KBÜ’de, Kazakistan’daki Dil Politikaları Konuşuldu

KBÜ’de, Kazakistan’daki Dil Politikaları Konuşuldu

Yayın: 19.01.2021 22:50
Paylaş:
A+ A-

Karabük Üniversitesi’nde Eurasıa Talks seminerlerinin üçüncü bölümü çevrimiçi olarak gerçekleştirildi.
Seminerin konuşmacısı, Orta Asya hakkında dünyadaki en önemli uzmanlardan biri olarak kabul edilen, Indiana Üniversitesi Orta Asya Çalışmaları Bölümü’nden Emeritus Profesör William Fierman’dı. Prof. Fierman, “Kazakistan’da Dil Süreçleri ve Politikalarının Karşılaştırmalı İncelemesi” başlıklı konuşmasında, 1991’deki bağımsızlığından bu yana Kazakistan’daki dil politikalarını ve bu kapsamda Kazakçanın kamusal alandaki kullanımında yaşanan değişimleri ele aldı. Ayrıca, Kazakistan’daki durumu, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan ile de karşılaştırarak bazı değerlendirmelerde bulundu.
Seminere, yurtiçindeki akademisyen ve öğrencilerin yanında başta Kazakistan’dan olmak üzere, Rusya, Ukrayna ve diğer ülkelerden de çok sayıda katılım sağlandı. Hem yerli hem de yabancı katılımcılar, soru-cevap kısmında konuyla ilgili görüşlerini ve sorularını Prof. Fierman ve birbirleriyle paylaştılar.
Organizatörlerden biri olan Karabük Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Yuliya Biletska düzenlenen seminere sadece KBÜ öğrencilerinin değil, dünyanın pek çok ülkesinden öğrencilerin ve araştırmacıların da katıldığını belirterek, “Bu sayede üniversitemizi de tekrar tanıtma fırsatımız oldu. Buna ek olarak, bu tür etkinlikler ile öğrencilerimizin eski Sovyet ülkeleri üzerine ilgisini artırıp, daha fazla öğrencinin bu konuları araştırmasını sağlayarak Türkiye’nin bu bölge ile ilgilenen uzman eksikliğini doldurmayı planlıyoruz” dedi.
İlki 10 Aralık 2020’de gerçekleştirilen Eurasıa Talks, Dünyanın Ortası websitesi ve podcast kanalının desteğiyle, Karabük Üniversitesi Bölge Çalışmaları Programı ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Avrasya Çalışmaları Programı tarafından düzenlenmekte olan bir seminer dizisi. Yürütücülüğünü Karabük Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Yuliya Biletska ve ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Doç. Dr. Işık Kuşçu-Bonnenfant yapıyor.
Eurasıa Talks Avrasya coğrafyasının tarihi, toplumsal ve kültürel yapısı, ekonomisi ve siyaseti hakkında çalışmalar yapan ve bu konulara ilgili akademisyen, öğrenci ve diğer kişileri bir araya getirerek, akademik görüş alış verişini sağlamaya yönelik bir platform oluşturmayı amaçlıyor.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

KBÜ Rektörü Kırışık’tan İnsansız Nano Helikopter Proje Görüşmesi

Yayın: 03.05.2024 13:19
Paylaş:
A+ A-

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Karabük Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren ve TÜBİTAK 1501 Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı kapsamında savunma sanayii alanında “İnsansız Nano Helikopter” projesi için destek almaya hak kazanan Uludoğan Savunma Sanayi Teknoloji A. Ş. firmasını ziyaret etti.

Karabük Teknokent’te bulunan Uludoğan Savunma Sanayi Teknoloji A. Ş. firmasını ziyaret eden Rektör Kırışık’a, Genel Sekreter Lütfü Köm, Karabük Teknokent Genel Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Samet Nohutçu ve Karabük Teknokent çalışanları eşlik etti.

Gerçekleştirdiği ziyarette, “Kapalı ve Kısıtlı Alanlarda Arama Kurtarma Gözlem Faaliyetlerinde Kullanılabilecek Askeri ve Sivil Kullanıma Uygun Nano Sınıfta İnsansız Helikopter Geliştirme Projesi” hakkında Uludoğan Savunma Sanayi Teknoloji A. Ş. Firması Yönetim Kurulu Başkanı Yüksek Mühendis Seyfeddin Cevdet Uludoğan’dan bilgi alan Rektör Kırışık, yapılan çalışmalardan ötürü firma çalışanlarını tebrik ederek, çalışmalarında kolaylıklar diledi.

Karabük Teknokent’te bulunan Prototip Merkezinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi alan Rektör Kırışık, daha sonra göreve yeni atanan Dr. Öğr. Üyesi Samet Nohutçu ile görüşerek yapılacak ve yapılması planlanan projeler hakkında görüş alışverişinde bulundu.

Rektör Kırışık, “Karabük Teknokent, Türkiye’nin uluslararası ölçekteki konumunu daha da güçlendirmek için bünyesindeki firmaların projelerini ve fikirlerini destekliyor. Bölgesel olarak girişimcilere AR-GE başvurularında bulunmalarına imkân tanıyan, dijital dönüşüm, inovasyon ve üniversite-sanayi iş birliği alanlarında faaliyet gösteren Karabük Teknokent, Türkiye Yüzyılı hedeflerine emin adımlarla katkı sağlıyor. Bu kapsamda yapılan çalışmaların neticesinde Karabük’te ilk defa bir firma savunma sanayii alanında AR-GE projesi gerçekleştirecek. İnsansız Nano Helikopter projesi, kapalı ve kısıtlı alanlarda arama kurtarma gözlem faaliyetlerinde kullanılabilecek askeri ve sivil kullanıma uygun bir teknolojiyi geliştirmeyi amaçlıyor. Bu proje, ülkemizin savunma sanayi alanındaki yeteneklerini daha da artıracak ve ulusal güvenliğimize katkı sağlayacaktır. Savunma sanayi alanında yerli ve milli ürünlerin geliştirilmesine yönelik çalışmalarımızı sürdürerek, ülkemizin teknolojik bağımsızlığını daha da güçlendirmeyi istiyoruz” dedi. Rektör Kırışık, göreve gelen Karabük Teknokent Genel Müdürü Nohutçu’yu tebrik ederek, çalışmalarında kolaylıklar diledi.