blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
08 Şubat, 2025 11:55 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Kastamonu’da vatandaşlara çağrı: ’2000 yılından sonra yapılan binalar tercih edilmeli’

Kastamonu Vilayet Afet ve Acil Durum Müdürü Dr. Suat Tüfekci, deprem konusunda vatandaşları uyararak, "Vatandaşlarımızdan beklentimiz, oturdukları binada muhtaçlık var ise binaların güçlendirilmesi ya da bina tercihlerinde yönetmeliklere dikkat ederek 2000 yılından sonra yapılan binaların bilhassa tercih edilmesi" dedi.
Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 11 ili etkileyen 6 Şubat 2023 yılındaki zelzelesi anma faaliyetleri çerçevesinde Kastamonu Vilayet Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü Hizmet Binasında toplantı gerçekleştirildi. 6 Şubat’ta meydana gelen sarsıntıların akabinde yapılan çalışmalar ve Kastamonu’nun sarsıntıya hazırlıklarıyla ilgili bilgiler veren AFAD Vilayet Müdürü Dr. Suat Tüfekci, "Ülkemizin her vilayetinden ve her kurumundan 650 binden fazla kamu vazifelisi, beslenmeden, barınmaya, sağlıktan, psikososyal dayanağa alt yapıdan, güce, tarımdan ulaşıma, eğitimden ve düzgünleştirme çalışmalarına kadar pek çok alanda canla başla çalıştı. Afetzede vatandaşlarımızın hayatlarının olağana dönmesi için insanüstü bir uğraş sergilendi. Bölgede beslenme hizmeti kapsamında günlük ortalama 4 milyon şahsa yemek hizmeti verildi. 20 milyon besin kolisi dağıtıldı, yaklaşık 150 bin yardım tırı bölgeye ulaştırıldı ve bunların dağıtımları koordine edildi. Vilayetimizden de 3 bine yakın işçimiz bölgede misyon alarak pek çok mevzuda faaliyet sürdürmüştür. Ulusal seviyede gerçekleştirilen kampanyalarla 140 milyardan fazla nakit bağış toplandı. Toplanan bu bağışlar, kira ödemeleri, hasar hane ödemeleri, taşınma, vefat ve tahliye ödemeleri için kullanıldı. Milletçe el ele vererek, omuz omuza gösterdiğimiz dayanışma asrın felaketini, asrın birlikteliğine dönüştürdü. 3,5 milyon insanımızın bölge dışına tahliyesi gerçekleştirildi. 1 milyon 188 bin vatandaşımız yurtlarda konuk edildi. Kastamonu’da da 750 depremzede ailemizi konuk ettik" dedi.

"İlimizde bin 500’den fazla faal heyelan noktası tespit edildi"
Heyelan riski taşıyan bölgelerde yaşayan vatandaşların inançlı yerlere taşınması konusunda çalışmalar yürüttüklerini belirten Tüfekci, "Karadeniz Bölgesi heyelanlara, bilhassa de yağış, eğim ve toprak yapısıyla alakalı olan toprak kaymalarına maruz kalan bir coğrafya. Bu nedenle, bölgede bin 500’den fazla faal heyelan noktası tespit edildi. Bu kapsamda, afet maruz bölge çalışmaları yürütülüyor. Şayet hakikaten ıslah mümkün değilse, afet riski nedeniyle bölge yasaklanıyor ve yer seçim etaplarından sonra vatandaşlarımıza inançlı konutlar teslim ediliyor. Lakin bu durum, her yıl değişebiliyor. Yeni yağışlarla birlikte yeni heyelan bölgeleri oluşabiliyor. Alandaki mühendis incelemeleri sonucunda bu alanlar tespit ediliyor ve nihayetinde Cumhurbaşkanlığı kararıyla resmi olarak ilan edildikten sonra süreç yürürlüğe giriyor" diye konuştu.

