Karabük’te yaşamak nasıl bir şey…. Böyle bir soruya kolay yanıt vermek çok güç. Hangi Karabük sorusu En büyük sorun böyle bir soruya yanıt verebilmekten geçiyor. Akabinden de düşünmek… Nesi fazla nesi eksik diye… Bu yazıyı kaleme almadan önce ben de öyle yaptım. Sorgulayıcı /eleştirel bir gözle Karabük’e baktım. Kendimce notlar aldım. Vatandaşların arasında dolaştım. Hani ne derler… Vatandaşın ve kentin önemli unsurlarının nabzını yokladım. Neden şikayetçi neden memnun olduklarını sordum. İyi ki de öyle yapmışım. Yoksa yazdıklarım havada kalacaktı. Yani… Boş konuşmuş olacaktım. Ama şimdi öyle mi? Değil tabi… Sonuç olarak son değerlendirme de… Karabük’te yaşamanın hiç de kolay bir şey olmadığı ortaya çıktı. Neden mi? Bir kere…. Trafik sorunu hala önemini koruyor. Akşam ve sabah kente giriş ve çıkışlarda büyük bir izdiham yaşanıyor. Bu sorunun yol açtığı tıkanıklık vatandaşı iyice bezdirmiş durumda. Kentin caddeleri taşıt yoğunluğu çekecek alt yapıdan yoksun bulunuyor. Yayalar karşıdan karşıya geçemiyorlar. Türk Telekom ile KARES arasındaki o meşhur dört yol evlere şenlik. Herkese böyle bir şey olmaz dedirtiyor. Resmen kentin trafik sorunu açısından iflas ettiğinin canlı tanığı oluyorlar. Bu manzara elbette birçok yerde aynı şekilde tekrar ediyor. Kentin yetkilileri bu açmazı/sorunu görmezlikten geliyor. Popülist açıklamalarla vatandaşların dikkatini konu ile ilgisi olmayan yönlere çekiyorlar. Bu bakımdan… Karabük’te yaşamak gerçekten zorlaşıyor… Buna bir de bir sıradanlaşmayı eklerseniz sorun iki misli daha artıyor. Kentin sahiplerinin yaptıkları açıklamalar tamamen günü kurtarmaya yönelik beyanları konu alıyor. Hiç kimse bu kentin betonlaşmasından bahsetmiyor.! Bu duruma yol açan kişileri/etkenleri tartışmıyor. İleride bu durumun yol açabileceği müşkülatları sorgulamıyor. Biz kentin ferahlamasını,yayaların yaşamasına uygun hale gelmesini savunurken bazıları işi iyice içinden çıkılmaz hale sokuyor. Ben her şeyi biliyorum anlayışıyla bir kente şekil veremeye kalkıyor. …………………………….. Ben yaptım oldu anlayışıyla insanların geleceğine /yaşamına ipotek koyamazsınız. Trafik sorunu ve betonlaşma bu kentin yaşam kalitesini/keyfini tehdit ediyor. Karabük bu açıdan giderek çözümsüzlüğe gömülüyor. Ey bireyselleşen akıl… Neredesin! Neden sadece sorunları tespit ediyorsun da çözüm için bir adım atacak girişime vesile olmuyorsun.?.... İstasyon Caddesinden Balıkpazarı Mevkiine kadar olan yerde yapılan imar /inşaat faaliyetlerinin tam bir çılgınlık olduğunu görmüyor musun.? Kentin elinde yalnızca DDY(Devlet Demiryolları) sahası kaldı…. Eğer orayı da bir şekilde betonlaşma başarısı gösterirsek kenti katletmiş olacağız.! Bunu da çok büyük bir iş yapmış gibi kamuoyu ile paylaşacağız. Hep öyle olmuyor mu? Evet... Ne diyorduk. Karabük’te yaşamak git gide zorlaşıyor. Biz ise bu zorluğun içinde yaşam kalitesinin yüzdesel olarak oranı hesaplamaya çalışıyoruz. Böyle giderse elimizde sadece hesap defteri kalacak. Gerisi laf kalabalığında unutulup gidecek….!
