Avatarı
Bölgenin Sesi Gazetesi tarafından
13 Eylül, 2023 14:27 tarihinde yayınlandı

Küresel petrol arzı ağustosta günlük yaklaşık 280 bin varil arttı

Dünyada günlük petrol üretimi ağustosta bir önceki aya göre yaklaşık 280 bin varil artarak 101,5 milyon varil seviyesinde gerçekleşti.

Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) ağustos ayına ilişkin küresel petrol piyasası raporuna göre, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun petrol üretimi ağustosta önceki aya göre, günlük 200 bin varil artışla 51 milyon varil oldu. Söz konusu artışta İran, Nijerya, Irak ve Bahreyn'in üretim artışları etkili oldu. Grubun üretimi temmuzda Suudi Arabistan ve Rusya'nın üretim kesintileriyle son iki yılın en düşük seviyesine gerilemişti. Günlük ham petrol arzı 9,5 milyon varil seviyesinde sabit kalan Rusya, ağustosta üst üste ikinci ay Suudi Arabistan'ı geride bırakarak grubun en büyük ham petrol üreticisi olarak kayıtlara geçti. OPEC+ dışı ülkelerin üretimi ise ocaktan bu yana günlük yaklaşık 1,9 milyon varil artış kaydederken, sadece ABD'nin üretimi günlük 800 bin varil civarında arttı. Söz konusu ülkelerin üretimi ağustosta Kanada ve Çin'den gelen ilave üretimle günlük yaklaşık 50,5 milyon varil seviyesine ulaştı. Böylece, dünyada günlük petrol üretimi ağustosta bir önceki aya göre yaklaşık 280 bin varil artarak 101,5 milyon varil oldu. Rapora göre, OPEC+ grubunun en büyük üreticileri Suudi Arabistan ve Rusya'nın günlük yaklaşık 1,3 milyon varil kesintiyi yıl sonuna kadar uzatacağını duyurması piyasaları ciddi bir arz açığıyla karşı karşıya getirdi. Küresel petrol üretiminin bu yıl geçen yıla göre günlük 1,5 milyon varil artışla 101,6 milyon varil olacağı tahmin ediliyor. Bu artışta ABD, İran ve Brezilya en büyük paya sahip olacak. Mayıstan bu yana uyguladığı gönüllü kesintilerle üretimi geçen yıla göre yaklaşık günlük 900 bin varil azalan Suudi Arabistan'ın ise bu yıl üretimi en çok düşen ülke olması bekleniyor. Gelecek yıl ise küresel petrol arzının bu yıla göre 1,7 milyon varil artışla günlük 103,3 milyon varil olacağı tahmin ediliyor. Söz konusu arz artışına OPEC+ dışı ülkelerin katkısının günlük 1,3 milyon varil, OPEC+ ülkelerinin ise günlük 400 bin varil olması bekleniyor.

Çin'de ekonomik toparlanma beklentisi talep artışında etkili olacak

IEA, küresel petrol talebinin bu yıl sonunda geçen yıla göre günlük 2,2 milyon varil artışla 101,8 milyon varile ulaşarak salgın öncesi seviyelerin üstüne çıkacağını tahmin ediyor. Bu artışta, Çin'de yeniden canlanan tüketimle birlikte jet yakıtı ve petrokimya hammaddelerine talebin etkili olması bekleniyor. Küresel talebin gelecek yıl ise bu yıla göre günlük 990 bin varil artarak günlük 102,8 milyon varile ulaşacağı öngörülüyor. (AA)
Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
05 Haziran, 2025 06:27 tarihinde yayınlandı

Uzmanından bayram uyarısı: “Etin hemen tüketilmesi sindirim sistemini zorluyor”

Zonguldak’ta diyetisyen Gizem Güneş, Kurban Bayramı’nda et tüketimi konusunda dikkatli olunması gerektiğini belirterek, bilhassa etlerin çabucak tüketilmesinin sindirim sistemini zorladığını söyledi.
Kurban bölümünün akabinde etlerin en az 24 saat dinlendirilmesinin kıymetine dikkat çeken Güneş, "Öncelikle kurban kesildikten yaklaşık 24-48 saat kesinlikle +4 derecede buzdolabında beklenmesi gerekiyor. Zira kurban kestikten çabucak sonra tüketirsek sindirim biraz daha zorlaşıyor. Münasebetiyle bu da aslında hem midemizi hem de karaciğerimizi çok fazla yoruyor" dedi.
Marine sürecinin, pişirme sırasında etin yapısında oluşabilecek ziyanlı bileşenleri azaltabileceğini söyleyen Güneş, "Etleri marine edebiliriz. Biberiye, limon, zeytinyağı üzere gereçlerle etleri marine ederek ziyanlı içeriklerin oluşumunu azaltabiliriz. Aslında biberiye burada çok değerli. İçeriğindeki antioksidan içerikleri sayesinde etin oksidatif tesirlerini azaltarak karaciğerimizin yükünü hafifletir" diye konuştu.

"Etle birlikte yoğurt tüketimi midenin istikrarını ayarlıyor"
Et ile birlikte yoğurt tüketmenin uygun olmadığı tarafındaki yaygın inanışın bilimsel desteği olmadığını belirten Güneş, "Halk ortasında et ve yoğurt tıpkı anda yenmez dese de son yapılan araştırmalarda görüyoruz ki aslında yoğurdun içerisinde bulunan probiyotikler etin sindirimini kolaylaştırıyor. Hazımsızlığı engelliyor ve midenin pH’ını ayarlıyor. Hasebiyle et ve yoğurt tüketimi pek uygun. Bunun için alışılmış ki mesken yoğurdu tercih edersek çok daha hoş olur" tabirlerini kullandı.
Güneş; zerdeçal, limon ve su karışımının yağ sindirimine katkı sağlayabileceğini belirterek, "Su, zerdeçal, limonla safra sıvısını artırarak yağın sindirimini destekleyebiliriz. 1 su bardağı ılık suya 1 dilim limon, yaklaşık yarım çay kaşığı kadar da zerdeçal koyarak öğünlerinizden yarım saat evvel tüketirsek safranın üretimini artırıp oradaki yağın sindirimini hızlandırabiliriz. Bu da sizi çok daha uygun hissettirir ve bayramı daha sağlıklı geçirmenizi sağlar" dedi.

"Kahvaltıyı atlayanlar bayramlarda gün içerisinde yüzde 25 daha fazla yemek yiyor"
Bayram sabahlarında kahvaltının atlanmaması gerektiğini vurgulayan Güneş, "Yapılan araştırmalarda görülmüş ki kahvaltıyı atlayanlar bilhassa bayramlarda gün içerisinde yüzde 25 daha fazla yemek yiyor. Bu yüzden hoş, protein yüklü bir kahvaltıyla başlamak çok kıymetli. Yumurta, bol yeşillik üzere besinlerle demir emilimini artırabiliriz. Bilhassa kırmızı etle birlikte tüketilen yeşilliklere limon sıkarak C vitamini dayanağı sağladığımızda sindirimin daha âlâ olmasını da sağlayabiliriz. O yüzden kahvaltıyı atlamamamız önemli" dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin