbikat” türlerini içeriyordu.

Ciddi sonuçlara yol açan kötü amaçlı yazılım saldırılarının oranı 2023'te önceki yıllara kıyasla biraz düşmüş ve rapor edilen toplam kritik olayların yüzde 12'sinden fazlasını oluşturdu. Bu düşüş, son yıllarda yüksek ciddiyete sahip olayların en küçük payını temsil ediyor ve bu durum “saldırıların metalaşmasına” bağlanıyor.

Bu eğilim, kasıtlı veya kazara sızıntılar nedeniyle yaygın hale gelen hedefli kampanyalar yürütmek için önceden geliştirilmiş araçların yaygın olarak benimsendiğini gösteriyor. Söz konusu araçlar otomatik saldırı senaryoları uygulama girişimlerinde tekrar tekrar kullanılıyor.

2023 MDR'nin raporu ayrıca hedefli saldırı kalıntılarının, kamuya açık kritik güvenlik açıklarının ve sosyal mühendislik kullanımının tespit edildiği olayların yüzde 4-5 oranında olduğunu ortaya koydu.

Gelişmiş saldırılara karşı korumayı artırmak için şirketlere etkili siber güvenlik çözümleri uygulamaları, bunları yönetmek için nitelikli uygulayıcılar tutmaları veya MDR ve Olay Müdahalesi gibi yönetilen güvenlik hizmetlerini benimsemeleri tavsiye ediliyor.

Hizmetler, tehdit tanımlamasından sürekli koruma ve düzeltmeye kadar tüm olay yönetimi döngüsünü kapsıyor. Ayrıca bu hizmetler, kaçamak siber saldırılara karşı korunmaya, olayları araştırmaya ve bir şirketin güvenlik çalışanı olmasa bile ek uzmanlık sağlamaya yardımcı oluyor.