Halil Kızılyer tarafından
24 Ekim, 2024 11:11 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Ortaokul Öğrencileri  Karabük Üniversitesi’nde Çevre ve İklim Eğitimi Aldı

Vilayetler Birliği Ortaokulu tarafından TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı "Bilim ve Teknoloji ile Doğada Yürüyorum, Çevre ve İklim Değişikliğinin Farkına Varıyorum" projesi kapsamında 24 ortaokul öğrencisi, Karabük Ünversitesi Bilişim Teknolojileri Meslek Yüksekokulu’nu ziyaret ederek eğitim aldı.

Öğrenciler, Bilişim Teknolojileri Meslek Yüksekokulu laboratuarlarına giderek onlar için hazırlanan projeleri eğitmenler ile birlikte hazırladı. Eğitim öğrencilere çevre ve iklim değişikliği farkındalığı kazandırmayı hedeflerken, teknolojinin bu süreçlerdeki rolüne dikkat çekti. Karabük Üniversitesi Bilişim Teknolojileri Meslek Yüksekokulu’nda düzenlenen eğitimlerde, öğrencilere doğa ile teknoloji arasındaki ilişki çeşitli atölye çalışmaları ve sunumlar ile anlatıldı.

Eğitim sırasında Karabük Üniversitesi akademisyenleri, öğrencilere çevre bilinci aşılamanın yanı sıra, bilişim teknolojilerinin çevre yönetimi ve iklim değişikliği ile mücadelede nasıl kullanılabileceğine dair bilgiler sundu.

Karabük Üniversitesi Bilişim Teknolojileri MYO Müdürü Öğr. Gör. Emrullah Demiral, “Karabük Üniversitesi Bilişim Teknolojileri Meslek Yüksekokulu olarak kendilerini burada misafir etmekten büyük onur duyduk. “Bilim ve Teknoloji ile Doğada Yürüyorum, Çevre ve İklim Değişikliğinin Farkına Varıyorum” projesi kapsamında çevre ve iklim değişikliğine duyarlılıkla ilgili etkinlikler gerçekleştireceğiz. Bugün burada etkinliklerimiz kapsamında güneş enerjisinin elektrik enerjisine dönüşümünü gösteren küçük bir prototip yapacağız. Daha sonra rüzgar enerjisinden yine elektrik enerjisi üretimiyle ilgili bir prototip yapacağız. Bir maketimiz var onları yapacaklar. Yine suyun önemini ön plana çıkaracak şekilde farkındalık oluşturacak şekilde Arduino ile yapacağımız devreler var bunları gerçekleştirmeyi planlıyoruz” diye konuştu. Vilayetler Birliği Ortaokul Müdürü Taner Tünay, “TÜBİTAK 4004 projesi çerçevesinde bugün etkinliklerimizi Karabük Üniversitesinde gerçekleştireceğiz. Projemiz TÜBİTAK tarafından desteklenen çevre ve iklim değişikliği tematik alanında yürütülen bir projedir. Bu proje kapsamında öğrencilerimizin güneş enerji sistemleri, rüzgar enerji sistemleri yani yenilenebilir enerji kapsamında farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Bunun yanında da suyun verimli kullanılması noktasında nemölçer kodlama etkinlikleri gerçekleştireceğiz. Projemiz kapsamında üniversitemizle birlikte çalışmanın memnuniyetini duyuyoruz. Safranbolu'dan ortaokullarımızdan 7. sınıf seviyesinde 24 öğrenci katılıyor. Üniversitemizin destekleri için teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 17:42 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Endüstriyel robotlara kadın eli değdi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından 2025 yılı teması olarak belirlenen "Kadın Girişimciliği ve Bayan İstihdamı" çerçevesinde, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) uyumunda yürütülen endüstriyel robot operatörlüğü eğitim programı Samsun’da başladı.
Samsun’da bayan istihdamını artırmak ve bayan girişimciliğini desteklemek hedefiyle Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı iş birliğiyle imzalanan "Kadın İstihdamı ve Kadın Girişimciliği İş Birliği Protokolü" kapsamındaki değerli faaliyetlerden biri olan Endüstriyel Robot Operatörlüğü Eğitim Programı; OKA, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu (MYO), Samsun Merkez Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (OSB), TMMOB Makine Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ortasında imzalanan alt protokol ile hayata geçiyor.
Program, bölgede otomasyonla dijitalleşen sanayilerde bayan istihdamını artırmayı ve bayanların bu alanlarda nitelikli iş gücü olarak yer almasını sağlamayı hedefliyor. Eğitim programı, 14 Nisan’da OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle’nin iştirakiyle başladı. Açılışta konuşan Genel Sekreter Mehlika Dicle, "Ajansımız öncülüğünde kamu, üniversite ve sanayi iş birliği modeliyle bölgemizin endüstriyel dijital dönüşümüne katkı sağlayacak insan kaynağını yetiştiriyoruz. Bilhassa bayanların sanayi ve yüksek teknoloji kesimlerinde daha fazla yer almasını önemsiyoruz" dedi.
Eğitimlere, Samsun’da yaşayan mühendislik yahut teknikerlik kısmı öğrencisi yahut mezunu 25 bayan katılıyor. Program kapsamında iştirakçilere teorik ve uygulamalı olmak üzere kapsamlı bir eğitim sunuluyor. Teorik eğitimler, OKA merkez hizmet binasında, Samsun Teknopark’taki bir yazılım firması tarafından veriliyor. Toplam 6 gün sürecek eğitimlerin devamında ise programlama, Robot Studio, Otomasyon Tahlilleri ve Robot Üretimi üzere ileri seviye uygulamalı eğitimler gerçekleştirilecek.
Eğitimin birinci gününde robot çalışma modları, panel ekranı kullanımı, eksen hareketleri, koordinat sistemleri, güvenlik tahlilleri üzere hususlar işlendi. İkinci gün ise OMÜ Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu’ndaki endüstriyel robot eğitim alanında uygulamalı dersler yapıldı. Kursiyerlerin teorik bilgilerini kullanma imkânı bulduğu uygulamalı eğitimlerde, pek çok dalda kullanılan endüstriyel robotların temel çalışma prensipleri ve robotun farklı eksenler üzerindeki hareket kabiliyeti ve denetimi ile ilgili bilgiler aktarılıyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.