"Heyelanla bölgede kalan 57 konutumuz birinci etapta yıkılacak"
Heyelan sebebiyle afete maruz ilan edilen bölgelerin bulunduğunu söyleyen Tüfekci, "Şu anda Kastamonu Valiliği koordinesinde bu türlü bir çalışma yapıyoruz. Kendilerine konutları teslim edilen ve eski heyelanlı bölgede hala kalan ya da afete maruz kalmış yerde kalan konutların yıkılma süreçleri başlatıldı. Vatandaşlarımıza bu hususta bildirimler yapılıyor. Daha inançlı bir formda toplumun ve vilayetimizin risklerden bertaraf etmek için çalışmalar yürütüyoruz. Birinci etapta bizim konut teslim ettiğimiz ve yıkılmasını gerektiren bina sayımızın çalışmaları yapıldı. Özelikle ilçelerimizde meskenleri yapılıp, eski konutları afete maruz kalmış konutların yıkılması öncelikli çalışmamız olacak. Şu an itibariyle 57 konutumuz bu formda bulunuyor. Bu hususla ilgili Kaymakamlıklarımız gerekli çalışmaları yürütüyor. Vatandaşlarımızın konutlarındaki eşyalarını tahliyesiyle birlikte bu binaların oturulamaz duruma getirilmesi gerekiyor. Bu çalışmamız başladı ve bu yıl boyunca da devam edecek" biçiminde konuştu.

"2000 yılından sonra yapılan binaların bilhassa tercih edilmesi konusunda hassas olmalarını bekliyoruz"
Depreme riski binalarda bilhassa kamu binalarında çalışmaların sürdüğünü belirten Tüfekci, "Özellikle riskli ilçeler konusunda da hassas davranıyoruz. Biliyorsunuz, Anadolu Fayı Tosya ilçemiz sonlarından geçiyor. En yakın zelzele riskinin bu fay çizgisine yakın 4 ilçemizde hissedileceğini düşünüyoruz. Bunlar İhsangazi, Tosya, Araç ve Kastamonu Merkez ilçeleri. Örneğin, Kastamonu Merkez’de 1943 sarsıntısında 43 vatandaşımız kaya yuvarlanması nedeniyle hayatını kaybetmişti. Bu yüzden vatandaşlarımızın mevcut yapılarını denetim ettirmesi ve risk taşıyan binalarını güçlendirmesi son derece değerli. Yeni bina tercihlerinde ise bilhassa 2000 sonrası yapılan ve sarsıntı yönetmeliğine uygun inşa edilen binaların tercih edilmesi gerektiğini tekrar vurgulamak istiyoruz. Vatandaşlarımızdan şu anda beklediğimiz, bir konut satın alırken cephesi, yola yakınlığı, mutfağının büyüklüğü üzere bahislere bakarken imal yılına da dikkat etmelerini istiyoruz" dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Namaz Vakitleri

Karabuk
9
Mayıs Cuma
1446 HİCRİ Zilkade 11
Yatsı Vakti
Şuanki vakit
Yatsı
İmsak vaktine kalan süre
 
  İmsak
03:47
  Güneş
05:31
  Öğle
12:51
  İkindi
16:45
  Akşam
20:01
  Yatsı
21:38

Haftanın Okunanları

blank
Gündem

SGK, Emeklilikte Yıpranma Payına Kısıtlama Getiriyor

blank
Köşe Yazıları

ÇEKİN ELLERİNİZİ EMEKLİ’NİN ÜSTÜNDEN!…

blank
Köşe Yazıları

ATIŞMALARDAN NAĞMELER BORÇ YÜKÜ ÜSTÜNDEN SİYASET!

