Reklam
Reklam
İhlas Haber Ajansı Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
02 Eylül, 2025 18:32 tarihinde yayınlandı
0

Orman Bakanı Yumaklı: “3 dalga halinde orman yangınlarıyla mücadele ettik”

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kastamonu ve Karabük sonundaki orman yangınlarıyla ilgili açıklamalarda bulunarak, son günlerde farklı vilayetlerde çıkan orman yangınlarıyla ilgili bilgi verdi. Yumaklı, Aydın, Denizli ve Bartın’daki yangınların büsbütün denetim altına alındığını, Karabük ve Kastamonu’daki yangınlarda ise müdahalenin devam ettiğini açıkladı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kastamonu ve Karabük sonlarındaki orman yangınlarıyla ilgili bölgeyi ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Bakan Yumaklı ilk olarak helikopterle havadan yangını inceledi. Yumaklı daha sonra Karabük’ün Safranbolu ilçesi Toprakcuma köyündeki Orman İdare Aracı’nda görevlilerle bir ortaya gelerek çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

İncelemelerin akabinde açıklamalarda bulunan Bakan Yumaklı, iklim değişikliğinin mevsimsel kaymalara ve öngörülemeyen meteorolojik durumlara neden olduğunu belirterek, 15 Ekim’e kadar yangınlara karşı teyakkuz halinde olduklarını söyledi. Yumaklı, Aydın’ın Buharkent ilçesinde başlayıp Denizli’nin Buldan ilçesine sıçrayan yangın ile Aydın Efeler’deki yangın ve Bartın’ın Ulus ilçesindeki yangınların büsbütün denetim altına alındığını belirtti.

Şu anda iki yangının devam ettiğini açıklayan Yumaklı, “Bunlardan biri, evvelki gün Karabük Eflani’de başlayıp Kastamonu Araç ilçesine sirayet eden yangın, başkası ise Kastamonu’nun Araç ilçesindeki Akgeçit köyü sonlarında çıkan yangın. İki yangın birbirine yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta ve halihazırda iki başka yangın olarak devam ediyor. Bu bölge, ağır ve sık ormanların olduğu bir bölge. Bu cins ormanlarda yalnızca hava müdahalesi değil, tıpkı vakitte kara müdahalesini de ağır bir biçimde eşgüdüm içerisinde yapmak gerekiyor. Lakin zorluklarımız var. Fakat coğrafya kimi vakit ulaşımı çok zorlayıcı nitelikte, kayalıklardan ve kanyonlardan oluşan bölgeler oluşturuyor. Bu manada hem Orman Bölge Müdürlüğü gruplarındaki arkadaşlarımız, hem de onlara ağır bir biçimde takviye veren Valiliklerimiz uyumundaki, AFAD ve öbür kurumlara teşekkür ediyorum. Şu anda hem karadan hem havadan çok önemli bir müdahale sürüyor. İnşallah akşam saatlerine yanlışsız bu iki yangın için de hoş haberler vermeyi umuyorum” dedi.

Bakan Yumaklı, 1 Ocak’tan bu yana 2 bin 492’si orman, 3 bin 340’ı kırsal alanda olmak üzere toplam 5 bin 832 yangınla gayret ettiklerini de söz ederek, “Hakikaten sayının yüksekliği, verilen çabanın boyutlarını ve büyüklüğünü söz etmeye kâfi. Bu yıl yaz aylarının başlarında olmak üzere üç dalga hâlinde yangınlar yaşadık. Birincisi ilk dalga haziranın sonu temmuzun başıydı. İkinci dalga, temmuz ayının sonuydu. Üçüncü dalga da maalesef ağustos ayının sonuna denk geldi. Elbette yalnızca bizim ekranlarımıza yansıyan ya da kamuoyunun gündemine düşen büyük yangınlardan bahsediyoruz. Lakin dediğim üzere, toplam 5 bin 832 yangına müdahil olundu. İklim değişikliği ve global ısınmayı bir kere daha anmak ve tabir etmek istiyorum. Artık yalnızca Ege, Marmara, Akdeniz ya da bunlara yakın bölgeler değil, Batı Karadeniz de en az öbür yerler kadar orman yangınları açısından riskli bir duruma gelmiş durumda. Biz elbette bununla ilgili bütün önlemlerimizi alıyoruz. Kaldı ki süratli müdahale bu yangınların çok önemli boyutlara ulaşmasını engelliyor. Her vakit söylediğimiz üzere, bizlerin hazır olması, devletin bütün kurum ve kuruluşlarıyla müdahaleye hazır olabilmesi tek başına kâfi değil. Burada ben yeniden aziz vatandaşlarımızın ferasetine, sağduyusuna ve hassasiyetlerine güveniyorum. İnanıyorum ki bundan sonraki periyotta, bu yangın konusunun mümkün olduğu kadar hassasiyetlerimizi üst seviyeye çıkararak engellenmesi yolunda. Daima bir arada omuz omuza vermemiz gerekiyor. Kişisel farkındalığın, toplumsal bir şuuruna dönüşmesinin kıymetinden bahsediyorum. Öbür bir bahis da, ziyan gören her yerin hiçbir istisnası olmaksızın tekrar yeşillendirileceğiyle ilgili kararlılığımızdır. Bunu da buradan söz etmek istiyorum. Hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Ekosistemin korunması için çalışmalarımız sürecek” diye konuştu.

Bakan Yumaklı, ayrıyeten Ulusal Eğitim Bakanlığı’nın yeni eğitim öğretim yılında orman sevgisini müfredata eklediğini hatırlatarak, “İnşallah gelecek kuşaklara daha güçlü, daha yeşil, daha kuvvetli, daha güçlü ormanlar bırakmanın temelleri de burada atılmış olacak. Bu genç zihinlere, genç dimağlara yeşil vatan sevgisini, eğitime başladıkları birinci günden vermiş olacağız. Ben, Karabük, Kastamonu, Bartın, Aydın ve Denizli başta olmak üzere, son günlerde yangınlardan etkilenen bütün vatandaşlarımıza geçmiş olsun diliyorum” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin