İhlas Haber Ajansı tarafından
17 Aralık, 2024 18:09 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Özçelik- İş Sendikası Genel Başkanı Değirmenci: “KARDEMİR’de TİS’in olumlu sonuçlanması için tohumları bugünden ektik”

KARDEMİR AŞ. Yönetim Kurulu Lideri Prof. Dr. İsmail Demir, Özçelik-İş Sendikası Genel Merkezini ziyaret etti. Özçelik-İş Sendikası Genel Lider Yunus Değirmenci, "Beklentilerimizi lisana getirdik, toplu mukavelenin olumlu sonuçlanması için bugünden tohumlar attık" dedi.
KARDEMİR AŞ. Yönetim Kurulu Lideri Prof. Dr. İsmail Demir, Özçelik-İş Sendikası Genel Merkezini ziyaret etti. Görüşmeyle ilgili açıklamalarda bulunan Özçelik-İş Sendikası Genel Lider Yunus Değirmenci, KARDEMİR AŞ. Yönetim Kurulu Lideri İsmail Demir’in, sendika idaresinin çalışanların beklentileri noktasında kâfi bilgiye ve hassasiyete sahip olduğunun farkında olduğunu belirterek, "Afaki sayılarla huzuru bozmayacağımızı, beklentileri karşılamak için bir süreç yürüteceğimizi söylediğimizde mutlu kaldı. Kendisine bir akam vermedik. Zira biz de daha sayısı belirlemedik. Yetkiyi bekliyoruz. Biz görüşmede, KARDEMİR’in çalışanlarla barışık yaşamasının birinci ayağının üyelerimizin fiyat beklentilerinin karşılanması olduğundan yola çıkarak hareket ettik. Her ne kadar bu görüşme şifai bir görüşme olsa da, toplu mukavele sonucunu belirleyecek bir görüşme oldu. Zira haklılığımızı düzgün anlattığımızı düşünüyoruz. O da bizi anladı ve haklı olduğumuzu teyit etti. Kendisi bize; ’Üç çeyrekte ziyan eden bir KARDEMİR’den bunu bekliyorsunuz’ dedi. Bende, farkındayız lakin, biz kendi rolümüzü oynarız. Emekçi bize ziyandan bahsettirmez ve beklentilerini iletir ve bizde onların isteklerini almaktan vazgeçmeyiz, ticarette her vakit kar edilmiyor, kar edildiğinde biz ekstra bir şey istemediğimiz üzere ziyanda da isteklerimizden vazgeçmeyiz dedim. Hatta kendisine takıldık, bir ıslık çalarsak haddehane meydanı dolar, biz gençleştik ve kendimizi hazırlıyoruz dedik. Sıkıntımızı anlattık, beklentilerimizi lisana getirdik, toplu kontratın olumlu sonuçlanması için bugünden tohumlar attık, hasebiyle hoş bir görüşme oldu” dedi.
Görüşmenin bir öteki konusunun da taşeron personellerinin takıma geçmesi olduğunu belirten Değirmenci, "Vagon boşaltma, İnci Seramik Kaynak ile bakım ve tamiratta toplam 104 arkadaşımız çalışıyor. Bu kardeşlerimize karşı hem bizim, hem de KARDEMİR idaresinin vebali var. Bu arkadaşlarımız Ömer Faruk Öz devrinden bu yana bekliyor. Biz bu insanların haklarını gasp ediyoruz dedim. Her biri 10 yılın üzerinde çalışıyor. Yaş haddi nedeniyle KARDEMİR alımlarına da müracaat yapamıyorlar. Münasebetiyle bunların imtihansız, mülakatsız bu kontrat sürecinde takıma geçmesi gerekiyor, bunu çözmemiz lazım dedim. Kendisi bahse soğuk bakmadı ve masa başında bunları konuşalım ve çözmek için ne gerekiyorsa yapalım dedi. Bu arkadaşlarımızın sorununu halletmek boynumuzun borcu. O çocuklardan utanıyorum. Hatta hocamıza şöyle dedim; Merkez bakımdaki iki çalışandan biri takımlı, başkası taşeron. Lakin ikisi de tıpkı işi yapıyor. Hasebiyle bunlara söyleyecek kelamı bizim amirlerimiz nasıl buluyor merak ediyorum dedim. Kendisi sağolsun şöyle bir jest yaptı; madem bu arkadaşlar sendika için değerli, ne yapılacaksa masada halledelim ve bunu da sen çözmüş ol. Sende bizim için değerlisin dedi” biçiminde açıklamalarını tamamladı.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 16:14 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Sebze ve meyveleri yıkamadan yemeyin!

Tarım ilaçları tarıma zarar veren etkenleri ortadan kaldırırken, üretilen mahsuller doğru tüketilmediğinde vücuda bazı zararlar verebiliyor. Medicana Konya Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Devrim Deniz, tarım ürünlerine zarar veren etkenleri bertaraf etmek üzere üretilmiş olan pestisitlerin mutfakta kullanılan gıdalardan en iyi şekilde temizlenerek tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Dünya nüfusunun 2050’de 10 milyara ulaşması beklenirken; tüketilen tarım ürünlerine olan ihtiyaç her geçen gün artıyor. Artan nüfus, azalan tarım alanları nedeniyle sebze ve meyvelerin yetmesi için çeşitli yöntemler kullanılıyor. Kullanılan tarım ilaçlarının insan vücudunda çeşitli hastalıklara yol açabileceğini söyleyen Medicana Sağlık Grubu İç Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Devrim Deniz, tüketicilere sebze ve meyvelerin mutlaka iyi bir şekilde yıkanarak yenmesi konusunda uyarıda bulundu.

Maruziyet süresi önemli

Zirai mücadelede, kimyasal bazı yöntemler bitkileri korurken; insanlarda bazı sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Kullanılan tarım ilacının çeşidine, maruz kalınan süreye ve nasıl maruz kalındığına bağlı olarak çeşitli sağlık sorunlarına sebep olabileceğine değinen Uzm. Dr. Devrim Deniz, şu bilgileri verdi: "Tarım ilacı kalıntısının vücutta birikmesi, sindirim sistemindeki faydalı bakterilerin ölümüne ve bağışıklık sisteminin zarar görmesine yol açabilir. Farklı sistemlerde sorunlara da neden olabilir. Bu nedenle üretilen mahsuller mutfağa girdiğinde tüketicilerin bazı kurallara dikkat etmesi önem taşır."

"Meyveleri kabuğuyla yiyecekseniz karbonatlı suda bekletin"

Pestisitlerin bilinçli kullanılmasının hem yetiştiricilerin hem de tüketicilerin sağlığı için son derece önemli olduğuna değinen Uzm. Dr. Deniz, "Bu nedenle bilinçli üretici ve bilinçli tüketici olmak gerekir. Bilinçli olurken, organik bile olsa sebze ve meyveler mevsiminde tüketilmelidir. Her ihtimale karşı alınan bir meyve ve sebzenin, dalından taze koparılmış olsa bile yıkanması gerekir. Suda çözünen ve sistemik olmayan bir pestisit kalıntısını, bir bitki kabuğunun içinde yetişen kuru baklagiller için, su ile yıkamak yeterli olabilmektedir. Kabuğuyla yenen meyve ve sebzeleri önce karbonatlı sonra sirkeli suda 15 dakika beklettikten sonra durulamak, kalıntıların büyük oranda arındırılmasını sağlayabilir. Mutfaklarda kullanılan gıdaların yetiştirilme şeklinin yanında tüketilmeden önce hijyen ve pestisitten arındırılmış olması konusunda da dikkati elden bırakmamak çok önemlidir" dedi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.