Reklam
Reklam
İhlas Haber Ajansı Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
02 Mayıs, 2026 12:46 tarihinde yayınlandı
0

KBÜ’den Alzheımer ve benzeri hastalıklara umut ışığı

Karabük Üniversitesi Tıp Fakültesinde yürütülen ve TÜBİTAK tarafından desteklenen deneysel araştırmada, Trokserutin’in nörodejeneratif hastalıklardaki etkileri dünyada ilk kez kapsamlı şekilde incelendi.

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Fizyoloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Demir’in yürütücülüğünü yaptığı “Kainik Asit ile Oluşturulan Deneysel Nörodejenerasyon Modelinde Trokserutinin Nöroprotektif Etkilerinin ve Galektin-3 İlişkisinin Araştırılması” başlıklı bilimsel çalışma; Alzheimer, Parkinson ve Huntington gibi nörodejeneratif hastalıkların tedavisine yönelik önemli bulgular ortaya koydu.

TÜBİTAK destekli projede, beynin temel uyarıcı nörotransmitteri olan glutamatın aşırı birikiminin sinir hücrelerinde ciddi hasara yol açtığına dikkat çekildi. Bu durumun bilişsel ve motor bozukluklarla seyreden, ilerleyici ve geri dönüşümsüz özellikteki nörodejeneratif hastalıkların gelişiminde önemli rol oynadığı vurgulandı.

“Yaşlanan nüfusla hastalıklar artıyor”

Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Demir, dünya nüfusunun giderek yaşlandığını belirterek, “Dünya nüfusu yaşlandıkça hem Türkiye’de hem de dünyada Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkların görülme sıklığı artmaktadır. Bu hastalıkların temelinde oksidatif stres, nöroinflamasyon ve bazı kimyasal habercilerin dengesizliği yer almaktadır” dedi.

Araştırmada deneysel model kullanıldığını ifade eden Demir, “Mikrocerrahi yöntemle denekler üzerinde kainik asit kullanarak nörodejenerasyon modeli oluşturduk. Bu modelde beyin hasarı ve nöron kaybını gözlemleyerek hastalığın mekanizmasını inceleme imkânı bulduk” diye konuştu.

“Trokserutin umut verdi”

Çalışmada Trokserutin’in etkilerini incelediklerini kaydeden Demir, elde edilen sonuçların dikkat çekici olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Son dönemde önem kazanan Galektin-3 proteini üzerine de yoğunlaştık. Trokserutinin hem nöroinflamasyonu hem de oksidatif stresi azalttığını, ayrıca Galektin-3 seviyelerini düşürdüğünü tespit ettik. Elde ettiğimiz sonuçlar oldukça olumlu.”

Elde edilen bulguların gelecekte yeni tedavi yöntemlerine kapı aralayabileceğini vurgulayan Demir, “Bu çalışma dünya ve Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyor. Uluslararası saygın bir dergide yayınlanmak üzere kabul edildi. Bu bizim için son derece umut verici” ifadelerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
İhlas Haber Ajansı Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
22 Haziran, 2026 16:21 tarihinde yayınlandı
0 0

Batı Karadeniz’in en kapsamlı halk oyunları şöleni gerçekleştirildi

Zonguldak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü koordinesinde düzenlenen ve Batı Karadeniz’in en kapsamlı halk oyunları organizasyonlarından biri olarak kabul edilen “Bir Sevdadır Anadolu-3 Halk Oyunları Şöleni”, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sezai Karakoç Kültür Merkezi’nde yoğun katılımla gerçekleştirildi.

Şölene, Zonguldak Vali Yardımcısı Halis Hacıismailoğlu başta olmak üzere il protokolü, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri, sanatseverler ve çok sayıda vatandaş katılım sağladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından başlayan programın açılış konuşmasını Zonguldak İl Kültür ve Turizm Müdürü Taner Dursun gerçekleştirdi. Dursun konuşmasında, halk oyunlarının yalnızca ritim ve figürlerden ibaret olmadığını; bir milletin hafızasını, kültürünü, yaşam biçimini ve ortak ruhunu taşıyan en önemli değerlerden biri olduğunu ifade etti.

Anadolu’nun binlerce yıllık kültürel birikiminin halk oyunları aracılığıyla gelecek kuşaklara aktarılmasının önemine değinen Dursun, Kültür ve Turizm Bakanlığının somut olmayan kültürel mirasın korunması ve yaşatılması hedefleri doğrultusunda yürütülen çalışmaların büyük önem taşıdığını belirtti.

Yaklaşık sekiz aylık yoğun bir hazırlık sürecinin ardından sahneye çıkan ekiplerin büyük emek ve özveriyle hazırlandığını vurgulayan Dursun, farklı yaş ve meslek gruplarından oluşan gönüllülerin ortak bir kültür sevdası etrafında buluşarak güçlü bir dayanışma örneği sergilediğini ifade etti.

Program kapsamında; Zonguldak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Halk Oyunları Ekibi (Antrenör İskender Güngör) Ardahan, Artvin ve Adıyaman yörelerini,, Zonguldak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Halk Oyunları Ekibi (Antrenör Cengizhan Soysal) Diyarbakır, Elazığ ve Silifke yörelerini, Kilimli Halk Eğitim Merkezi Yetişkin Ege Potpori Halk Oyunları Ekibi (Antrenör Nur Sarı), Yayla Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Zeybek Ekibi (Antrenör Nazan Özkan), Çaycuma Halk Oyunları Topluluğu Karadeniz Kız Ekibi (Antrenör Nilgün Çelik), HASAD Halk Oyunları Sergileme Araştırma Spor Kulübü Derneği (Antrenör Nermin Yıldırım) Zonguldak yöresi oyunlarını Başarıyla sahneleyerek izleyicilerden büyük alkış aldı.

Anadolu’nun farklı bölgelerine ait kültürel değerlerin aynı sahnede buluştuğu gecede, halk oyunlarının birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularını güçlendiren yönü bir kez daha gözler önüne serildi. Renkli kostümler, yöresel ezgiler ve başarılı performanslar izleyicilere unutulmaz anlar yaşattı.

Konuşmasında organizasyona katkı sunan kişi ve kurumlara da teşekkür eden İl Kültür ve Turizm Müdürü Taner Dursun; Alagözler Şirketler Grubu Başkanı Sayın Kadir Alagöz’e, Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörlüğüne, İl Millî Eğitim Müdürlüğüne, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne, gönüllü olarak antrenörlük görevini sürdüren İskender Güngör ve Cengizhan Soysal’a, programın teknik ekibinde görev alan çalışma arkadaşlarına ve emeği geçen herkese teşekkür etti.

Program sonunda halk oyunlarının yaşatılmasına ve gelecek nesillere aktarılmasına katkı sunan antrenörler ile ekip temsilcilerine plaketleri takdim edilirken, organizasyona destek veren kurum ve kişilere de teşekkür plaketleri sunuldu. Büyük ilgi gören “Bir Sevdadır Anadolu-3 Halk Oyunları Şöleni”, Anadolu’nun kültürel zenginliğini ve ortak değerlerini aynı sahnede buluşturarak Zonguldak’ta kültür ve sanat dolu unutulmaz bir geceye imza attı.

Bizi sosyal medyadan takip edin