Oymaağaç Höyüğü’ndeki Nerik Pınarı kaynamaya devam ediyor

Anadolu Ajansı
Yayın Tarihi: 05.10.2024 16:22
A+ A-

SAMSUN (AA) – FATİH MEHMET KÜRKÇÜ – Samsun'un Vezirköprü ilçesindeki Hitit şehri Nerik'i ortaya çıkarmak için Oymaağaç Höyüğü'nde devam eden kazılarda bulunan tünelin içindeki “Nerik Pınarı” kaynamaya devam ediyor.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi İnsan ve Toplam Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Oymaağaç Kazı Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Ali Yılmaz, AA muhabirine, Oymaağaç Höyüğü'nde 2005 yılından bu yana araştırma ve kazı çalışmaları yürütüldüğünü söyledi.

Oymaağaç Höyüğü'ndeki önemli bölümlerden birinin basamaklarla inilen tünel ve içindeki pınar olduğunu belirten Yılmaz, “Oymaağaç Höyüğü'nde, sonunda Nerik Pınarı olarak adlandırılan suyun bulunduğu tünele 55 basamakla iniliyor. Yüzeyden 8 metre derinlikte, 22 metre uzunluğundaki tünelde 2009 yılında başlayan kazılar 2019'da tamamlandı.” dedi.

– “Hava tanrısının çok sevdiği pınar olarak literatürde yer almış”

Alanın Hitit dünyasında özel bir yapı olduğunu vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti:

“Basamaklı tünel, sonu suya ulaşan bir tünel olması açısından önemli. Hava tanrısı ile ilişkilendirilen mitoslar içerisinde yer alması bu tüneli önemli kılıyor. Hava tanrısının çok sevdiği pınar olarak literatürde yer almış. Bugün hala kaynayan bir su. Oradaki çeşmenin arka planındaki yapı belki bozuldu. Şu an çeşmeden gürül gürül bir su akmasa bile su bulunduğu yerde oldukça yüksek seviyelere kaynayarak kendi seviyesinde kalabiliyor. Temiz berrak bir su. Hem mimarisi hem de görüntüsüyle ilgi çekici. Hikayesiyle kendine çeken bir pınar. Pınarda bu yıl da çalışmalar yapıyoruz. Çalışmalarda, ışıklandırma, basit bir geçici koruma çatı yaptık. “

Yılmaz, Nerik Pınarı'nın iki türlü değerlendirildiğini düşündüklerini belirterek, “Burasının Nerik'te yaşayanların tehlike anında özellikle suya ulaşmak için bir geçiş alanı olduğunu söyleyebiliriz. Ama ikinci bir düşünceyle buranın kutsal ve belli dönemlerde törenlerin yapıldığı bir pınar olduğu daha yüksek olasılıktır. Kent, kutsal kent olması hasebiyle önemli. Başkentten bizzat kralın katıldığı bir bayram da burada kutlanıyordu. Bu anlamda da Nerik, Hitit inanç sistemi içerisinde önemli bir yere sahip.” diye konuştu.

Samsun Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz, Nerik Pınarı'nın birçok efsaneye konu olduğunu söyledi.

Tünelde kutsal törenler yapıldığını dile getiren Almaz, şunları kaydetti:

“Burada insanlar kutsal günlerinde inançları doğrultusunda tanrılara birtakım etkinliklerle tapınırlarken buradan su alıyorlar, burada kurbanlar kesiliyor. Yukarıda tapınak bölgelerinde sunular yapılıyor. Meşhur efsanelere giren Nerik Pınarı bu. Nerik Pınarı hala kaynamaya devam ediyor. Hala gözeden su yükseliyor. Zaman zaman su, bulunduğumuz yerin üzerine çıkıyor. Ama bu mevsimde biraz daha düşüyor. Su içilebilir bir su. Son derece temiz ve güzel bir su.”

Almaz, suyun bulunduğu tünelde ışıklandırma, merdiven ve güçlendirme gibi çalışmaların tamamlandığını sözlerine ekledi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

BOLU (AA) – ZAFER GÖDER – Sporu yaşam tarzı olarak benimseyen Bolu'nun Kıbrsıcık Kaymakamı Metehan Güngör, spora ilgiyi artırmak istiyor.

Kıbrıscık'ta mayısta göreve başlayan 26 yaşındaki Kaymakam Güngör, ilçede yaptığı çalışmaların yanı sıra sportif faaliyetleriyle öne çıkıyor.

Sporla iç içe hayat yaşayan Güngör, futbol, yüzme, boks ve vücut geliştirme gibi spor dallarıyla ilgilendi.

Sakatlık ve sağlık sorunları nedeniyle futbolu bıraktıktan sonra doktorunun tavsiyesi üzerine başladığı yüzmede Türkiye'de önemli dereceler elde eden Güngör, 2016 yılından beri yüzmenin yanı sıra vücut geliştirme sporunu sürdürüyor.

Spora olan ilgisi dolayısıyla “vücut adam”, “sporcu kaymakam” gibi lakaplar takılan Güngör, insanların spora yönelmesinde rol model olmak istiyor.

– “Spor benim için vazgeçilmez bir yaşam tarzı”

Kaymakam Metehan Güngör, AA muhabirine, sporun kendisi için vazgeçilemez bir yaşam tarzı olduğunu söyledi.

Farklı spor dallarıyla ilgilendiğini ancak sakatlıklar ve sağlık sebepleri nedeniyle çalışmalarına vücut geliştirme ve yüzmeyle devam ettiğini belirten Güngör, “Yüzme daha sonra hayatımda profesyonel bir seviyeye geldi. Yüzmede Türkiye'de önemli dereceler yaptım. Yüzmede, Türkiye'de yarı olimpikte 25 metrede 14 saniye, olimpik branşta da 50 metrede de 31 saniye derecem var. Ayrıca 2016'dan beri vücut geliştirme Türkiye Şampiyonası'na hazırlanıyorum fakat mülki idare amirliği hasebiyle bu şampiyonaya giremedik. Biraz ertelendi. İnşallah bu hedefimizi gerçekleştirme gayretinde olacağız.” diye konuştu.

Güngör, çalışmalarına önceki kaymakamların girişimleriyle Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından inşa edilen spor salonunda devam ettiğini anlattı.

Spor salonunu aktif hale getirmeyi amaçladıklarını aktaran Güngör, “Amacımız sadece vücut geliştirme, fitness değil; dövüş sporları, karate, muay thai, boks ve atletizmde çocuklar geliştirmek. En önemlisi burada spordan uzak olan halkı spora teşvik etmek çünkü spor sayesinde fiziksel ve zihinsel gelişim tamamlanıyor.” dedi.

– “Meslek büyüklerim benim için 'vücut adam' tabirini çok kullanıyorlardı”

Güngör, spor olmadan yapamadığını dile getirerek, “Hedefim Türkiye'de bir kaymakamın da sporcu olduğunu, rol model olabileceğini herkese gösterebilmek. Umarım bu konuda başarılı oluruz. Hatay'da görev yaparken oradaki meslek büyüklerim benim için özellikle 'vücut adam' tabirini çok kullanıyorlardı. Bu açıkçası bana mutluluk veriyordu. Böyle anılmak da güzel. 'Sporcu kaymakam', 'kaslı kaymakam', 'vücut adam' gibi ünvanları elde ettik. Bu da gerçekten mutluluk vericiydi bizim adımıza.” ifadelerini kullandı.

Güngör, hangi mesleği yaparsa yapsın herkesin mutlaka sporla ilgilenmesi hatta dereceler elde etmesi gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Savcı, hakim, kaymakam, birçok meslektaşım çeşitli alanlarda, çeşitli branşlarda spor faaliyetleri icra ediyorlar. Ben herkesin meslek gözetmeksizin spora yoğunlaşabileceği taraftarıyım. Mülki idare amiri olarak gayem; rol model olmak. Fitnessla vücut geliştirmeyle ülkemi temsil edebiliyorsam bu ünvanları alabiliyorsam ne mutlu bana. Herkes de bunu yapabilir. O yüzden öz güvenli olsunlar, kendilerine inansınlar.”

Bolu Emniyet Müdür Yardımcısı Türker Uygur'un Türkiye 2024 Vücut Geliştirme ve Fitness Şampiyonası'nda 3'üncü olmasına değinen Güngör, “Gurur duydum. Bir emniyet müdürümüzün ki yaşı 51. Bu yaşta birinin Türkiye'de derece yapması bizi çok motive etti. Kendisiyle bu konu üzerinde görüşmedim. İnşallah hedefimiz kendisiyle görüşüp spor salonumuza davet edip bir antrenman yaparak güzel bir görüntü oluşturmak.” ifadesini kullandı.

Nöbetçi Eczaneler

Büşra Eczanesi
Adres

Beşbinevler Mahallesi, Şahin Tepesi No:18/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-0777

Öztürk Eczanesi
Adres

Sırınevler Mahallesi Alparslan Caddesi No:2/A Karabük

Telefon

(370) 415-5557

Safran Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Akter Sokak Devrim Sitesi C Blok No:6/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-8262

Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

Yeni Zümrüt Eczanesi
Adres

İsmetpaşa Mahallesi, Doruk Sokak, No:8/B Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4500

Tuğba Eczanesi
Adres

Hükümet Caddesi No:71/B Eflani / Karabük

Telefon

(370) 461-2427