Reklam
Reklam
Okan Şimşek Avatarı
Okan Şimşek tarafından
17 Eylül, 2026 14:06 tarihinde yayınlandı
0

KBÜ’den yangın sonrası ekonomik kayıpları önleyecek proje

Karabük Üniversitesi’nde yürütülecek TÜBİTAK destekli projeyle, orman yangınlarının ardından kızılçam ve karaçam odunlarında meydana gelen bozulmanın zamana bağlı olarak belirlenmesi ve ekonomik kayıpların azaltılması hedefleniyor.

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ufuk Coşgun yürütücülüğündeki proje, TÜBİTAK 1001 – Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında desteklendi.

28 ay sürecek çalışmada, yangın sonrası Türkiye’de geniş yayılış alanına sahip kızılçam ve karaçam odunlarının fiziksel, mekanik ve kimyasal bozulma süreçleri incelenecek.

Ekonomik kaybın önüne geçilecek

Yangın sonrasında odun hammaddesinin hızla değer kaybettiği öngörüsüyle yapılan erken satışların, kaliteli tomrukların daha düşük katma değerli ürünler olarak fiyatlandırılmasına yol açabildiği belirtildi.

Projeyle, yangın görmüş odunun ticari değerini kaybetmeden arazide tutulabileceği sürenin bilimsel verilerle belirlenmesi amaçlanıyor. Bu sürenin ortaya konulmasıyla hammadde satışlarında yaşanan ekonomik kayıpların azaltılması hedefleniyor.

10 binin üzerinde numune incelenecek

Araştırma kapsamında 34 deneme ağacından elde edilecek 10 binin üzerinde numune, Karabük Üniversitesi Demir Çelik Enstitüsü MARGEM bünyesindeki akredite laboratuvarlarda çeşitli mekanik testlere tabi tutulacak.

Numuneler ayrıca Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) ve Fourier Dönüşümlü Kızılötesi Spektroskopisi (FTIR) ile incelenerek yangının odun yapısında oluşturduğu hücresel ve moleküler değişimler ortaya konulacak.

Bizi sosyal medyadan takip edin