MHP Kurucu Genel Başkanı Alparslan Türkeş’in vefatının 27. yılında anılıyor

MHP Kurucu Genel Başkanı Alparslan Türkeş’in vefatının 27. yılında anılıyor

Yayın: 04.04.2024 11:15
Paylaş:
A+ A-

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kurucu Genel Başkanı Alparslan Türkeş, vefatının 27. yılında anılıyor.

Ülkücü Hareketin Lideri Alparslan Türkeş, vefatının 27. yılında anılıyor. Alparslan Türkeş, Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinin Yukarı Köşkerli köyünde doğdu. Koyunoğlu soyuna mensup olan Türkeş, Sultan Abdülaziz’in fermanıyla ailesiyle birlikte Kıbrıs’a sürgün edilmiştir. İlk eğitimini Türklük ve Türkçülük şuuruyla bilenmiş hocalardan aldıktan sonra, Türkeş’in adı Osman Zeki Bey tarafından “Sultan Alparslan’a denk bir yiğit Türk ol” diyerek, “Alparslan” olarak değiştirildi.

1933 yılında İstanbul’a yerleşen Türkeş, askeri eğitimine başlamış ve Kuleli Askeri Lisesi’ne kayıt olmuştur. Askeri kariyerinde başarılı bir grafik çizen Türkeş, 1938’de teğmen olarak mezun olmuştur. 1944 yılında “Muzaffer Şükriye” ile evlenen Türkeş, bu evlilikten beş çocuk sahibi olmuştur. Askeri kariyerinde yükselen Türkeş, 1955’te kurmay binbaşı unvanını almıştır.

Türkeş’in siyasi hayatı ise 1960’larda aktif olarak başlamıştır. 27 Mayıs 1960 darbesi sonrası ihtilal hükümetinde görev alan Türkeş, daha sonra sürgün edilmiştir. Ancak Türkeş, siyasi faaliyetlerine ara vermemiş ve 1965’te CKMP’ye katılarak genel başkanlığa seçilmiştir. CKMP’nin adı 1969’da MHP olarak değiştirilirken, Türkeş bu partinin başkanlığını sürdürmüştür.

12 Eylül 1980 darbesinin ardından tutuklanan ve hapis cezası alan Türkeş, siyasi yasaklılık sürecinin ardından MHP’nin başına geçmiş ve partinin adı ve amblemi değiştirilerek siyasi faaliyetlerine devam etmiştir.

Ancak Türkeş’in siyasi kariyeri sadece Türkiye ile sınırlı kalmamış, aynı zamanda Türk toplumculuğu ve milliyetçiliği üzerine yaptığı çalışmalarla genç kuşaklara da ilham kaynağı olmuştur.

4 Nisan 1997’de hayata gözlerini yuman Alparslan Türkeş, Türk siyasi hayatının önemli isimlerinden biri olarak anılmaya devam etmektedir.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Samsun’da evde çıkan yangında 3 yaşındaki çocuk dumandan etkilendi

Anadolu Ajansı
Yayın: 09.05.2024 00:00
Paylaş:
A+ A-

SAMSUN (AA) – Samsun’un Bafra ilçesinde bir evde çıkan yangında dumandan etkilenen 3 yaşındaki çocuk hastaneye kaldırıldı.

Çilhane Mahallesi Ali Kale Caddesi'nde, Suriye uyruklu Zehra Elcasim (29) ve 4 çocuğunun yaşadığı üç katlı binanın birinci katında henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine ambulans, itfaiye ve polis ekipleri sevk edildi.

İtfaiye ekiplerince söndürülen yangında, dairede hasar meydana geldi.

Dumandan etkilenen Halit Elcasim (3), ambulansla Bafra Devlet Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındı.