blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
17 Şubat, 2025 11:28 tarihinde yayınlandı

OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nde ilk: TİPS ameliyatları başladı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’nde, Samsun’da bir birinci gerçekleştirildi. Kronik karaciğer hastalığı kaynaklı tekrarlayan mide kanamaları geçiren bir hastaya "transjuguler intrahepatik portosistemik şant (TİPS)" süreci muvaffakiyetle yapıldı.
OMÜ’de birinci kere gerçekleştirilen bu süreç ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan OMÜ Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Kolu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Uzunkaya, "TİPS süreci, karaciğer sirozu başta olmak üzere birtakım hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan portal hipertansiyonun; mide-varis kanaması, karında yahut akciğer zarında sıvı birikimi üzere komplikasyonlarının idaresinde uygulanan komplike bir girişimsel süreçtir. Bu süreç ile sindirim sistemine ilişkin organlardan gelen kanı karaciğere taşıyan damar sistemindeki yükselmiş olan basıncın düşürülmesi hedeflenmektedir. Sürecin mantığı, karaciğer içerisinde yer alan iki farklı toplardamar sistemi ortasında kapalı anjiyografik prosedürle köprü oluşturma aslına dayanmaktadır. Böylelikle rutinde uygulanan tedavilere dirençli durumlarda düzgünleşme sağlanabilmektedir" dedi.

"TİPS süreci Samsun’da şimdiye kadar hiç yapılmamıştı"
Açıklamasının devamında Doç. Dr. Uzunkaya, "Her ne kadar TİPS süreci ülkemizdeki büyük merkezlerde çok vakittir yapılıyor olsa da bildiğimiz kadarıyla Samsun’da şimdiye kadar hiç yapılmamıştı. Tokat’ta yaşayan ve uzun vakittir mide kanamalarından muzdarip olan bir hasta bize başvurduğunda kendisine bu türlü bir tedavi tekniği olduğunu ve bundan yarar görebileceğini söyledik. Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’nde misyonlu Doç. Dr. Mustafa Özdemir’i işlemi birlikte gerçekleştirmek için özel olarak davet ettik ve hastanemiz Girişimsel Radyoloji kısmında misyonlu öğretim üyelerimizin de iştirakleriyle süreci muvaffakiyetle gerçekleştirdik" diye konuştu.

"Hastanemiz ismine yeni bir unsur imza atmış olduk"
Doç. Dr. Uzunkaya şunları söyledi: "Artık hastalarımız bu cinsten süreçler için metropollere gitmek zorunda kalmayacaklar. Böylelikle hastanemiz ismine yeni bir prensip imza atmış olduk. Altyapımızın gücü, grubumuzun deneyimi, paydaş hocalarımız ile idarecilerimizin dayanakları sayesinde TİPS üzere epeyce komplike süreçleri adım adım hastanemize kazandırıyoruz."

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Haber Merkezi tarafından
05 Haziran, 2025 20:54 tarihinde yayınlandı

Safranbolu’da otomobil bisikletliye çarptı

Karabük’ün Safranbolu ilçesinde Barış Manço Parkı önünde bisikletli bir gence otomobil çarptı; kazada 1 kişi yaralandı.

Karabük’ün Safranbolu ilçesinde meydana gelen trafik kazasında bir kişi yaralandı. Edinilen bilgiye göre, Barış Manço Parkı önünde seyir halinde olan otomobil, bisikletli bir gence çarptı. Kazada bisiklet sürücüsü yaralanırken, olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yaralı genç ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin