PFDK’den Ahmet Nur Çebi’ye 28 gün hak mahrumiyeti cezası

PFDK’den Ahmet Nur Çebi’ye 28 gün hak mahrumiyeti cezası

Yayın: 14.04.2023 10:59
Paylaş:
A+ A-

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK), Beşiktaş Kulübü Başkanı Ahmet Nur Çebi’ye 28 gün hak mahrumiyeti cezası verdi.

TFF’den yapılan açıklamada, Çebi’ye, sportmenliğe aykırı hareket ile hakem ve diğer müsabaka görevlileri hakkındaki açıklamaları nedeniyle 28 gün hak mahrumiyetinin yanı sıra 66 bin 500 lira para cezası verildiği belirtildi.

Kurulun, Fenerbahçeli yönetici Selahattin Baki’ye ise sportmenliğe aykırı hareketleriyle, hakem ve diğer müsabaka görevlileri hakkındaki açıklamaları sebebiyle 21 gün hak mahrumiyeti ve 50 bin lira para cezası uyguladığı ifade edildi.

Fenerbahçe’nin çirkin ve kötü tezahürat nedeniyle 250 bin lira, yöneticisinin açıklamaları sebebiyle de 200 bin lira olmak üzere toplamda 450 bin lira para cezasına çarptırıldığı kaydedildi.

Çirkin ve kötü tezahürat gerekçesiyle Trabzonspor’a 190 bin, VavaCars Fatih Karagümrük ve MKE Ankaragücü’ne 175’er bin lira para cezası verildiği aktarıldı.

Saha olayları sebebiyle Yukatel Kayserispor’a 50 bin, Fraport TAV Antalyaspor’a ise 56 bin lira para cezası kesildiği belirtildi.

Kurulun ayrıca Trabzonspor ve Fenerbahçeli bazı taraftarların dış saha maçı için, MKE Ankaragücü ve VavaCars Fatih Karagümrüklü bazı taraftarların ise iç saha müsabakaları için passolig kartlarını bloke ettiği duyuruldu. (AA)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Kalyon İnşaat, yurt dışında büyüme hedefliyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 30.04.2024 16:00
Paylaş:
A+ A-

BÜKREŞ (AA) – Kalyon İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Murathan Kalyoncu, “Önümüzdeki günlerde yurt dışında inşaat müteahhidi olarak daha fazla görünmeye devam etmek istiyoruz. Gözümüzün kestiği riskleri alacağız ve organik bir büyüme istiyoruz.” dedi.

Murathan Kalyoncu, Kalyon İnşaat'ın Romanya'nın Karadeniz Kıyısı-Podişor Doğalgaz Boru Hattı Projesi töreni sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, bu projenin yüzde 30'una yakınını tamamlamış olduklarını, finansmanla ilgili bir sorun yaşamadıklarını söyledi.

İlk boruları indirdiklerini, yaklaşık 308 kilometrelik boru hattının 300 metrelik kısmının indirmesini tamamladıklarını anlatan Kalyoncu, “Kaynak olarak ise ilerlememiz yüzde 16 seviyesinde. Daha işin çok başlarındayız. Burada devam eden conta kaynağımız olacak. Bu doğal gaz boru hatlarında özellikle bu kaynak çok mühim.” diye konuştu.

Projenin Türkiye ekonomisine katkısına değinen Kalyoncu, “Burada yaklaşık 100 bin ton ağırlığında çelik boru kullanıyoruz. Bunun neredeyse tamamını Türk çelik boru üreticilerinden aldık. Bütün bu para, Romanya hükümeti tarafından direkt Türkiye'ye gelmiş oluyor. Yani ihracat olmuş oluyor. Projemizin yaklaşık 200 milyon avroluk kısmı borudan oluşuyor. Yani çelik maliyeti 200 milyon avro.” ifadelerini kullandı.

Projeyi çok hızlı bir şekilde, 308 kilometreyi 24 ay gibi bir sürede yapmaları gerektiğini vurgulayan Kalyoncu, “Burada kaynak en önemli meselelerden bir tanesi. Boru depolama noktalarında depoluyoruz. Boruların yüzde 60'a yakınının teminini tamamladık.” dedi.

Hatasız bir şekilde bugünlere geldiklerini ifade eden Kalyoncu, bir soru üzerine, AB uhdesinde yapılan puanlama sistemiyle ilgili bu tarz ihalelerde fiyat ve firmanın teknik yeterliliğinin büyük önem taşıdığını kaydetti.