blank
Karabük

Okan Küçük Yorumluyor 8 Mayıs 2025

blank
Köşe Yazıları

Okan Küçük Yorumluyor 4 Mayıs 2025

Video Haberler

blank

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Bolu’da ziraat odası başkanlarıyla bir araya geldi

blank

Bakan Tunç’tan Samsun’a 2 müjde

blank

Samsun’da sağanak yağmur ve dolu hayatı olumsuz etkiledi

blank

Bakan Tunç: “Yapay zekayla işimizi daha da kolaylaştıracak projeleri önümüzdeki günlerde milletimizle paylaşacağız”

blank

Özel bireyler ve Kur’an kursu öğrencileri gönüllerince eğlendi

blank

Artvin’in Ardanuç ilçesinde dev kaya yola düştü

blank

Öğrencilerle iş dünyası ‘Kariyer Günleri’nde bir araya geldi

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
09 Mayıs, 2025 22:43 tarihinde yayınlandı
A+ A-

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Bolu’da ziraat odası başkanlarıyla bir araya geldi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Lideri Şemsi Bayraktar, Bolu’da ziraat odası liderleriyle bir ortaya geldi akabinde don olayından etkilenen kiraz bahçelerinde incelemede bulundu.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Lideri Şemsi Bayraktar, Bolu’ya gelerek vilayet ve ilçe ziraat odası liderleriyle bir ortaya geldi. Akabinde, don olayından etkilenen Örencik köyündeki kiraz bahçelerinde incelemelerde bulunan Bayraktar, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Yaşanan don olaylarının tarihin en büyük afetlerinden biri olduğunu tabir eden Bayraktar, "Türkiye’de hava sıcaklıkları eksi 15, hatta eksi 20 derecelere kadar düştü. Ben bu yaşıma kadar bu türlü büyük bir afet görmedim. Bu olay, tarihimizin en büyük afetlerinden biri olarak kayıtlara geçti. Şu an tarihimizin en büyük afetini yaşıyoruz. Ne yazık ki bu felaketi 65 vilayetimizde hissettik. Afetin boyutunu ve ziraî üretime verdiği ziyanı değerlendirdiğimizde, birtakım eserlerde üretimin yetersiz kalacağı açıkça görülüyor. Bu eserlerin başında fındık geliyor. Ayrıyeten kimi meyve ve sebzelerde de önemli ziyanlar var. Bolu Merkez, Seben, Göynük ve Mudurnu ilçelerimizde kimi eserlerde, bilhassa meyve bahçelerinde önemli ziyan oluşmuş. Bu ziyan oranları yer yer yüzde 100’e kadar ulaşıyor. Örneğin gezdiğimiz bu bahçede ziyan oranı neredeyse yüzde 100. Yani Bolu ilimiz de bu don afetinden önemli formda etkilenmiş durumda" dedi.

"Çiftçilerimizin borçlarının yapılandırılması gerekiyor"
Üreticilerin üretime devam edebilmesi için desteklenmesi gerektiğini tabir eden Bayraktar, "Çiftçilerimiz bu sene ürettikleri eserlerden para kazanamayacak. Bu net görünüyor. Artık ve her çiftçimiz aşağı üst bankalara borçlu. Çok farklı bankalara borçlu. Yani çiftçimiz diyor ki, ‘Bizim bahçede kalmamız lazım. Bu eserlere daha fazla bakım yapmamız lazım.’ Sahiden bu ziyan gören bahçeler daha fazla bakım istiyor. Daha fazla masraf istiyor. Başta gübre olmak üzere bu girdilere erişim olmazsa, bu bahçeleri toparlayamayız. Kimi yerlerde kısımlar yandı, gövdeler ziyan gördü. Bu da önümüzdeki yıllarda meyve tavrı olmayacak manasına geliyor" sözlerine yer verdi.
Bayraktar, üreticilerin taleplerini Cumhurbaşkanı, Maliye ve Çalışma Bakanlarına ilettiğini vurgulayarak, borçların yapılandırılmasını beklediklerini söyledi.

"Gençlerimizi tarımda tutamıyoruz"
Tarımda genç nüfusun giderek azaldığını tabir eden Bayraktar, "Gençlerimizi tarımda tutamıyoruz. Yani 18-32 yaş ortası gençlerimiz tarımda yüzde 5’e kadar düştü. Bu ne demektir? Artık gençler göç ediyorlar. Taban fiyatla çalışıyorlar lakin tarımda çalışmak istemiyorlar. Bunlara müspet ayrımcılık yapalım. Gençlerimizin toplumsal güvenlik primlerini devlet tarafından ödesin. O 8-9 bin lira prim ödenirse, bu çiftçilerimizi alanda tutabiliriz dedik. Onu da not ettiler. İnşallah orada bir gelişme yaşarız" diye konuştu.

"Türkiye su yoksulu olacak"
İklim değişikliğine de dikkat çeken Bayraktar, Türkiye’nin 2030 yılına kadar su yoksulu ülke olacağını belirterek, "Akdeniz Havzası ve bu havzada bulunan ülkeler, Türkiye de başta olmak üzere su kahrı çekecek, kuraklık yaşayacak. Şu an bin 300 metreküp olan su kullanma potansiyeli, bin metreküpün altına düşecek. Bu ne demektir? Birtakım yerlerde su isteyen bitkilerden vazgeçeceğiz demektir. Mecburuz buna, dermanımız yok. Lakin bununla ilgili önlemlerin şimdiden alınması lazım. Suyu kaynağından çiftçiye ulaştırıncaya kadar yüzde 40’ını kaybediyoruz. Sistemlerimiz çok açık geliyor. Bir kısmı da rehabilite edilmemiş durumda. Sulama oranında yüzde 70’ler mertebesinde sulamaya açılamayan 2 milyon hektar yerimiz var. Yırtıcı sulama işi bitti. Zira suyun yüzde 77’sini biz kullanıyoruz. Fakat birtakım yerlerde hala yırtıcı sulama devam ediyor. Buna, bu cins bir ülkenin tahammül etmesi mümkün değildir. Tüm çiftçilerimiz kesinlikle surette basınçlı sulama sistemlerine geçmek zorunda. Tarım Bakanlığı, havza bazlı destekleme modeliyle bir planlama geliştiriyor. Hangi havzada hangi esere takviye verilecekse bunu açıklayacaklar. Kimi havzalarda birtakım eserlere bu nedenle dayanak verilmeyecek. Tahminen o eserlerden vazgeçeceğiz. 2030 yılından sonra su kullanım ölçüsü çok düşeceği için, bunun önlemlerini almamız için çok vakit kalmadı. Şimdiden almamız lazım. Alamazsak ne olur? Ülkenin besin güvenliğini sağlayamaz" dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Namaz Vakitleri

Karabuk
9
Mayıs Cuma
1446 HİCRİ Zilkade 11
Yatsı Vakti
Şuanki vakit
Yatsı
İmsak vaktine kalan süre
 
  İmsak
03:47
  Güneş
05:31
  Öğle
12:51
  İkindi
16:45
  Akşam
20:01
  Yatsı
21:38

Haftanın Okunanları

blank
Gündem

SGK, Emeklilikte Yıpranma Payına Kısıtlama Getiriyor

blank
Köşe Yazıları

ÇEKİN ELLERİNİZİ EMEKLİ’NİN ÜSTÜNDEN!…

blank
Köşe Yazıları

ATIŞMALARDAN NAĞMELER BORÇ YÜKÜ ÜSTÜNDEN SİYASET!

blank
Karabük

Okan Küçük Yorumluyor 8 Mayıs 2025

blank
Köşe Yazıları

Okan Küçük Yorumluyor 4 Mayıs 2025

Video Haberler

blank

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Bolu’da ziraat odası başkanlarıyla bir araya geldi

blank

Bakan Tunç’tan Samsun’a 2 müjde

blank

Samsun’da sağanak yağmur ve dolu hayatı olumsuz etkiledi

blank

Bakan Tunç: “Yapay zekayla işimizi daha da kolaylaştıracak projeleri önümüzdeki günlerde milletimizle paylaşacağız”

blank

Özel bireyler ve Kur’an kursu öğrencileri gönüllerince eğlendi

blank

Artvin’in Ardanuç ilçesinde dev kaya yola düştü

blank

Öğrencilerle iş dünyası ‘Kariyer Günleri’nde bir araya geldi