Samsun’da tedavi edilen peçeli baykuşlar doğaya bırakılıyor

Anadolu Ajansı
Yayın Tarihi: 05.10.2024 16:37
A+ A-

SAMSUN (AA) – İLYAS GÜN – UNESCO Geçici Miras Listesi'nde yer alan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ndeki Samsun Büyükşehir Belediyesine ait veteriner kliniğinde, farklı sebeplerle yaralanan 18 peçeli baykuştan tedavisi tamamlanan 12'si tekrar doğaya bırakıldı.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde, dört yıl önce kapatılan veteriner kliniği özellikle göçmen kuşların tedavisinin yapılması için dört ay önce tekrar aktif hale getirildi.

Kliniğe dört ay içinde Doğa Koruma ve Milli Parklar Samsun Şube Müdürlüğünce, farklı sebeplerle yaralanan 18 peçeli baykuş getirildi. Tedavileri tamamlanan 12 peçeli baykuş tekrar doğaya salınırken, ağır yaralı halde bulunun 3'ü telef oldu, 3'ünün ise tedavileri sürüyor.

Klinikte görevli veteriner hekim Paria İsfendiyaroğlu, AA muhabirine, peçeli baykuşların çoğunun yavru olarak kendilerine getirildiğini söyledi.

Baykuşların zehirlenme veya elektrik çarpması ile yaralandığını anlatan İsfendiyaroğlu, “Kliniğe 18 tane peçeli baykuşumuz gelmiş. Bunların tedavisi tamamlanan 12'sini tekrar doğaya saldık. Üç tanesinin burada hala tedavileri sürüyor. Kimisi zehirlenmeye bağlı gelmişti. Çok zayıf oluyorlar. İşte iç kanama geçiriyorlar. Bir tanesi de yine elektrik çarpmasıyla geldi. Kanadında ciddi bir yarası var. Onun uzun bir süre burada tedavisini yapacağız. Ama geri kalan 2 tane daha peçeli baykuşumuz iyileşti, çok yakın bir zamanda tekrar onları da doğaya kavuşturacağız.” dedi.

Peçeli baykuşların kemirgen hayvanlar ve küçük kuşlarla beslendiğini aktaran İsfendiyaroğlu, şöyle devam etti:

“Biz de o diyete en uygun yiyeceklerle besliyoruz. Özellikle yavru olarak gelen peçeli baykuşların ilk bir aylık beslenmesi çok risklidir. Yavru ölümleri çok olur. Ama birinci aydan sonra katı dediğimiz daha büyük parçalı gıdalarla besleyebiliyoruz kendilerini. Sonrasında özellikle besleme sırasında en dikkat ettiğimiz şey baykuşların insanlara alıştırmamak. Çünkü onların hiçbiri evcil hayvan değil. Tekrardan doğaya dönecek hayvanlar. Mümkün olduğunca sadece yemek sırasında onlarla temas ederek yiyeceklerini veriyoruz. Geri kalan zaman diliminde yalnız ve sessiz bir odada ve alanda muhafaza etmeye dikkat ediyoruz. Özellikle yavruların yırtıcılık içgüdüleri geliştikten sonra doğaya bırakmayı tercih ediyoruz.”

– Bozkır şahininin de tedavisi tamamlandı

İsfendiyaroğlu, Doğa Koruma ve Milli Parklar Samsun Şube Müdürlüğünce getirilen bozkır şahininin de enfeksiyon ve zehirlenme vakası ile kendilerine geldiğini aktararak, “Bozkır şahini de geldiğinde zehirlenme vardı ve vücudunda enfeksiyon vardı, kusma şikayetiyle geldi. Aldığı gıdaları kusuyordu. Biz de buna yönelik ilaç tedavilerimize başladık. Serum tedavisi yaptık. Damar yolu açtık. Böyle bir 2-3 günlük tedavi sonrasında yavaş yavaş yiyeceklerini almaya başladı. Geldiğinde kas skoru sıfırdı. Çok zayıftı ve bitkin düşmüştü. Şimdi gayet kilolarını aldı. Onu da en kısa zamanda tekrardan doğaya bırakacağız.” diye konuştu.

Yaban hayvanlarının yaşam alanlarına insanların çok fazla etkide bulunduğuna işaret eden İsfendiyaroğlu, şunları kaydetti:

“Yaşam alanları gitgide kısıtlanıyor. Doğada çok fazla yaralanmalar oluyor. Buradaki klinik de en azından onların tekrar doğaya dönmeleri için ikinci bir şans tanıyor. Bu açıdan çok önemli. Şimdiye kadar da birçok hayvanı tekrar doğaya saldık. Yaklaşık 4 yıl kadar bir ara vermiştik. Büyükşehir Belediye Başkanımız Halit Doğan tekrardan kliniği açtı. İnşallah eskisi gibi yaralanan hayvanları iyileştirerek doğaya kavuşturacağız.”

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

BOLU (AA) – ZAFER GÖDER – Sporu yaşam tarzı olarak benimseyen Bolu'nun Kıbrsıcık Kaymakamı Metehan Güngör, spora ilgiyi artırmak istiyor.

Kıbrıscık'ta mayısta göreve başlayan 26 yaşındaki Kaymakam Güngör, ilçede yaptığı çalışmaların yanı sıra sportif faaliyetleriyle öne çıkıyor.

Sporla iç içe hayat yaşayan Güngör, futbol, yüzme, boks ve vücut geliştirme gibi spor dallarıyla ilgilendi.

Sakatlık ve sağlık sorunları nedeniyle futbolu bıraktıktan sonra doktorunun tavsiyesi üzerine başladığı yüzmede Türkiye'de önemli dereceler elde eden Güngör, 2016 yılından beri yüzmenin yanı sıra vücut geliştirme sporunu sürdürüyor.

Spora olan ilgisi dolayısıyla “vücut adam”, “sporcu kaymakam” gibi lakaplar takılan Güngör, insanların spora yönelmesinde rol model olmak istiyor.

– “Spor benim için vazgeçilmez bir yaşam tarzı”

Kaymakam Metehan Güngör, AA muhabirine, sporun kendisi için vazgeçilemez bir yaşam tarzı olduğunu söyledi.

Farklı spor dallarıyla ilgilendiğini ancak sakatlıklar ve sağlık sebepleri nedeniyle çalışmalarına vücut geliştirme ve yüzmeyle devam ettiğini belirten Güngör, “Yüzme daha sonra hayatımda profesyonel bir seviyeye geldi. Yüzmede Türkiye'de önemli dereceler yaptım. Yüzmede, Türkiye'de yarı olimpikte 25 metrede 14 saniye, olimpik branşta da 50 metrede de 31 saniye derecem var. Ayrıca 2016'dan beri vücut geliştirme Türkiye Şampiyonası'na hazırlanıyorum fakat mülki idare amirliği hasebiyle bu şampiyonaya giremedik. Biraz ertelendi. İnşallah bu hedefimizi gerçekleştirme gayretinde olacağız.” diye konuştu.

Güngör, çalışmalarına önceki kaymakamların girişimleriyle Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından inşa edilen spor salonunda devam ettiğini anlattı.

Spor salonunu aktif hale getirmeyi amaçladıklarını aktaran Güngör, “Amacımız sadece vücut geliştirme, fitness değil; dövüş sporları, karate, muay thai, boks ve atletizmde çocuklar geliştirmek. En önemlisi burada spordan uzak olan halkı spora teşvik etmek çünkü spor sayesinde fiziksel ve zihinsel gelişim tamamlanıyor.” dedi.

– “Meslek büyüklerim benim için 'vücut adam' tabirini çok kullanıyorlardı”

Güngör, spor olmadan yapamadığını dile getirerek, “Hedefim Türkiye'de bir kaymakamın da sporcu olduğunu, rol model olabileceğini herkese gösterebilmek. Umarım bu konuda başarılı oluruz. Hatay'da görev yaparken oradaki meslek büyüklerim benim için özellikle 'vücut adam' tabirini çok kullanıyorlardı. Bu açıkçası bana mutluluk veriyordu. Böyle anılmak da güzel. 'Sporcu kaymakam', 'kaslı kaymakam', 'vücut adam' gibi ünvanları elde ettik. Bu da gerçekten mutluluk vericiydi bizim adımıza.” ifadelerini kullandı.

Güngör, hangi mesleği yaparsa yapsın herkesin mutlaka sporla ilgilenmesi hatta dereceler elde etmesi gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Savcı, hakim, kaymakam, birçok meslektaşım çeşitli alanlarda, çeşitli branşlarda spor faaliyetleri icra ediyorlar. Ben herkesin meslek gözetmeksizin spora yoğunlaşabileceği taraftarıyım. Mülki idare amiri olarak gayem; rol model olmak. Fitnessla vücut geliştirmeyle ülkemi temsil edebiliyorsam bu ünvanları alabiliyorsam ne mutlu bana. Herkes de bunu yapabilir. O yüzden öz güvenli olsunlar, kendilerine inansınlar.”

Bolu Emniyet Müdür Yardımcısı Türker Uygur'un Türkiye 2024 Vücut Geliştirme ve Fitness Şampiyonası'nda 3'üncü olmasına değinen Güngör, “Gurur duydum. Bir emniyet müdürümüzün ki yaşı 51. Bu yaşta birinin Türkiye'de derece yapması bizi çok motive etti. Kendisiyle bu konu üzerinde görüşmedim. İnşallah hedefimiz kendisiyle görüşüp spor salonumuza davet edip bir antrenman yaparak güzel bir görüntü oluşturmak.” ifadesini kullandı.

Nöbetçi Eczaneler

Büşra Eczanesi
Adres

Beşbinevler Mahallesi, Şahin Tepesi No:18/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-0777

Öztürk Eczanesi
Adres

Sırınevler Mahallesi Alparslan Caddesi No:2/A Karabük

Telefon

(370) 415-5557

Safran Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Akter Sokak Devrim Sitesi C Blok No:6/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-8262

Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

Yeni Zümrüt Eczanesi
Adres

İsmetpaşa Mahallesi, Doruk Sokak, No:8/B Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4500

Tuğba Eczanesi
Adres

Hükümet Caddesi No:71/B Eflani / Karabük

Telefon

(370) 461-2427