Memur-Sen’e bağlı Eğitim Bir Sen Karabük 1 Nolu Şube Başkanı Zeki Öz, İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünce yaptığı basın açıklamasında Öğretmenlik Meslek Kanunu’na (ÖMK) yönelik sert eleştirilerde bulundu
ÖMK ayrıştırıcı değil, kapsayıcı olmalı!
Karabük’te Eğitim-Bir-Sen üyeleri, İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplandı.
Grup adına açıklamayı okuyan Memur-Sen İl Temsilcisi ve Eğitim-Bir-Sen 1 Nolu Karabük Şube Başkanı Zeki Öz, söz konusu kanunun eğitimcileri bölmemesi ve hakların yarım kalmaması gerektiğini vurguladı.
Öz, "Uzun yıllar ihtiyaç haline gelen ve yıllarca talep ettiğimiz Öğretmenlik Meslek Kanunu nihayet bundan 2 yıl önce çıkarılmıştı ancak ne yazık ki kanun, bütün uyarılarımıza rağmen ihtiyacı karşılayacak şekilde çıkarılamadı. İlk uygulamasında yetersizliği ortaya çıktı." şeklinde konuştu.
Sendika Başkanı Öz, Kanunun, eğitim camiasının önemli bileşenleri olan şube müdürleri, ilçe milli eğitim müdürleri, il milli eğitim müdür yardımcıları, bakanlık ve eğitim müfettişleri, uzmanları ve araştırmacıları kapsam dışı bıraktığını ifade ederek, bir kısım maddelerin ise Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini hatırlattı.
Memur-Sen İl temsilcisi ve Eğitim Bir-Sen Karabük 1 Nolu Şube Başkanı Öz açıklamasında ayrıca şunları kaydetti; “Bugün buradan, Karabük’ten yüksek sesle bir kez daha diyoruz ki;
“Öğretmenlik meslek kanunu, ayrıştırıcı değil kapsayıcı olmalı;
Eğitimcileri bölmemeli, haklar yarım kalmamalı.”
Mevcut Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda da kanunun kapsamı yönüyle düğme daha baştan yanlış iliklenmiştir. Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik unvanları, eğitim öğretimin içerisinde bilfiil bulunan ve çoğunlukla da öğretmen olan şube müdürleri ile dengi ve üstü kadrolarda bulunanlar, fiilen öğretmenlik yapmadıkları ve genel idare hizmetleri sınıfına dahil oldukları gerekçesiyle kariyer basamakları sınavına girmelerine dahi imkan tanınmamıştır.
İşte bugün burada toplanmamızın, hep birlikte ses vermemizin, ortak iradeyle söz söylememizin nedeni şudur: Eğitim yönetiminin yükünü omuzlayan, sorunları sırtlayan millî eğitim uzmanı, Bakanlık müfettişi, il millî eğitim müdürü ve yardımcısı, ilçe millî eğitim müdürü, araştırmacı, şube müdürü, eğitim müfettişi, eğitim müfettiş yardımcısı, eğitim uzmanı kadrolarında görev yapanlardan aranan hizmet süresini tamamlayanlara da uzman öğretmenlik/başöğretmenlik unvanına dayalı haklar verilmelidir. Öğretmenlik Meslek Kanunu tasarısında bu konudaki değişiklik talebini ve ihtiyacını buradan bir kez daha haykırıyoruz.
Bu vesile Öğretmenlik Meslek Kanunu ve gündemimizde ve takibimizde olan bazı konuları özetleyerek yüksek sesle diyoruz ki;
Öğretmenlik Meslek Kanunu ekonomik krize kurban edilmemelidir.
Ek ders ücreti artırılmalıdır.
Uzman ve başöğretmenlik kıdem süreleri söz verildiği gibi 5 ve 10 yıl olmalıdır.
Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası katmerli ceza haline getirilmemelidir.
Birinci dereceye gelen bütün memurlara 3600 ek gösterge hayata geçirilmelidir.
Kadroya geçen öğretmenler, kadrolu öğretmenliğin özlük haklarından faydalanmalıdır.
Anayasal bir hak olan aile bütünlüğü teminat altına alınmalıdır.
Sözleşmeli öğretmenlik ve öğretmen alımında mülakat kaldırılmalıdır.
Yardımcı Hizmetler Sınıfı kaldırılmalı, memurluğa sınavsız geçişin önü açılmalıdır.
İptal edilen Toplu Sözleşme İkramiyesine çözüm üretilmelidir
Karabük’te akaryakıt istasyonunda drift atan sürücüye 46 bin TL ceza
Karabük'te bir akaryakıt istasyonu içerisinde drift atarak trafiği tehlikeye düşüren otomobilin sürücüsüne 46 bin 392 lira para cezası kesildi.
Olay, 23 Mart 2025 tarihinde Karabük - Eskipazar kara yolu güzergahında faaliyet gösteren bir akaryakıt istasyonunda meydana geldi. Akaryakıt istasyonu içerisinde drift atarak hem kendi güvenliğini hem de diğer vatandaşların güvenliğini tehlikeye atan sürücü, güvenlik kameralarına yansıdı. İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin çalışmaları sonucu aracın plakası tespit edildi. Plaka üzerinden yapılan işlem sonucunda, Karayolları Trafik Kanunu'nun 67/1-D maddesi çerçevesinde sürücüye 46 bin 392 TL idari para cezası uygulandı.