İhlas Haber Ajansı tarafından
30 Mart, 2025 11:10 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Perşembe Tüneli’ne ‘Cittaslow’ logosu

Türkiye’nin Cittaslow (sakin şehir) unvanlı 28 kentinden biri olan Ordu’nun Perşembe ilçe girişinde bulunan tünele ’Cittaslow’ temalı bir logo çalışması yapılıyor.
Karadeniz’in kuzey kıyısında, yeşilin ve mavi tonlarının buluştuğu, tabiatın her tarafını kucaklayan, tarihi ve kültürüyle, ormanları, plajlarıyla huzurlu ve sakin bir ilçe olan Perşembe ilçesi, dünyanın 28 ülkesinde Cittaslow unvanı taşıyan 307 kent ortasında bulunuyor. Türkiye’de ise 28 kent ‘Cittaslow’ etiketi taşıyor.
Karadeniz Bölgesi’nde sakin kent etiketi taşıyan 3 kentten biri olan Perşembe ilçesinde görsel ve estetik çalışmalar sürat kazandı. Binaların dış cephelerinin yenilenmesiyle görsel açıdan çağdaş ve konforlu estetik kazandırılan Perşembe ilçesinde yenilikler sürüyor.
Bu çalışmalar kapsamında Perşembe ilçesinin girişinde bulunan tünelin üstüne ’Cittaslow’ temalı bir logo çalışması başlatıldı. Birinci etapta tünelin giriş duvarlarını kaplayan ve yıllar içerisinde özelliğini kaybeden sarmaşık ve dağınık bitkiler temizlendi. Akabinde temizlenen alan kırmızı begonvil çiçekleriyle kaplandı. ‘Cittaslow’ temalı logonun ise bayram sonrası yerine monte edileceği öğrenildi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
09 Nisan, 2025 11:24 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Artvinli arıcılardan sahte bal uyarısı

Artvin İli Arı Yetiştiricileri Birliği Lideri İbrahim Durmuş, internet üzerinden "Artvin balı" ismi altında uydurma eserlerin satıldığını belirterek vatandaşlara ihtarlarda bulundu. Durmuş, "Sahte balı anlamak için laboratuvar kural. Gözle, damak tadıyla anlamak mümkün değil" dedi.
Artvin balının son yıllarda kalitesiyle ön plana çıkmasının akabinde, internet sitelerinde düzmece bal satışı da artış gösterdi. Artvin İli Arı Yetiştiricileri Birliği Lideri İbrahim Durmuş, bu durumun Artvinli üreticileri olumsuz etkilediğini ve uydurma bal ile çaba konusunda tüzel sürecin başlatıldığını söyledi.
Durmuş, "Son yıllarda Artvin balının kalitesiyle ön plana çıkmasıyla sahtekârlar, site üzerinden Artvin balı ismi altında bal satmaya başladılar. Bu da bizim Artvin arıcısını çok yordu. Artvin’de yaklaşık bin 400 kayıtlı arıcı bulunmakta. Düzmece balı ağzıma almak istemiyorum zira Artvin’de geçersiz bal bulmak çok sıkıntı. Arıcılarımızın hiçbirinde sahtekârlık yoktur. Fakat dışarıda düzmece bal, ‘Artvin balı’ ismiyle satılıyor. Bu da bizim için büyük bir sorun. Düzmece balı anlamak için laboratuvar gerekir. Gözle, damakla, balın akışına bakarak uydurma olup olmadığını anlayamayız. Tahlil yapmadan karar verilemez" diye konuştu.

"Şişedeki bal, bal olmayabilir"
Alınan balın üzerinde etiketi, dolum tarihi, hangi tesiste dolduğu, son kullanma tarihi ve parti numarası olmayan eserlere güvenilemeyeceğini belirten Durmuş "Şişedeki pekmezi bal diye satarlar. Tüketiciler kesinlikle muteber üreticiden alışveriş yapmalı. Hele hele Artvin’den almalılar. Artvin balı bin 500 ila 2 bin 500 lira ortasında değişiyor. Lakin son günlerde kimi sitelerde gramı milyon dolara satılan bal ilanları görüyoruz. Bu cins ilanlara kimse inanmasın. Biz arıcılar bakanlıktan işletme numarası almadan üretim yapamıyoruz. Vatandaşlar bu numaraları denetim ederek balın kime ilişkin olduğunu görebilir. Böylelikle inançla tüketebilirler" halinde konuştu.

"Artvin coğrafyası sayesinde 6 farklı bal çeşidi üretiyoruz"
Artvin’in coğrafik yapısının farklı rakımlarda çeşit çeşit bal üretimine imkan tanıdığını tabir eden Durmuş, "Artvin’de kestane balı, çiçek balı, ıhlamur balı, orman gülü balı, yaban mersini balı ve yayla balı üretiliyor. 0 rakımdan 2 bin 600 rakıma kadar arılarımız nektar topluyor. Bu zenginlik, balımıza da yansıyor" sözlerini kullandı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.