Gönderen
•Şimdiki teknoloji ile tünel açmak oldukça kolay.
Karabük’te işyerlerinin bir kısmı yerin altına alınsa nasıl olur? Mesala Yenişehir’in altına galeriler açılıp, çarşılar yapılabilir. Aç tüneli, bas betonu, al sana yeraltı çarşısı. Galeriler 200 evlere kadar uzatılırsa, oldukça büyük bir yeraltı çarşısı oluşur. Telekom’un, cevizlidere’nin oralardan sok köstebek makinalarını birkaç yılda delik deşik edilir. Yukarıki kesimlerde uygun yerlerden asansör veya merdivenler ile yerin altıns girişler yapılır olur biter…
AVM’ler zaten yeraltı gibi. İçine girip vakit geçiren güneş yüxü görmüyor. Kent içindeki işyerlerinin bir kısmı da peyderpey yeraltı çarşısına taşınır. Kent tekrardan imar edilir, sadeleştirilir. Yıkılan beton yığınlarının yerleri yeşillendirilir, yollar genişletilir otoparklar yapılır. Hürriyet caddesi ve Fevzi Fırat caddesi yeraltına girerse şehir ferahlar…
Proje turizme yönelik de hazırlanabilir. Yeraltı çarşısı turistlerin ilgisini çekecek şekilde düzenlenirse, Karabük esnafı, Safranbolu esnafı gibi turizm geliri ile de tanışır. Reklam ile yeraltı çarşısı Safranbolu’ya gelen turistlere de pazarlanabilir…
Yenişehir’in üstü Kardemir’e ait. Yeraltı çarşısı olayına Kardemir liderlik yapabilir. Tam bilmiyorum ama yeraltı hazineye ait olması lazım…
Finansman sorunu da bir türlü çözülür. Belki güzel bir proje hazırlanırsa devlet desteği sağlanır. AB fonlarından hibe bulunabilir. İstenirse bir formül Bulunur…
GÖLBEK UYARMIŞTI
•YENİŞEHİR BÖLGESİ KONUSUNDA AHMET GÖLBEK BEY BİRKAÇ KEZ YAZDI UYARDI AMMA TINLAYAN OLMADI.DİĞER BASIN YAYIN ORGANLARINDAN ÇIT ÇIKMADI.YENİŞEHİR BÖLGESİNİN SİT ALANINDAN ÇIKMASI KARABÜK İÇİN ÇOK ÖNEMLİ HAYATİ ÖNEME SAHİP.AMMA BAZI İNSANLAR KARDEMİRE KİM GENEL MÜDÜR OLACAK ANLAŞIYININ ÖTESİNE GEÇİPTE YENİŞEHİRE ALAKA GÖSTEREMEDİLER.BİR TEK AHMET GÖLBEK BEY,SUYA SABUNA HİÇ DOKANMADAN BÖYLE BİR GELİŞME VAR BU GELİŞME KARABÜKÜN İMARINI ÇOK YAKINDAN İLGİLENDİRİR DİYEREK BİR KAÇ SEFER YAZDI ÖYLECE KALDI.
çevreci
•Sayın Kalyoncu
Karabükü bekleyen en büyük sıkıntı Yenişehir bölgesinin SİT alanından çıkıp imara açılması olacaktır. Şuanda Karabük hiç bir şeyin farkında değil ( NEYİN FARKINDA Kİ )
YENİŞEHİR BÖLGESİNDEKİ BÜYÜK RANT O BÖLGENİN BETONLAŞMASI YANİ O GÜZELİM KALİTE VE YEŞİLLİĞİN NEFES ALINAN YERLERİN YOK OLMASI KARABÜKÜN YOK OLMASI DEMEKTİR.
BURADAN GÖREVLİLERİ SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ VE SİYASİLERİ GÖRVE DAVET EDİYORUM. KARABÜK HALKINDAN DA O BÖLGEYE SAHİP ÇIKILMASINI BEKLİYORUM.