Reklam
Reklam
Haber Merkezi Avatarı
Haber Merkezi tarafından
07 Temmuz, 2026 12:53 tarihinde yayınlandı
0

Kurala Uymayana Ehliyet Yok! Trafikte Yeni Dönem Başlıyor

TBMM’ye sunulan yeni torba kanun teklifiyle trafikte yeni dönem başlıyor.

Drift yapan, makas atan ve ambulans gibi geçiş üstünlüğüne sahip araçlara yol vermeyen aday sürücüler, düzenleme yasalaşırsa ehliyetlerini süresiz olarak kaybedecek.

Trafikte can ve mal güvenliğini artırmayı hedefleyen yeni torba kanun teklifi, özellikle aday sürücüler için çok daha sert yaptırımlar getiriyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan düzenleme yasalaşırsa, ağır trafik ihlali yapan aday sürücüler için sürücü belgelerinin geçici değil, kalıcı olarak iptal edilmesinin önü açılacak.

Teklife göre drift yapmak, trafikte “makas atmak” ve ambulans, itfaiye, polis gibi geçiş üstünlüğüne sahip araçlara yol vermemek, aday sürücüler açısından en ağır yaptırımlar arasında yer alacak. Mevcut uygulamada belirli sürelerle geri alınan sürücü belgeleri, yeni düzenleme ile tamamen iptal edilebilecek.

En Büyük Neden Alkollü Araç Kullanımı

Resmi verilere göre 2017 yılından 17 Haziran 2026’ya kadar toplam 161 bin 347 aday sürücünün ehliyeti iptal edildi. İptallerin büyük bölümünü ise alkollü veya uyuşturucu ve uyarıcı madde etkisi altında araç kullanımı oluşturdu.

Bu kapsamda 123 bin 72 aday sürücünün ehliyeti alkollü ya da uyuşturucu etkisinde araç kullandığı gerekçesiyle iptal edilirken, yalnızca 2025 yılında 31 bin 978 ehliyet iptaliyle şimdiye kadarki en yüksek yıllık rakama ulaşıldı.

3,4 Milyon Aday Sürücüyü Etkileyecek

Etki analizine göre Türkiye’de 38 milyon 907 bin 247 sürücü belgesi sahibi bulunuyor. Bunların 3 milyon 402 bin 75’i aday sürücü statüsünde yer alıyor. Bu da aday sürücülerin toplam sürücüler içindeki payının yüzde 8,7 olduğunu gösteriyor.

Yeni düzenlemenin yasalaşması halinde milyonlarca aday sürücünün trafik kurallarına uyumu daha sıkı denetlenirken, özellikle bilinçli ve tehlikeli kural ihlallerine karşı “sıfır tolerans” dönemi başlayacak. Böylece trafikte hem caydırıcılığın artırılması hem de kazaların azaltılması hedefleniyor.

 

Bizi sosyal medyadan takip edin