Karabük’ün bizim için ifade ettiği anlam nedir? Hemen söyleyeyim…. Hiçbirşey değil diyenler çoğunlukta. Bu böyle olmamalıydı. Çünkü…. Karabük artık pirinç tarlalarının olduğu “sıtmalı” bir vadi değildir. Batı Karadeniz Bölgesinin yüz akı olan bir yerleşim alanıdır. Arıcak vadisinin bu bakımdan önemsenmesi gereken bir yanı vardır. 1999 metre yüksekliğindeki Keltepe bunun güçlü şahididir. Oradan bakıldığında Türkiye’nin ilk ağır sanayi kenti size tarihle bütünleşmiş anlamlı bir manzara sunar. Burası kömür ile demirin düğün yaptığı yerdir. Dahası… Ağır sanayi, endüstri merkezi olmak Türkiye açısından çok önem taşır. Çünkü demir olmadan bir şey inşa etmek mümkün değildir. Buradan da şöyle bir sonuç çıkar. Karabük Türkiye’nin gözbebeği bir kenttir. O halde… Nasıl oluyor da bu kentte Karabük’le ilgili olarak bir çift söz edecek insan olmuyor. Düşündürücü değil mi? Geçenlerde bir okuyucumuzun da belirttiği gibi… Yenişehir SİT alanı olmaktan çıkarıldı. Şimdi ne olacak. Köhneleşmiş ve bakımı yapılmamış olan bu evler yıkılacak. Yıkılınca ne olacak. Yeşil alan beton istilasına uğrayacak. Ucube binalar etrafı saracak. Estetik kaybolacak. Kaybolan nedir.? Sadece estetik mi? Hayır… Bir kenti hafızası yok edilecek. Geçmişle olan bağ kopacak. Geleceğe bir kültür mirası bırakılamayacak. Artık Karabük Cumhuriyet kenti olma özelliğini tamamen yitirecek. Biz neden bu haldeyiz? Kente olan ilgimiz neden azalmış bir durumdadır. Bunu öncelikle yanıtlamamız gerekmektedir.? İnsanların yaşadığı kentle ilgili doğru dürüst bilgilere sahip olmaması bunun birinci nedenidir. Bu nasıl bir şeydir diye soruyorsanız anlatalım. Bakmakla görmek aynı şey midir? Değildir elbette… Biz Karabük’te sadece bakıyoruz. Ancak göremiyoruz. Neden göremiyoruz derseniz yanıtlayalım: Bu kentte yaşamanın sorumluluğunu hatırlatan tarihi objelerle olan bağımız kopmuş durumda. Bakın… Karabük Üniversitesine bağlı bir Demir Çelik Enstitüsü var ama Demir Çelik ve Ağır Sanayi Müzemiz yok. Bu büyük bir eksiklik değil mi? Demir dağı erittik diye övünmek güzel bir övünç kaynağı. Bu durumu tamamlayan anlatım ne olmalı.? Demir üretimindeki başarı azmini ve üretme kültürünü geç nesillere aşılamak Durumla ilgili objeleri gelecek kuşaklara miras bırakarak kent hafızasının canlı tutulmasını sağlamak. Kentimizde böyle bir gayret/mesuliyet içinde olan var mı? Biz duymadık. Duyan varsa bize kanıtlasın.
Hür Kalyoncu
•Yorumunuz için çok teşekkür ederim.Niye yazıyorum.Tarihi canlı tutmak için tabi.Tarih yanlışı affetmez.Yanlış yapanı Allah’da affetmez.Siz üzülmeyin.Ben de üzülmeyeyim.Ama kim yanlış yapar kul hakkı yerse işte o çok üzülsün.Selamlarımı gönderiyorum.Kendinize iyi bakın…
radar
•Sayın KALYONCU
Yorumlarınıza sonuna kadar katılıyorum. Müsadenizle bir kaç kelime eklemek istiyorum.
KARABÜK CESARETSİZ VE KÜLTÜRDEN YOKSUN 110000 NÜFUSLU BÜYÜK KÖY OLDU. DERNEK, CEMİYET SİYASİ TEŞKİLATLAR ZAYIF İNSANLARIN ELİNDE. KİMSE GÜCENMESİN MASAYA YUMRUĞUNU VURAN TABİRİ CAİZSE GÖZÜNÜ BUDAKTAN ESİRGEMEYEN İNSANLARI BİR YERE GETİRMİYORLAR. BU ZAYIF İNSANLAR DA KORKUDAN BİRİLERİNİN ÜZERİNE KÜÇÜK ÇIKARLARI İÇİN GİDEMİYOR. GİTSEDE ABA ALTINDAN SOPA GÖSTERİYORLAR ŞAHSIM SİZİ YAKINDAN TAKİP EDİYOR VE İYİ ANLIYOR KUSURA BAKMAYIN NAFİLE ÇABALIYORSUNUZ. BU ŞEHİRDEN HİÇ BİR ŞEY OLMAZ. ÜZÜLDÜĞÜMÜZ YANIMIZA KAR KALIYOR SEVGİLER GÖNDERİYORUM.