Kastamonulu kadın aşçı, çocukluk hayalini 60 yaşında gerçekleştirdi

Anadolu Ajansı
Yayın Tarihi: 07.10.2024 16:22
A+ A-

KASTAMONU (AA) – BİLAL KAHYAOĞLU – Kastamonu'da yaşayan kadın girişimci Türkan Halaç, çocukluk hayalini 60 yaşında gerçekleştirerek yöresel ürünlerden oluşan restoran açtı.

Annesinin rahatsızlığı nedeniyle 7 yaşında yemek yapmayı öğrenen Halaç, yıllardır bir restoran açmanın hayalini kurdu.

Kastamonu'da 40 yaşından itibaren birçok firmada aşçı olarak çalışan Halaç, 3 ay önce restoran açmaya karar verdi.

Kuzeykent Ulu Cami karşısında “Türkan Sultan Mutfağı” adında restoran açan Halaç, çocukluk hayalini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyor.

Halaç, restoranında Kastamonu'nun coğrafi işaretli ürünlerinden Devrekani hindi banduması, İhsangazi ekşili pilavı, Daday etli ekmeği ve Kastamonu tiridi gibi birçok yöresel lezzeti vatandaşlarla buluşturuyor.

Türkan Halaç, AA muhabirine, 20 yılı aşkın süredir birçok firmada aşçı olarak çalıştığını söyledi.

Çalışmaktan gurur duyduğunu anlatan Halaç, “Sürekli yöresel yerlerde çalıştım. Hep tarihi yerlerde çalıştım. Mesleğimi severek yapıyorum. Adeta bağlıyım mesleğime.” dedi.

Yemek yapmaya 7 yaşında başladığını ifade eden Halaç, “7 yaşımda annem hastalanınca hamurlu ekmek yapmaya başladım. Sonra kendimi geliştirdim. Köylerde düğün, mevlit olurdu. Onlara börek yapmaya giderdim. Mesleğimi çok seviyorum. Yemeğe ilgim var. Yurtta çalıştım. Eşime sürekli 'benim dükkanım olsun' dedim.” ifadelerini kullandı.

Çocukluk hayalini 3 ay önce gerçekleştirdiğini belirten Halaç, eşi ve oğlu ile birlikte çalıştığını söyledi.

Hayatının çalışmakla geçtiğini belirten Halaç, şunları kaydetti:

“Çok çalıştım, aşırı çalıştım. Çocukluk hayalim 60 yaşımda gerçekleşti. Keşke daha önce başlasaydım. Yine de yaşlanmış değilim kendimi 18 yaşımda hissediyorum. Hamur açmaya başladığımda sabaha kadar açsam yorulmuyorum. Yöreseli çok seviyorum. Burada baklava, su böreği, tirit, banduma, çene çarpan, mantı, etli yaprak sarması yapıyorum. Yöresele daha ağırlık veriyorum. Buraya gelenler de çok memnun. Eşim bana çok büyük destek oldu. Kendi başıma yapamazdım. Hedefim vatandaşlara hizmet etmek, daha da ileriye gitmek.”

Vatandaşlardan Müberra Yadigar ise kadın girişimci sayısının artması gerektiğini söyledi.

Restorandaki yemekleri çok beğendiğini ifade eden Yadigar, “Böyle bir yer açılması bizleri çok mutlu etti. Yöresel yemekler için buradayız. Kadın girişimcinin böyle bir yer açması ihtiyaçtı, herkesi bekliyoruz.” dedi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Karabük’ün han, hamam ve konaklarıyla ünlü UNESCO Miras Listesi’nde yer alan ve Cittaslow (sakin şehir) üyesi Safranbolu ilçesinde, yerel üreticileri desteklemek ve geleneksel ürünleri tanıtmak amacıyla Safranbolu Belediyesi tarafından “Yöresel Ürünler Pazarı” açıldı.

Safranbolu’nun Tarihi Çarşı Han Arkası mevkiinde kurulan bu pazar, her hafta sonu ziyaretçilere hizmet verecek. Tarihi atmosferle iç içe, doğal ve el emeği ürünlerin sergilendiği pazarda hem bölge halkı hem de turistler için çeşitli seçenekler sunuluyor.

Yöresel ürünler pazarı, Safranbolu’nun meşhur safranı, köy ekmeği, peynir, tarhana, bal, reçel, maniye domates, fasulye, salatalık ve el sanatları gibi geniş bir ürün yelpazesine sahip. Aynı zamanda köy kadınlarının el emeği göz nuru ürünleri de pazarda önemli bir yer tutuyor. Safranbolu Belediyesi hem kırsal kesimde yaşayan kadınlara gelir kaynağı sağlanırken, şehir merkezine uzak köylerde üretilen doğal ürünlerin daha geniş kitlelere ulaşmasını amaçlıyor.

Safranbolu Yöresel Ürünler Pazarı, sadece alışveriş için değil, aynı zamanda kültürel bir etkinlik alanı olarak da dikkat çekiyor. Safranbolu’nun tarihi ve kültürel dokusunda, ziyaretçilerine unutulmaz bir alışveriş deneyimi sunarken aynı zamanda bölgenin kültürel zenginliğini de tanıtmayı hedefliyor.

Her hafta sonu açık olacak olan Yöresel Ürünler Pazarı, hem Safranbolu sakinleri hem de yerli ve yabancı turistler için yeni bir cazibe merkezi haline gelmeye aday. Hem tarihi atmosferiyle hem de sunduğu doğal ve organik ürünlerle oluşturulan Yöresel Ürünler Pazarı bölgeyi ziyaret edenler için adeta bir mola noktası olacak.

Nöbetçi Eczaneler

Büşra Eczanesi
Adres

Beşbinevler Mahallesi, Şahin Tepesi No:18/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-0777

Öztürk Eczanesi
Adres

Sırınevler Mahallesi Alparslan Caddesi No:2/A Karabük

Telefon

(370) 415-5557

Safran Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Akter Sokak Devrim Sitesi C Blok No:6/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-8262

Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

Yeni Zümrüt Eczanesi
Adres

İsmetpaşa Mahallesi, Doruk Sokak, No:8/B Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4500

Tuğba Eczanesi
Adres

Hükümet Caddesi No:71/B Eflani / Karabük

Telefon

(370) 461-2427