İhlas Haber Ajansı tarafından
11 Ocak, 2025 11:16 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Meslek lisesi öğrencilerinden ‘pelet soba’ üretimi

Samsun Bafra Mesleksel ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, son yıllarda ilgi gören ’pelet soba’ ve ’piknik tipi pelet soba’ üretmeyi başardı.
Bafra Mesleksel ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri okulda mesleksel eğitimlerini alırken, branşlarıyla ilgili piyasada muhtaçlık arz eden işlerin yapılmasına da el atıyor. Bu kapsamda okulda öğrenciler tarafında pelet soba üretimine başlandı. Öğretmenleri eşliğinde bahçe ve balkon oturma kümeleri, barbekü üretimi, traktör üstü tente, ceviz, fındık kırma eserleri yaparak mesleksel bilgi ve marifetlerini ilerletmeye çalışan öğrenciler, şimdide pelet soba ve piknik tipi pelet soba üretimine geçti.

“Soba işini öğrenciler aklımıza getirdi”
Makine ve Tasarım Teknolojisi Kısım Şefi Yalçın Kitapçı, “Soba işini öğrenciler aklımıza getirdi. Çabucak çalışmalara başladık. Biraz değişiklikler yaparak pelet sobası, piyasa tabiriyle ‘roket soba’ dedikleri sobayı ürettik. Sobanın büsbütün kapalı bir alanda kullanılmasından yana değiliz. Güya hiç gaz çıkartmıyormuş üzere piyasada lanse ediliyor. Sonuçta bir yakıt yanıyor ve karbonmonoksit salınımı var. Mesken içinde kapalı alanda kullananlarda kesinlikle bir surette bir boruyla bacaya bağlamak durumundalar. Tekrar bu sobanın gibisi olan piknik tipi pelet soba yaptık. Fazla yer kaplamayan otomobilinizin bagajında taşınabilen ve piknikte yanma haznesine pelet olabilir, tahta kesimleri kullanarak tutuşturma yapabiliriz ve çayınızı, yemeğinizi çok rahatlıkla hazırlayabileceğimiz seyyar soba yaptık. Sipariş üzerine okulumuzun döner sermayesinden bunu yapıp vatandaşlara ve birtakım kurumlara vermeyi düşünüyoruz. Vatandaşlarımız yahut kurumlar tarafından bizi destekleme ismine yaptığımız eserleri de almalarını istiyoruz” dedi.
Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi çalışmalarını yerinde inceleyen İlçe Ulusal Eğitim Müdürü Mehmet Değermenci, “Okumuz çok hoş, çok şık bir soba yaptı. Bu hoş eserin yaygınlaştırması ve okulun tanıtımı manasında elimizden geleni yapmalıyız. Bu sobayla bir arada çalışmaların daha ileriye gitmesi için gerekli takviyesi vermeye hazırız” diye konuştu.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 19:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Şanlıurfa’da ‘UNESCO Müzik Şehri’ olma sevinci

Şanlıurfa’ya UNESCO tarafından "Müzik Şehri" unvanı verilmesinin sevinci yaşanıyor. Kent, 2026 yılında UNESCO Müzik Şehirleri Toplantısına ev sahipliği yapacak.

Şanlıurfa’ya UNESCO tarafından "Müzik Şehri" unvanı verilmesinin sevinci yaşanıyor. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, düzenlediği basın toplantısında, mutLu haberi basın mensuplarıyla paylaştı. Gülpınar, toplantıda tarihi, zengin kültürel birikimi ve köklü müzik geleneğiyle adından söz ettiren kentin UNESCO'nun Geliştirici Şehirler Ağı içerisinde "Müzik Şehri" unvanına sahip olarak önemli bir başarıya imza attığını söyledi.

"Dünyanın önemli aday şehirlerini geride bıraktık"

Gülpınar, "Dünyanın dört bir yanından aralarında Kansas City, Belfast, Da Lat gibi iddialı birçok uluslararası aday şehirle bu süreçte yarıştık ve onları geride bırakarak bu prestijli organizasyona ev sahipliği yapmaya hak kazandık. 2026 yılında düzenlenecek olan UNESCO Müzik Şehirleri Toplantısı'na ev sahipliği yapma hakkı, geçtiğimiz hafta İtalya Pesaro'da gerçekleştirilen toplantıda ilan edildi ve bu önemli görev Şanlıurfa'mıza verildi. UNESCO Müzik Şehirleri Toplantısı'na ev sahipliği yapacak şehri simgeleyen küre İtalya'dan bize geçti. Küre, 2026 yılında yapacağımız toplantı sonrasında bir sonraki ev sahibine teslim etmek üzere o güne kadar bizde kalacak. Bu karar, sadece şehrimiz için değil tüm Türkiye için büyük bir onur ve kültürel bir diplomasi zaferidir. Bu başarı, son bir yılda yürüttüğümüz yoğun çabalar ve diplomatik girişimler ile Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığımızın titizlikle yürüttüğü çalışmalar sayesinde mümkün olmuştur. Şanlıurfa'nın sadece bir müzik şehri değil, Göbeklitepe'den Balıklıgöl'e, eşsiz mutfağından halk edebiyatına kadar tarih ve kültürle yoğrulmuş çok yönlü bir medeniyetin merkezidir. Yaklaşık 80 ülkeden müzik şehirlerinin temsilcilerinin katılması beklenen bu toplantı, uluslararası işbirliklerinin geliştirilmesine, bilgi ve deneyim paylaşımının artırılmasına katkı sunacak; aynı zamanda şehrimizin yerel kültürel potansiyelinin global ölçekte tanıtımına imkan sağlayacaktır. Bugünden itibaren hazırlık sürecine girmiş bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.

Şanlıurfa’ya müzik şehri unvanının verilmesi kentte büyük sevince neden oldu. Vatandaşlar, turizm başta olmak üzere birçok alanda gelişime büyük katkı sağlayacağını belirtti.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.