Anadolu Ajansı tarafından
11 Eylül, 2024 20:30 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Kültürel miras taşıyıcısı sanatçı 49 yaşında üniversiteli oldu

KASTAMONU (AA) - ÖZGÜR ALANTOR - Kastamonu'nun Tosya ilçesinde yaşayan 49 yaşındaki ev hanımı Nevin Tahtacı, kitre bebek ve minyatür araç gereçleri kullanarak yaptığı eserlerle önce "Sanatçı Tanıtım Kartı" aldı, ardından da çok istediği sanat ve tasarım fakültesini kazandı.

"Tosya fesi" alanındaki çalışmaları dolayısıyla 2021 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığınca yok olma tehlikesi altındaki geleneksel sanatları icra eden somut olmayan kültürel miras taşıyıcılarına verilen "Sanatçı Tanıtım Kartı"na layık görülen Tahtacı, sanatsal çalışmalarına devam etti.

Yaptığı çalışmaları akademik olarak güçlendirmek isteyen Tahtacı, girdiği üniversite sınavını kazanarak Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi El Sanatları Bölümüne yerleşti.

Tahtacı, AA muhabirine, el sanatlarına 27 yıl önce merakından başladığını, yapa söke kendi kendine Tosya fesi yapmayı öğrendiğini söyledi.

Tosya'da 2018'de açılan kitre bebek kursuyla yeni insanlarla ve yeni ürün modelleriyle tanıştığını anlatan Tahtacı, "Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi Müdürü İlknur Aynan'ın girişimleriyle ilçede kurs açıldı. Kafamdaki projeleri hayata geçirmek için kursa katıldım. Bebeklere fes yapmam istendi. Bunu geliştirerek zamanla minyatürünü yaptım. Kitre bebekler, Tosya fesinden yaka iğneleri yaptım. Bunlar bana sanatçılık getirdi." dedi.

- "Şimdi o okulun toprağını öpmeye hazırım"

Daha sonra çeşitli sergilere katıldığını belirten Tahtacı, "Bu sergilerde Leyla Özder hocamla tanıştım. O zaman üniversiteye ziyaret için gittiğimde öğrencilere, 'Siz elinizdeki imkanların kıymetini bilmiyorsunuz, ben olsam okulun toprağını öperim' demiştim. Şimdi o okulun toprağını öpmeye hazırım." ifadesini kullandı.

Ortaokul ve liseyi açıktan bitirdiğini dile getiren Tahtacı, "Bu sene üniversite sınavına girdim. 49 yaşındayım ve ilk tercihime, Hacı Bayram Veli Üniversitesine girmiş bulunmaktayım. Orada pratiğimi geliştirip yapmaya çalıştığım şeyleri, birikimlerimi daha profesyonel, daha muntazam şekilde hocalardan alacağım. Hayalim olan Hacı Bayram Veli Üniversitesine öğrenci olarak gidiyorum. Güzel şeyler yapmak istiyorum." diye konuştu.

Üniversiteyi kazandığını duyanların farklı yorumlar yaptığını aktaran Tahtacı, şöyle devam etti:

"Bana 'Bu yaştan sonra okul senin neyine' diyorlar. Gençlerimiz aslında elindeki imkanların farkında değiller. Ben buna çok üzülüyorum. Keşke annem babam beni okutsaydı. Ahdım vardı benim, '70 yaşıma da girsem ben o okulu okuyacağım' diye. Ben hayallerimin peşine gidiyorum. Bir hayal kurdum ama zamanla bu kadar teferruatlı olacağını düşünmedim. Hayaldi, gerçek oldu. Bu okula gittiğimde çok daha güzel şeyler olacağına inanıyorum. Eşim başta karşı çıkıyordu ama şimdi en büyük destekçim. Bana inananlara teşekkür ediyorum."

Tahtacı, sınavda aldığı puanın başka bölümler için de yeterli olduğunu vurgulayarak, "El sanatlarıyla alakalı bölümleri seçtim. Gerçekleştirmek istediğim hayallerim olduğu için bu bölümü seçtim. Kültürel zenginliklerimizi yaşatmak istiyorum." dedi.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
16 Nisan, 2025 10:24 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Çorum’da binlerce yıllık Hitit ekmeği görücüye çıktı

Çorum’da Turizm Haftası Çorum Müzesi’nde düzenlenen programla kutlandı. Programda binlerce yıllık Hitit ritüellerinde yapılan Hitit ekmeğinin sunumu yapıldı.
Çorum’da Turizm Haftası düzenlenen programlarla kutlanıyor. Bu çerçevede Çorum Müzesi’nde merasim düzenlendi. Hürmet duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda, UNESCO ve Alan İdare Uzmanı/Şehir Plancısı Namık Kemal Döleneken tarafından konferans verilerek "Kadim Tarihin Medeniyeti Hititler" isimli karma fotoğraf standı açıldı. Hitit Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğrencileri tarafından minik bir konserin verildiği programda, Hitit ritüel metinlerinde sıklıkla ismi geçen ve ‘tanrılara sunulan kurban ekmeği’ olarak bilinen Hitit ekmeği sergilendi. Binlerce yıllık geçmişe sahip ekmek iştirakçilerden ağır ilgi gördü. Programa katılan davetliler ve vatandaşlar, sergilenen yapıtları görme fırsatı buldu.

"Çorum, binlerce yıllık tarihiyle Anadolu’nun kalbinde yer alan bir medeniyetler beşiğidir"
Programda konuşan Çorum Vali Yardımcısı Cengiz Nayman, "Çorum, binlerce yıllık tarihiyle Anadolu’nun kalbinde yer alan bir medeniyetler beşiğidir. Hititlere başşehirlik yapmış bu kadim kent Alacahöyük, Hattuşa ve Yazılıkaya ile sırf arkeolojik değil, birebir vakitte kültürel bir hazinedir. Bu güçlü miras, yalnızca bizlerin değil, tüm insanlığın ortak pahasıdır. Turizm, sadece ekonomik kalkınmanın bir aracı değil, birebir vakitte kültürel etkileşimin, tanıtımın ve barışın en güçlü köprülerinden biridir. Bu manada, Çorum’un sahip olduğu tarih ve kültürel potansiyeli daha görünür kılmak, mahallî kalkınmayı desteklemek ve bu pahaları genç nesillere aktarmak hepimizin ortak misyonudur. Bu his ve niyetlerle etkinliklere katkı sunan herkese teşekkür ediyor, 49. Turizm Haftası’nın kentimize, bölgemize ve ülkemize iyi olmasını diliyorum" dedi.

"Çorum isminden kelam ettiren bir kent haline gelmiştir"
Düzenlenen programda 15 Nisan Turizm haftasının mana ve değeriyle ilgili açış konuşması yapan Çorum Vilayet Kültür ve Turizm Müdürü Sümeyra Bektaş ise "Çorum, tarihi birikimi, varlıklı mutfağı, yaşayan mirası ve doğal hoşlukları ile öne çıkan kadim bir kenttir. Son yıllarda vilayetimizde turizme yönelik çalışmalar değerli bir ivme kazanmış, pek çok yenilikçi adım hayata geçirilmiştir. Elbet bu gelişmeler, siz değerli paydaşlarımızla birlikte attığımız ortak adımların birer sonucudur. Bu kapsamda birlikte yürüdüğümüz yolda, Hitit periyoduna ilişkin Hattuşa, Alacahöyük, Şapinuva ve Eskiyapar üzere değerli kazılarımıza Selçuklu devri hafriyatı olan Kalehisar hafriyatı da eklenmiş, kazılarımız 12 aya çıkarılmış ve ’Geleceğin Mirası’ projesi ile desteklenmiştir. Kentimizin gerdanlığı olarak nitelenen ve kültürel mirasımıza konut sahipliği yapan Kale, Arasta, Ulu Cami, Veli Paşa Hanı, Alören Camii, Hüseyin Gazi Türbesi, Koyun Baba Türbesi üzere birçok tescilli kültür varlığı restore edilmeye başlanmış ve büyük bir kısmı muvaffakiyetle tamamlanmıştır. Kısa müddette, Bakanlığımıza bağlı olarak faaliyet gösteren 3 müze ve ören yerine, Çorum Belediyemizin kıymetli çalışmalarıyla 3 yeni müze daha ek edilmiş, merkez ilçemizin turizm destinasyonu çeşitlendirilmiştir. Kesin gayemiz, Çorum’un kültürel kıymetlerini koruyarak gastronomi alanında UNESCO Kentler Ağı’na dahil edilmesidir. Artık Çorum, tarihi kadar bilimsel çalışmalarıyla tabiatı kadar mutfağıyla şenlikleri ve sanatsal etkinlikleriyle de isminden kelam ettiren bir kent haline gelmiştir" diye konuştu.
Düzenlenen programa, Çorum Vali yardımcıları Yeliz Mercan, Vali Yardımcısı Cengiz Nayman, Vilayet Kültür ve Turizm Müdürü Sümeyra Bektaş, Hitit Üniversitesi öğretim üyeleri, Hitit Üniversitesi’nde tahsil gören öğrenciler ve çok sayıda vatandaş iştirak sağladı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.