Kalyoncu, “Türkiye'de yaptığımız projeler, ayrıca Silivri yer altı doğal gaz depolama tesisiyle bu konuda çok büyük bir mühendislik yetkinliğine sahip olduk. Sondajımızı da kendimiz yaptık. Artık doğal gaz ile ilgili işlerde kendi mühendislik ve insan gücümüzle başından sonuna kadar projeyi tamamlayacak hale geldik. İhale sırasında tam puan aldık.” şeklinde konuştu.

– “Doğal gaz ile ilgili işlerde akla ilk gelen İtalyan ve İspanyolları geride bıraktık”

Murathan Kalyoncu, doğal gaz ile ilgili işlerde akla ilk gelen İtalyan ve İspanyolları geride bırakarak bu ihalede öne çıktıklarını, ihalede en ciddi rakiplerinin Çinliler olduğunu ancak güçleriyle ve verdikleri güvenle onları geride bıraktıklarını söyledi.

Karadeniz Kıyısı-Podişor Doğalgaz Boru Hattı Projesi kapsamında gelecek günlerde çalışan sayısının 1200 kişi olacağını, projenin “beyin takımını” Türkiye'den getirttiklerini anlatan Kalyoncu, “Deniz altından bir geçiş yok. Sadece burada bizi zorlayacak gelişme gölün altından olacak. Nehri yatay kesecek.” dedi.

Rumenlerin Neptün gazını keşfettiğini dile getiren Kalyoncu, “(Neptün gazı) Karadeniz'de… Sakarya'nın hemen karşısında Neptün sahasının gazı. Ama tabii ki gaz tek yönlü gidebilecek bir şey değil. Türkiye ile eğer olası bir gaz ticaretinde Romanya'nın Karadeniz tarafındaki gaz terminalinde de kullanılabilecek bir gaz. Aynı şekilde konumu gereği de Türkiye'den Romanya'ya olası bir gaz satışında Türk gazını Avrupa'ya taşıyacak alternatif bir gaz.” şeklinde konuştu.

– “İlettiğimiz bu doğal gaz Romanya'nın ihtiyacının yarıya yakınını karşılıyor”

Doğal gazın artık dünyada stratejik ve kritik bir konu haline geldiğini, gaz bağımsızlığının Avrupa için çok tehdit edici bir konu olduğunu vurgulayan Kalyoncu, dağıttıkları doğal gazın Romanya'nın ihtiyacının yarıya yakınını karşıladığını bildirdi.

Kalyoncu, bir gazetecinin “Bu projeyi üstleniyor olmak başka hangi kapıları açıyor?” sorusu üzerine, “Avrupa'da yapılacak bütün işlere talip olduğunuzu burada bildirmiş oluyorsunuz.” dedi.

Katar'da şu anda takip ettikleri çok büyük bir proje olduğunu bildiren Kalyoncu, “Milyar doların üzerinde bir proje… Gaz projesi… Silivri'de yaptığımıza çok benzer bir proje. İnşallah yakın zamanda o konuda da güzel haberlerimizi sizlerle paylaşmış oluruz.” diye konuştu.

Kalyoncu, Romanya'da şu anda ihaleye çıkmaya hazır olan 2 doğal gaz çevrim santrali bulunduğunu, bu projelerle ilgilendiklerini, projelerden birinin 350 megavat, diğerinin 800 megavat olduğunu, bu konuda da İspanya'da bir şirketle işbirliği içinde olmayı düşündüklerini kaydetti.

– “(Ukrayna'nın) İhtiyaçları olduğu takdirde her türlü desteğimizi oraya taşımaktan memnuniyet duyarız”

Kalyon İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Kalyoncu, ilk ve en büyük projelerin her zaman hedeflerinde bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Her zaman kendimizi zorlayacak projelere talip olduğumuz için artık bir bina yapmak, hastane inşasında bulunmak bizim için çok da cazip olmuyor. Bu tarz kritik altyapı projeleri, havaalanı inşaatları, demir yolu projeleri çok kritik… Cezayir'de takip ettiğimiz demir yolu projesi var. İhaleye çıkmasını bekliyoruz.”

Avrupa ihracat bankaları ve büyük bankalarla olan ilişkileri sebebiyle gittikleri herhangi bir ülkede finansmanda uygun faiz imkanı bulma şansına sahip olduklarını ifade eden Kalyoncu, Polonya'nın İhracat Ajansı Başkanı ile görüştüğünü bildirdi.

Kalyoncu, “Kendisi, bize 'Kalyon'la çok iyi çalışıyoruz. Ukrayna'da bir gün savaş bitecek. Biz kalkınma projelerini destekleyeceğiz. Ukrayna bizim kapı komşumuz. Eğer biz oraya finansman desteğinde bulunacaksak iş yapanın da Kalyon olmasını isteriz' dedi.” ifadelerini kullandı.

10 ay önce Ukrayna'ya gittiğini ve ülkede şu anda takip ettikleri bir demir yolu projesi olduğunu aktaran Kalyoncu, “İş biraz zor oldu. 10 saati aşkın süre arabayla gittik. Moldova üzerinden gittik. Savaş sirenleri çalıyor. Her yerde kurşun izleri vardı. Ukrayna'da savaş tamamlandığında, barış olduğunda, orada da bulunmak bizim niyetlerimizden bir tanesi. İhtiyaçları olduğu takdirde her zaman her türlü desteğimizi oraya taşımaktan da memnuniyet duyarız.” diye konuştu.

– “Suudi Arabistan'daki ofisimizi tekrar faal hale getiriyoruz”

Murathan Kalyoncu, Kalyon İnşaat'ın şu anda Türkiye, İngiltere, Romanya ve Azerbaycan olmak üzere 4 ülkede faaliyet gösterdiğini hatırlatarak, “Önümüzdeki günlerde yurt dışında inşaat müteahhidi olarak daha fazla görünmeye devam etmek istiyoruz. Gözümüzün kestiği riskleri alacağız ve organik bir büyüme istiyoruz.” dedi.

Suudi Arabistan'daki ofislerini tekrar faal hale getirdiklerini belirten Kalyoncu, bir soru üzerine, olabildiğince büyük, kritik ve ustası oldukları işlere talip olduklarını söyledi.

– “Kalyon olarak vazgeçilmez, hatta sürekli davet edilen bir firma haline geldik”

“Ortak olarak düşündüğünüz var mı?” sorusuna Kalyoncu, şu yanıtı verdi:

“Rumenlerin niyeti var. Transgaz Genel Müdürü Ion Sterian ile görüşüyoruz. Moldova'nın gaz iletimini de Transgaz sahiplendi. Orayı da onlar yapıyor. Orada da bizimle ilişkilerde bulunmak istiyorlar. Ayrıca, Afrika'da 4 bin kilometrelik bir doğal gaz boru hattı alacaklar. Nijerya'dan başlayacak şekilde… 'Oraya gittiğimiz takdirde Kalyon'u yanımızda görmek isteriz' dediler. Devasa projelerden bahsediyoruz. Kalyon olarak vazgeçilmez, hatta sürekli davet edilen bir firma haline geldik.”

Kalyoncu, Kalkınma Yolu Projesi ile ilgili bir soru üzerine, “Üzerimize düşen bir şey olursa yaparız. Bugüne kadar yüksek bir yoğunluğumuz vardı. Şimdi biraz daha oturup stratejimizi çizmemiz gerektiği noktadayız. Orada belirli coğrafyayı seçtikten sonra sizlerle beraber paylaşırız.” dedi.

– NEOM'dan Kalyon'a Suudi Arabistan'da altyapı işleri için ortaklık daveti

Kalyon İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Kalyoncu, Suudi Arabistan'da bir havalimanı projesinin yap-işlet-devret olarak ihaleye çıkacağını aktararak, şunları kaydetti:

“Çünkü bu sistem ülke için avantajlı bir sistem. İstanbul Havalimanı'nda bu işi çok iyi öğrendiğimiz için vakti geldiğinde Suudi Arabistan'da da o projeye talip olacağız. NOEM Projesi kapsamında değil. Yeni bir şehir inşa ediliyor. Altyapı ihtiyaçları da olacak. Bir ekip kuruyoruz. Orada da uygun projelerde yer almayı istiyoruz. NEOM özel bir şirket. Hatta Arabistan ziyaretlerinde NEOM'un bize şöyle bir teklifi oldu. Onu da değerlendiriyoruz. 'NEOM olarak, bir konsorsiyum olarak sizlere ortak olalım, bu altyapı işlerini beraber yapalım.' O görüşmelerimiz devam ediyor. O gerçekleşirse çok büyük bir iş olacak.”