Avatarı
Bölgenin Sesi Gazetesi tarafından
20 Temmuz, 2023 15:58 tarihinde yayınlandı

KIBRIS BARIŞ HAREKATININ 49. YILI KUTLAMA PROGRAMI

https://www.youtube.com/watch?v=P0gcyF2-ATo

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
17 Haziran, 2025 12:37 tarihinde yayınlandı

Hayat kurtaran 100. kök hücre bağışı, pasta kesilerek kutlandı

Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bulunan Terapötik Aferez Merkezi 100. kök hücre naklini gerçekleştirdi.
Merkez çalışanları 100. donör sürecini pasta keserek kutladı. Hematoloji Dr. Üyesi Öznur Aydın, "Kök hücre için donör olmak çok değerli bir süreçtir. Ben tüm vericilerimiz teşekkür ediyorum. Bu süreç bilhassa lösemi hastalarının tedavisinde hayat kurtarıcı bir işlemdir" dedi.
Sağlık Bakanlığı Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Türkiye Kök Hücre Merkezi (TÜRKÖK) 2023 yılında kuruldu. Kurulduğu günden bugüne kadar hastalara umut olan merkez 100. kök hücre naklini muvaffakiyetle gerçekleştirdi. 100. bağışçı olan polis memur Cumali Demir (29) için pasta kesildi. Hematoloji Dr. Öğr. Üyesi Öznur Aydın, "Merkezimizin 100. bağışçısının olduğu bir gündeyiz. Bu bağışlar bizim için çok manalı zira hayat kurtarıcı bir süreçtir. Kök hücre için donör olmak çok değerli bir süreçtir. Ben tüm vericilerimiz teşekkür ediyorum. Bu süreç bilhassa lösemi hastalarının tedavisinde hayat kurtarıcı bir süreçtir. Verici adaylarını öncelikle biz kıymetlendiriyoruz. Sıhhat taramasından geçiriyoruz. Vericinin ve donörün uyumlu olması gerekiyor. Bu süreç 3-4 saat sürüyor. Çok sıkıntı bir süreç değil" diye konuştu

"Hepimiz hayatta bu pozisyona düşecek pozisyondayız"
Bağışçı Cumali Demir, "Bir insanın hayatını kurtarmak için çabalıyoruz. Bunun kıymetini Kızılay’da çalışan vazifeliler anlattı. Bu kadar değerli olduğunu bilmiyordum. Hasta ile eşleşmem olduğunu söylediler. Bende istekli olarak bunu verebileceğimi söyledim. Burada gerekli süreçler titizlikle yapıldı. Çok memnunum. Bir insanın hayatını kurtarabilecek durumdayım. Herkesi bağışçı olmaya davet ediyorum. Kimse korkmasın. Canımız yanmıyor ve bir yerimizi acımıyor. Hepimiz hayatta bu pozisyona düşecek pozisyondayız" dedi.
Yetkililerden alınan bilgilere nazaran, Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Terapötik Aferez Merkezi, Sağlık Bakanlığı Kök Hücre Koordinasyon Merkezi ile yapılan mutabakat kapsamında, Orta Karadeniz Bölge Sorumlusu olarak kök hücre toplamaya Kasım 2023 prestijiyle başladı. İstekli bağışçılar, Kızılay’a verdikleri üç tüp kan örneğiyle TÜRKÖK ortak havuzuna dahil oluyor. Hasta ile doku eşleşmesi gerçekleştiğinde, sistem bağışçıyı belirleyerek toplama merkeze yönlendiriyor. Merkeze kabul edilen bağışçılara gerekli tetkikler uygulanıyor. Rastgele bir olumsuz durumla karşılaşılmıyorsa, kök hücre eserini toplama süreci muvaffakiyetle gerçekleşiyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin