Avatarı
Bölgenin Sesi Gazetesi tarafından
10 Ekim, 2023 20:40 tarihinde yayınlandı

KBÜ Rektörü Kırışık, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ile görüştü

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile görüştü. Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, Rektör Kırışık, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ile yaptığı görüşmede, KBÜ'de düzenlenmesi planlanan çalışmalar ve projeler hakkında bilgi verdi. Yılmaz, Kırışık'a görüşmeden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, 2023-2024 Akademik Yılı'nın başarılarla dolu olmasını temenni etti. Kırışık da Yılmaz'a teşekkür ederek çalışmalarında kolaylıklar diledi. blank Öte yandan Rektör Kırışık, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Leman Yenigün, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Dr. Metin Kıratlı ve Lokman Hekim Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Celil Göçer'i de ziyaret etti.(AA)
Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
06 Haziran, 2025 11:02 tarihinde yayınlandı

Trabzon’da sel hasarları servislere araç girişini artırdı

Trabzon’un Ortahisar ilçesinde tesirli olan yağışların yol açtığı sel ve su baskınları sonucu çok sayıda araç ziyan gördü. Hasar gören araçlar servisleri doldurdu.
Konuyla ilgili ikazlarda bulunan Renault Dacia Bayi Servis Müdürü Hasbi Çakıroğlu, hasarın boyutunun su alma ölçüsüne nazaran değiştiğini belirterek, "Sel hasarından ötürü birinci günden beri servisimize araçlar gelmeye devam ediyor. Aracın hasarı, suyun içine girme ve su alma ölçüsüne nazaran değişiyor" dedi.

"Aracı zorlamayın"
Sürücülerin yaptığı en büyük yanlışın su içindeki aracı çalıştırmaya kalkışmak olduğunu kaydeden Çakıroğlu, "Aracı kurtarayım derken çalıştırarak suyun içine giriyorlar. Su birikintisi olan yerlerde çukur olup olmadığını bilemezsiniz. Araç motor ya da şanzıman düzeyinde su aldığında çalıştırılırsa hasar kaçınılmaz olur. Bu stil durumlarda erken müdahale yapılamıyorsa, araç belli bir düzeye kadar suya gömüldüyse artık çalıştırmaya çalışmasınlar. O noktadan sonra her teşebbüs hasarı büyütür" diye konuştu.
Suyun aracın çeşitli modüllerine ziyan verdiği belirten Çakıroğlu, "Su motor düzeyine ulaştığında, motorun iç aksamına girebilir. Şanzımana da havalandırmalardan su girebilir. Araç yokuş aşağı bir yerdeyse, egzozdan da su alabilir ve bu da direkt motora ziyan verir. Bu tıp hasarlar araçlara önemli manada ziyan verebiliyor. Döşemelere giren su, aracın elektronik sistemine de ziyan verebilir. Paklık çok kıymetli. Sudan ötürü ilerleyen vakitlerde paslanmalar görülebilir. Aracın içinin çok güzel temizlenmesi ve kurutulması gerekir. Halı ve keçeler fazla su çektiği için bunların değiştirilmesini tavsiye ediyoruz. Aksi takdirde rutubet ve makûs koku kalabiliyor" dedi.

"Yüksek maliyetlere yol açabiliyor"
Çakıroğlu, motor hasarlarının yüksek maliyetlere yol açabileceğine dikkat çekerek, "Motor hasarı, aracı pert durumuna getirebilir. Yeni araçlarda motor maliyeti 300-350 bin TL ile 700-800 bin TL ortasında değişiyor. Şanzıman da ziyan görürse, bu maliyet aracın neredeyse yarısı kadar olabilir. Sigorta belirli bir limite kadar hasarı karşılar, üzerini karşılamaz. Bu yüzden yalnızca trafik sigortası yetmez, kasko olması vatandaş açısından daha güvenli" tabirlerini kullandı.

"Yer altı otoparklarına pompalar konulmalı"
Yer altındaki otoparklara pompalar yerleştirilmesi gerektiğini kaydeden Çakıroğlu, "Yer altı otoparklarına pompalar konmalı. Tahminen bu tahlil olabilir lakin ani su baskınlarında kâfi olmayabilir. Belediye, meteoroloji ve AFAD uyarıyor. Vatandaşlarımızın bu ikazları dikkate alarak araçlarını inançlı alanlara çekmeleri, bilhassa yer altı otoparklarından çıkarmaları gerekir" diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin