Kızamık Hastalığına Dikkat

Kızamık Hastalığına Dikkat

Yayın: 26.06.2023 13:43
Paylaş:
A+ A-

Sağlık Bakanlığı, kızamık vakalarındaki artış sebebiyle 81 il valiliklerine bilgilendirme metni gönderdi.  Kızamık hastalığına karşı alınacak önlemleri hatırlattı.

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nden valiliklere gönderilen yazıda, dünyada ve Türkiye’de kızamık virüsünün dolaşımının devam ettiği, hastalığın da solunum yolu ile bulaştığı anımsatılarak, önlemlerin artırılarak sürdürülmesi gerektiği vurgulandı. Bilgilendirme metninde: “Dünya genelinde son yıllarda yaşanılan aşı kapsayıcılığındaki düşüşler, zayıflamış kızamık sürveyansı ve Covid-19 nedeniyle aşılama faaliyetlerinde meydana gelen kesintiler ve gecikmelerin yanı sıra 2022-2023 yıllarında devam eden vakalar, kızamığın dünyanın her bölgesinde tehdit olabileceği anlamına geldiği, dünya sağlık örgütü tarafından bildirilmiştir. Ülkemizde de son dönemlerde kızamık vaka bildirimleri yapılmaktadır. Bu nedenle kızamığa karşı alınabilecek önlemlerin bir kez daha hatırlatılmasına ihtiyaç duyulmuştur.” İfadelerinin yanında hastalığı tanıtan şu bilgilere yer verildi. Buna göre; “Hastalıktan korunmanın tek yolu aşılamadır. Kızamık hastalığın tedavisinin esasını destek tedavisi (istirahat, sıvı tedavisi, A vitamini ve komplikasyonlara yönelik müdahaleler) oluşturmaktadır. Hastaların döküntülerin başlamasından sonraki bir hafta boyunca evden çıkmaması ve sağlam kişilerle temasının kısıtlanması hastalığın yayılımını azaltacaktır. Kızamık aşısı, çocukluk dönemi aşı takviminde KKK (Kızamık- Kızamıkçık- Kabakulak) şeklinde ve eğitim-öğretim dönemlerinde okul aşılamaları şeklinde uygulanacaktır. Canlı zayıflatılmış bir aşı olan kızamık aşısı sonrasında %10 aşı uygulanan yerde ağrı-şişlik-kızarıklık ve hafif ateş, %5 hafif döküntü görülebilmektedir.”

Karabük genelinde, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından gerekli önlemlerin alındığı ve herhangi bir vakanın olmadığı bildirildi. (Esra Oğuzkağan Özkan)

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Özdenur Özmez’den 15 Yaş Altı Avrupa Güreş Şampiyonası’nda altın madalya

Anadolu Ajansı
Yayın: 19.05.2024 04:36
Paylaş:
A+ A-

ÇORUM (AA) – Milli güreşçi Özdenur Özmez, Yunanistan'da düzenlenen 15 Yaş Altı Avrupa Güreş Şampiyonası'nda kadınlar 62 kiloda Avrupa şampiyonluğu elde etti.

Belediye İskilipspor'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Özmez, Avrupa Şampiyonası final karşılaşmasında Letonyalı rakibi D. Markova'yı 8-7 mağlup ederek Avrupa şampiyonu oldu.

Müsabakanın ardından düzenlenen ödül töreninde altın madalyasını alan Özmez, takım arkadaşlarıyla hatıra fotoğrafı çektirdi.