KBÜ’de “Dünya Ebeler Günü” Konferansı

KBÜ’de “Dünya Ebeler Günü” Konferansı

Yayın: 04.05.2016 10:21
Paylaş:
A+ A-

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Kızılay Öğrenci Kulübü altında faaliyet gösteren Yaşama Dokunan Eller Topluluğu tarafından “Dünya Ebeler Günü” konferansı gerçekleştirildi.

İki oturumdan oluşan konferanslar dizisinde ebelik mesleğindeki güncel gelişmelerin yanı sıra mesleğin gerektirdiği roller, yeni doğan bakımı, anne sütünün önemi gibi ebelikle ilgili pek çok konu ele alındı.
Hamit Çepni Konferans Salonu’nda gerçekleşen etkinliğe Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Güneş, Sağlık Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Eyüp Altınöz, Sağlık Yüksekokulu Ebelik Bölüm Başkanı ve Ebeler Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nazan Karahan, davetli konuşmacılar ve öğrenciler katıldı.

Sağlık Yüksekokulu Ebelik Bölüm Başkanı ve Ebeler Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nazan Karahan yaptığı açış konuşmasında Dünya Ebeler Günü’nün ortaya çıkışı ile ilgili bilgiler verdi. Karahan şunları kaydetti: “Ebelikle ilgili değişimlerin konuşulduğu, doğumların normalleştirilmeye çalışıldığı bir dönemde biz de Karabük Üniversitesi olarak güzel bir kutlama yapıyoruz. Atatürk tarafından ebelere armağan edilmiş aynı zamanda da Dünya Ebelik Konfederasyonu’nun 1919 yılında kurulmasının ilk günü olan 5 Mayıs tarihi de Dünya Ebeler Günü olarak tüm dünyada kutlanıyor.”

“İnsan nesli için normal doğum önemli”

Sağlık Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Eyüp Altınöz ise konuşmasında özellikle insan neslinin devamlılığı için sağlıklı bir gebelik ve doğumun önemine vurgu yaptı. Altınöz konuşmasında şu açıklamalara yer verdi: “Doğum olayının gerçekleşmesi için ebelerimiz olmazsa olmazdır. Dolayısıyla insan neslinin devamlılığı için ebeliğin mutlaka bir gereklilik olduğunu vurgulamak isterim. Biz ne zaman ebeleri doğum işinin dışına ittik, istatistiklere bakıldığında doğurganlığın düştüğünü gördük. Yıllarca doğum olayını fizyolojik bir olay olarak değil de bir cerrahi operasyonla yapılan patolojik olguya doğru götürdük. Bunu Bakanlık geç de olsa fark etti. Hem gebeliğin sağlıklı şekilde yürümesi hem de doğum olayının normal fizyolojik bir olay gibi gerçekleşmesi için ebelerimizin mutlaka sahada olması gerektiğini düşünüyorum. Bu vesile ile Ebeler Gününüzü kutluyorum.”

“Ebeler bireyin yaşaması ve topluma kazandırılmasında öncüdür”

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Güneş de bir konuşma yaparak “Doğumun sağlıklı bir şekilde olması için gerçekten ebelerin çok fedakârca çalışmaya ihtiyacı olduğunu, hatta çok önemli eğitim almalarına gerek olduğunu görmekteyiz” dedi.

Güneş konuşmasında günümüzde sağlıklı bir doğumda eğitilmiş, el becerisi iyi olan tecrübeli ebelere ihtiyaç olduğunu da belirterek üniversitelerde verilen eğitimlerin önemine işaret etti. Prof. Dr. Ali Güneş konuşmalarına şu sözlerle devam etti: “Sizler hayata yeni adım atacak bir bireyin topluma kazandırılmasında, yaşamasında öncülük edecek insanlarsınız. Dünyada çok konuşulan, feminizm akımından etkilenerek yapıldığını düşündüğüm, bayanların bir kısmında doğumun vücutlarına zarar verdiğini düşünen bir sürü insan var. Hatta feministlerden bir kısmı normal doğum olayına karşılar. Dolayısıyla sezaryen olayının çok ciddi oranda artığını duymaktayız. Uzmanların genel görüşü normal doğumun gerek annenin sağlığı açısından gerek bebek açısından son derece önemli olduğunu vurguluyor. Feminist akıma kapılmadan insanların fizyolojisine uygun bu süreci sürdürüp, nesillerin hayata gelmesinde, yaşamasında faydalı olursunuz diye düşünüyorum.”

Açılış konuşmalarının ardından iki oturumdan oluşan konferanslara geçildi. Sağlık Yüksekokulu Arş. Gör Demet Erdoğan’ın başkanlığında gerçekleşen ilk oturumda Sağlık Yüksekokulu Ebelik Bölüm Başkanı ve Ebeler Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nazan Karahan “Ebelikteki Merkezi Örgütlenme”, Sinem Kılınç “Öğrenci Ebelerin Rolleri”, Sağlık Yüksekokulu Arş. Gör. Seda Göncü “Ebelik Eğitimi”, Sağlık Yüksekokulu Arş. Gör Arzu Kul “Türkiye’de Kadın Üreme Sağlığına Genel Bakış” konularında bilgiler verdi.

Yrd. Doç. Dr. Nazan Karahan başkanlığında gerçekleşen ikinci oturumda ise Uzm. Dr. Sadrettin Ekmen “Neonal Resüsitasyon Programı”, Ebe Nezide Topuz “Yenidoğan Bakımında Güncel Yaklaşımlar”, Ebe Songül Şimşek “Doğumda Anne Bebek Bağlanması” ve son olarak da Ebe Ayşe Aydın “Anne Sütü ve Önemi” konularında katılımcıları bilgilendirdi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Samsun’da çıkan yangında iki katlı ahşap ev ile samanlık ve depo yandı

Anadolu Ajansı
Yayın: 27.04.2024 00:48
Paylaş:
A+ A-

SAMSUN (AA) – Samsun'un Havza ilçesinde iki katlı ahşap ev ile samanlık ve depo yandı.

Ortaklar Mahallesi'nde Seyfettin Tural'a ait ve kullanılmayan iki katlı ahşap evde henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Kısa sürede büyüyen alevler, bitişikteki samanlık ve tarım aletlerinin bulunduğu depoya da sıçradı.

İhbar üzerine olay yerine itfaiye, sağlık, jandarma ve elektrik şirketi ekipleri sevk edildi.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Havza İtfaiye Amirliği ekiplerin müdahalesiyle söndürülen yangında ev, samanlık ve depo tamamen yandı.

Samanlıkta bulunan yaklaşık 300 balya saman yandı, depoda bulunan tarım aletleri de kullanılamaz hale geldi.