Bölgenin Sesi Gazetesi tarafından
13 Aralık, 2023 15:20 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Öğretmenlere “su verimliliği” eğitimi

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Bakanlığı tarafından öğretmenlere verilecek eğitimle, su verimliliği bilincini tüm eğitim kademelerindeki çocuklara aşılamak istediklerini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, su kaynaklarının sürdürülebilir ve verimli kullanılması için ülke ölçeğinde büyük bir dönüşüm başlatılırken, yürütülen çalışmalarla toplumsal farkındalığın güçlendirilmesi hedefleniyor. Bakanlık koordinasyonunda, bütün paydaşlar sürece ortak edilerek daha hızlı dönüşüm sağlanması amacıyla "Su Verimliliği Seferberliği" başlatıldı. Seferberlikle, çocuklarda su verimliliği bilgisi ve bilinci geliştirilmek üzere 3 bin 500 öğrenci ile hayata geçirilen eğitimler, Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğinde ve eğitici öğretmenlerin katkılarıyla 2023-2024 eğitim öğretim yılında da artarak devam edecek. Bu kapsamda, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğinde, 81 ilden öğretmenlerin katıldığı "Su Verimliliği Eğiticilerin Eğitimi Programı" düzenlendi. Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü organizasyonunda gerçekleştirilen programa, Ankara'dan 35 ve diğer illerden 250 öğretmen çevrim içi katıldı. Programda, "Su Kaynaklarının Önemi", "İklim Değişikliğinin Su Kaynaklarına Etkisi ve Su Verimliliği Seferberliği" ile "Çocuklara Yönelik Su Verimliliği Eğitim Materyalleri" konulu sunumlar yapıldı.

"Sudan elde edilen faydanın azami seviyeye çıkarılmasını hedefliyoruz"

Açıklamaya göre, Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, eğitime katılan öğretmenlere videolu bir mesajla seslendi. Mesajında, Türkiye'nin su stresi altında bir ülke olduğuna dikkati çeken Yumaklı, gerekli tedbirler alınmadığı takdirde 6 yıl sonra "su kıtlığı" yaşanabileceğini belirtti. Sudan elde edilen faydanın artırılmasının önemine işaret eden Yumaklı, şunları kaydetti: "Su israfının engellenmesiyle sudan elde edilen faydanın azami seviyeye çıkarılmasını hedefliyoruz. Biz buna 'su verimliliği' diyoruz. Bu yılın başında Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendi'nin himayelerinde Su Verimliliği Seferberliği'ni başlattık. Stratejilerimiz arasında da yer alan ve toplumsal dönüşümün en önemli araçları olan eğitim ve farkındalık çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Özellikle çocuklarımızın eğitimi, toplumun geleceği açısından anahtar niteliğinde. Tüm çocuklarımıza ulaşabilmek için eğitimleri daha sistematik hale getirmeyi hedefliyoruz. Bu eğitim programlarıyla sizlerle işbirliği içerisinde olmayı son derece önemsiyoruz. Öğretmenlere verilecek eğitimle, ilkokul çağındaki çocuklarımızla başladığımız bu yolculukta su verimliliği bilincini tüm eğitim kademelerindeki çocuklarımıza aşılamak istiyoruz." Bakan Yumaklı, bu seferberlikte öğretmenlere büyük görev düştüğünü aktararak, Su Verimliliği Seferberliği’ne başından itibaren destek olan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ile Bakanlık mensuplarına teşekkür etti.(AA)
blank
Emine Çelik tarafından
17 Nisan, 2025 15:43 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Vali Yavuz: “Turizm Gelirlerinde Karabük’te Söz Sahibi Olmalı”

Karabük Valisi Mustafa Yavuz, Karabük ve Batı Karadeniz’in sahip olduğu doğal, tarihi ve kültürel değerlerle sıradan bir coğrafya olmadığını vurguladı. Vali Yavuz, kentin turizm potansiyeline dikkat çekerek, bölgenin daha fazla tanıtılması ve turizm gelirlerinden hak ettiği payı alması gerektiğini belirtti

Karabük Valisi Mustafa Yavuz, bölgenin eşsiz doğal ve kültürel zenginliklerine dikkat çekerek, Karabük’ün turizm potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmek için topyekün bir çabanın gerektiğini vurguladı. Vali Yavuz, özellikle UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Safranbolu’nun, sadece Karabük’ün değil, Türkiye’nin de önemli bir değeri olduğunu ifade etti.

“HER ANLAMDA ZENGİN BİR COĞRAFYADAYIZ”

Safranbolu’nun tarihi dokusuyla öne çıktığını belirten Yavuz, “UNESCO Miras Listesi’nde yer alan Safranbolu’muz, koruma altına alınması gereken mimarisi ve kültürel dokusuyla bizlere büyük bir miras sunuyor” dedi. Ancak Karabük’ün zenginliklerinin yalnızca Safranbolu ile sınırlı olmadığını dile getiren Vali Yavuz, Yenicede bulunan ve Avrupa’nın korunması gereken 100 sıcak noktasından biri olarak gösterilen blok ormanlarının da dünya çapında öneme sahip olduğunu belirtti.

DOĞA, TARİH VE KÜLTÜR İÇ İÇE

Yavuz, Ovacık ilçesindeki antik kral mezarlarından, Eflani’nin saklı kalmış göletlerine, Eskipazar’da gün yüzüne çıkarılan 5 bin 500 yıllık Hadrianapolis Antik Kenti’ne kadar pek çok tarihi ve doğal zenginliğin Karabük’te bulunduğunu ifade etti. “İster tarih, ister doğa, ister gastronomi, ister kültür, ister mimari. Her açıdan çok özel bir şehirde yaşıyoruz” diyen Vali, bu zenginlikleri tanıtmak ve değerlendirmek için el birliğiyle çalışmanın gerekliliğini vurguladı.

"TURİZMDEN DAHA FAZLA PAY ALMALIYIZ"

Vali Yavuz, Karabük’ün sahip olduğu bu değerlerin sadece tanıtımla değil, doğru yönetimle de kıymetlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti. “Bu şehrin insanının turizmden daha yüksek paylar almasını sağlamamız lazım” diyen Yavuz, turizmin sadece ekonomik değil, sosyal ve kültürel gelişim açısından da büyük önem taşıdığını söyledi.

"BİRLİK VE BERABERLİKLE BAŞARACAĞIZ"

Vali Yavuz, Karabük halkına çağrıda bulunarak, bu güzelliklerin korunması ve geliştirilmesi konusunda herkesin sorumluluk alması gerektiğini belirtti. “İnşallah bunu başaracağımıza inanıyorum. O birlik ve beraberliği de sağladığımıza da inanıyorum. Önümüzdeki günler, bugünlerden daha iyi olacaktır" diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.