Milletvekili Güneş Safran bitkisini meclise taşıdı

Milletvekili Güneş Safran bitkisini meclise taşıdı

Yayın: 21.10.2022 14:49
Paylaş:
A+ A-

AK Parti Karabük Milletvekili Niyazi Güneş Türkiye Büyük Millet Meclisinde gündem dışı söz alarak hasadı yapılan Safran bitkisi ile ilgili bir konuşma yaptı

KARABÜK EKONOMİSİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Gündem dışı aldığı konuşmasına Bartın’ın Amasra ilçesinde meydana gelen maden kazasında hayatını kaybeden maden işçilerin ailelerine başsağlığı dileyen Milletvekili Güneş Safran bitkisinin Karabük ekonomisi için önem arzettiğini belirterek “Karabük ekonomisi için önemli bir yeri olan Safranbolu Safran’ı dünyanın en pahalı baharatıdır. Gramla alınır, gramla satılır. Kendi ağırlının katının 100 bin sıvıyı sarıya boyama özelliğini sahiptir. Tabiatın yüzünü kışa döndüğü doğada yaşayan bütün canlıların dinlenme moduna girdiği bir dönemde çiçekleri aç an ve hasadı yapılan mucizevi bitki safranı tanımak, tanıtmak üretimini desteklemek son derece önemlidir.

İKTİDARIMIZ DÖNEMİNDE ÜRETİM ARTTI

Daha önce sadece bir köyde üretimi yapılan safranın AK Parti döneminde verdiği destek ile 79 dekar alanda üretimine başlandığını altını çizen Milletvekili Güneş “Günümüzde safran ülkemizde yoğun olarak sadece Safranbolu ilçemizde üretilmektedir”  2  binli yıllara kadar safranın üretilmesi ve tanıtılması konusunda başarılı olduğumuz söylenemez. Ancak 2  binliyılların başında sadece başında bir köyümüzde üretimi yapılan safran iktidarımızın destekleriyle bugün itibari ile  79 dekar alanda safranın dikimi, üretimi ve hasadı gerçekleştirilmektedir.  Ayrıca, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın destekleriyle, SOGEP ve Karabük Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüzün gayretleriyle başlatılan ‘Lavanta Kokulu Safran Bahçesi’ projesi safran üretimini geliştirmek ve devamlılığını sağlamak açısından oldukça önemlidir. Proje kapsamında 40 yıldır işlenmeyen topraklar üzerinde 60 bin adet lavanta ve 15 dekar safran bitkisinin dikimi gerçekleştirmiştir .Dünyanın en büyük lavanta ve yağının çıkartılması sağlayacak destinasyon tesisi oluşturulmuştur. Bu önemli projenin desteklenmesinde büyük katkısı olan Sanayi ve Teknolji Bakanı Mustafa Varank’a teşekkür ediyorum. 15 Ağustos -15 Eylül tarihleri arasında toprakla buluşan safran soğanının çiçekleri 15 Ekim tarihi ile ilk hasat çiçeklerini vermeye başlamıştır. Kasım ayının sonuna kadar safranhasadı devam edecektir”

                        BİNLERCE TURİST BEKLENİYOR

Safran bitkisinin oluşturduğu görsel şölen ve bitkinin nasıl yetiştirildiğinin yerinde görmek için birlerce turistin bellendiğini de belirten Milletvekili Güneş, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Safran tarımsal üretiminin yanı sıra turizm cazibesi ile de ekonomik bir potansiyele sahiptir. Bu yılki safran ekiminin başlamasından hasadına kadar geçen 40 günlük sürede özellikle lavanta kokulu safranların mevsiminde oluşturulacağı görsel şöleni ve mucize bitkinin nasıl yetiştirildiği yerinde görebilmek için ülke içinden ve ülke dışından yerli ve yabancı binlerce turist beklenmektedir. Safranın başkenti Dünya Miras Kenti Safranbolu’muza ve safran hasadına bütün vatandaşlarımızı ve milletvekillerimizi davet ediyorum” dedi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Komiser yardımcısı 1800 nüfuslu ilçede açtığı spor kursuyla gençlere umut oldu

Anadolu Ajansı
Yayın: 05.05.2024 08:48
Paylaş:
A+ A-

KASTAMONU (AA) – ÖZGÜR ALANTOR – Kastamonu'nun 1800 nüfuslu Şenpazar ilçesinde geçen yıl çalışmaya başlayan İlçe Emniyet Amir Vekili Komiser Yardımcısı Mehmet Salman, gençler için basketbol ve sınavlara hazırlık kursları açtı.

Geçen yıl ilçede göreve başladıktan sonra öğrencilerin hem keyif alabileceği bir sporla uğraşmalarını sağlamak hem de öğrencileri spor becerisi gerektiren sınavlara hazırlamak için kolları sıvayan komiser yardımcısı, ilk önce görüştüğü aileleri ikna etti.

Valilik, emniyet ve milli eğitimden gerekli izinleri aldıktan sonra kurs açan Salman, Şenpazar Spor Salonunda haftada 3 gün 21 öğrenciyle çalışmalara başladı.

Mehmet Salman, AA muhabirine, gençlerden gelen olumlu geri dönüşlerin kendisini çok mutlu ettiğini söyledi.

Hakkari'de görev yaptığı dönemde bir basketbol takımı kurduğunu anlatan Salman, “Takımımız Hakkari'de şampiyon olup bölge şampiyonasına gitmişti. Geçen yıl burada çalışmaya başladıktan sonra bundan ilham aldım. Burada da çocukların boş vakitlerini geçirebilecekleri alanların yetersiz olduğunu görerek, gerekli izinleri alıp basketbol kursu açtık. Aynı zamanda çocuklarımızı polislik, bekçilik, üniversitelerin beden eğitimi bölümlerine hazırlamak için bir parkur oluşturduk.” dedi.

Öncelikle gençlerin güzel vakit geçirmesini istediğini belirten Salman, “Buradaki temel amacımız çocuklarımızı spora teşvik etmek ve eğlenmek. Bunun yanında Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi zeki, çevik ve ahlaklı sporcular yetiştirmeyi hedefliyoruz. Öğrencilerle başladık ve yoğun ilgi gördük. Hatta kız çocuklarının ilgisi daha fazlaydı. Biz emniyet olarak çocuklarımızın bize güvenmelerini, bir sıkıntı olduğunda bize gelmelerini istiyoruz. Bu kurs aslında bir nevi bu düşünceye araç oldu. Esnafımız malzeme konusunda destek verdi.” diye konuştu.

– “Çocukların sporla ilgili kariyer yapmalarını istiyoruz”

Hedeflerinin olduğunu dile getiren Salman, “Sportif anlamda basketbol bir takım sporu. Biz önce ilde derece yapmak istiyoruz ama büyük hedefimiz çocukların şahsıyla alakalı. Çocukların sporla ilgili kariyer yapmalarını istiyoruz. Bu olmasa bile ileride spora destek veren yöneticiler olmalarını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kursa katılan öğrencilerden Serpil Coşkun ise kendileri için kursun çok iyi olduğunu vurgulayarak, “Burada böyle aktiviteler çok olmuyor. Derslerden sonra yurda geçince sıkılıyorduk. Burada eğleniyoruz. Hem sportif anlamda iyi oldu hem de beden eğitimi öğretmeni olmak istediğim için bana altyapı oluşturuyor.” dedi.

– “Küçücük bir yerde böyle bir kursun olması çok güzel”

Muhammet Kerem Göktaş da kurstan önce okuldan eve gittiğini ve yapacak bir şeyinin olmadığını anlatarak, “Şimdi buraya geliyor, eğleniyorum. Küçücük bir yerde böyle bir kursun olması çok güzel.” diye konuştu.

Ayşenur Baş ise jandarma olmak istediğini dile getirerek, “Burada hem eğleniyor hem de seçeceğim mesleğin sınavları için altyapı oluşturuyorum.” ifadelerini kullandı.

Elif Nur Çınar da “Mehmet Hocam Şenpazar'a, okulumuza birçok konuda ümit oldu. Kursumuza gönüllü olarak katıldı. Mehmet Hocamız burada asker olmak, polis olmak, beden eğitimi öğretmeni olmak isteyen arkadaşlara örnek oldu. Burası biraz daha kırsal olduğu için bu konularda sıkıntı yaşayabiliyorduk. Bize canıgönülden destek olarak bütün öğrencilere ümit oldu.” dedi.