blank
Avatarı
Anadolu Ajansı tarafından
25 Mayıs, 2024 04:52 tarihinde yayınlandı

Plastik atıkların geri dönüşümü üreticilerin karbon ayak izini azaltıyor

İSTANBUL (AA) - BİRİZ ÖZBAKIR - Uzmanlar, 1 ton plastik atık geri kazanımının, 41 kilogram daha az sera gazı ve yüzde 80 enerji verimliliği sağladığını, geri dönüştürülmüş plastiklerden elde edilen ham maddeler sayesinde üreticilerin karbon ayak izinin azaldığını belirtiyor.

Çoğunlukla petrol türevi malzemelerden üretilen plastikler, hafif, dayanıklı ve üretim maliyetinin düşük olması dolayısıyla tekstilden gıdaya, elektronikten ulaşıma birçok sektörde kullanılıyor. Karada ve denizde en büyük kirlilik kaynaklarından biri olan plastiğin kullanımının azaltılması kadar geri dönüştürülmesi de çevre sağlığının korunması açısından önem taşıyor.

Atık yönetimi konusunda faaliyet gösteren şirketlere danışmanlık yapan çevre mühendisi Sevilay Kaya, AA muhabirine, plastik şişelerin doğada yok olmasının 450, bebek bezlerinin 550, alüminyum kutuların 200 ila 300, plastik poşetlerin ise en az 1000 yıl sürdüğünü söyledi.

Kaya, bütün plastiklerin geri dönüşümünün mümkün olduğunu fakat nitelikli olarak geri dönüştürebilmeleri için bu atıkların farklı atıklarla temas etmeden ve kirlenmeden ayrıştırılması gerektiğini kaydetti.

Atıkların ilk basamak olan evlerde, iş yerlerinde ve tesislerde yani kaynağında doğru ayrıştırılması gerektiğini vurgulayan Kaya, "Atığı tanımak gerekiyor. Biz atığı tanırsak doğru bir şekilde ayrıştırabiliriz. Örneğin evde süt veya içecek tüketiyoruz. Plastiklerin alt tarafında cinsleriyle ilgili etiketlemeler mevcut. Dolayısıyla o etiketlere bakarak o plastiğin cinsini anlayıp daha sonra kaynağında ayrı toplayabiliriz." dedi.

- "Bunlar bizim için ham madde kaynağı"

Tek kullanımlık plastiklerin özellikle atık miktarını artıran temel kirleticiler olduğuna dikkati çeken Kaya, şöyle devam etti:

"Aslında atık demek çok doğru değil, bunlar bizim için ham madde kaynağı. Plastik atıklar oluştuktan sonra kaynağında ayrı toplamak gerekiyor. Özellikle hane halkı için ayrı toplanan atıklar belediyeler tarafından toplanıyor. Toplama ve ayırma tesisleri bu atıkları cinslerine göre ayrıştırarak lisanslı geri kazanım tesislerine gönderiyor. Lisanslı geri kazanım tesisleri de yine atıkları cinsine göre ayrıştırarak işlemlerden geçiriyor. Plastik geri dönüşüm sürecinde plastikler önce cinslerine göre sınıflandırılıyor, ardından kırılarak daha küçük parçalara bölünüyor ve kırılan plastik atıklar granül makinesinden geçirilerek eritildikten sonra mercimek tanesi büyüklüğünde granüller haline getirilip ham madde olmak üzere sanayi kuruluşlarına gönderiliyor."

Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı ile birlikte döngüsel ekonominin her geçen gün daha fazla gündeme geldiğini işaret eden Kaya, geri dönüşümü, döngüsel ekonominin en önemli basamaklarından biri olarak nitelendirdi.

Kaya, "Doğal kaynaklar hızla tükenmekte ve bu hızla doğal kaynakları tüketmeye devam edersek gelecek nesillere ham madde kalmayacak. Bu nedenle burada bizim üzerimize çok şey düşüyor. Hem bireysel olarak hem de geri kazanım firmaları olarak biz 1 ton plastik atığı geri kazanarak 41 kilogram daha az sera gazı yaymış, yüzde 80 enerji verimliliği sağlamış ve düzenli depolama alanına giden atık miktarını 2,3 metreküp azaltmış oluyoruz." sözlerini sarf etti.

- Plastik atıklar granül haline getiriliyor

Çelenk Geri Dönüşüm Üst Yöneticisi (CEO) ve Geri Dönüşümcüler ve Geri Kazanımcılar Derneği (GEKADER) Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Çelenk, geri dönüşüm sektörünün 1 yılda 100 milyar lira değerindeki 48,5 milyon ton atığı ülke ekonomisine kazandırdığını bildirdi.

Tesise gelen atıkların çoğunun sanayi kuruluşlarından temin edildiğini, hane halkından kaynaklanan plastik atıkların da toplama ayırma tesisleri tarafından toplanabildiğini aktaran Çelenk, bir plastik atık geri dönüşüm tesisinde ayda 2 bin ton geri dönüştürülmüş malzeme üretebildikleri bilgisini paylaştı.

Bu tesislerde granül haline getirdikleri ham maddeleri paketleyip müşterilerine gönderdiklerini anlatan Çelenk, "Otomotiv sektöründen, beyaz eşya sektöründen müşterilerimiz, bunun yanı sıra bahçe mobilyası yapan müşterilerimiz var. Mutfak eşyası, kargo poşeti, çöp torbası, sera örtüsü gibi çeşitli firmalara, sanayicilere ham madde tedariki sağlıyoruz. Tamamen yüzde 100 geri dönüştürülmüş üründen yapıyoruz." diye konuştu.

Plastik ürünlerin orijinal ham maddeden üretilmesinin ciddi anlamda sera gazı salımına ve enerji tüketimine neden olduğunun altını çizen Çelenk, geri dönüştürülmüş ham madde kullanımıyla bu durumun önüne geçildiğine değindi.

Çelenk, sözlerini şöyle tamamladı:

"Geri dönüştürülmüş üründen ham madde yaptığınız zaman, örneğin 1 ton geri dönüştürülmüş plastikten 1000 adet plastik tabure veya 100 bin adet kargo poşeti üretebiliyorsunuz. Üreticiler sıfırdan üretilen bir plastiği kullanmak yerine geri dönüşümden elde edilen ham maddeyi kullanarak üretim yaptıklarında karbon ayak izlerini de azaltmış oluyor. Doğal kaynakların sınırlı olması nedeniyle gün geçtikçe geri dönüşümün önemi artacak."

Bizi sosyal medyadan takip edin

Namaz Vakitleri

Karabuk
5
Haziran Perşembe
1446 HİCRİ Zilhicce 9
Güneş Vakti
Şuanki vakit
Güneş
  İmsak
03:12
  Güneş
05:11
Öğle vaktine kalan süre
 
  Öğle
12:53
  İkindi
16:53
  Akşam
20:25
  Yatsı
22:15

Haftanın Okunanları

blank
Köşe Yazıları

Aman Hocam Oldu mu Şimdi?

blank
Köşe Yazıları

Okan Küçük Yorumluyor 1 Haziran 2025

blank
Gündem

Tüm Emeklilerin Sendikası Karabük Şube Başkanı Burhan Kelez: “Emeklilere Yılda 4 Kez İkramiye Verilmeli”

blank
Karabük

Karabük’te bıçak bileyicilerinin bayram mesaisi başladı

blank
Karabük

Mescier Demir Çelik’te Toplu İş Sözleşmesi Sevinci

Video Haberler

blank

Rektör Özölçer Merkez Huzurevi sakinlerinin Kurban Bayramı’nı kutladı

blank

Rektör Özölçer, Karaelmas TÖMER Kahvaltısı’nda kültür elçileriyle buluştu

blank

Uzmanından bayram uyarısı: “Etin hemen tüketilmesi sindirim sistemini zorluyor”

blank

Karadeniz Ereğli’de polisten bayram öncesi huzur ve güven uygulaması

blank

Zonguldak’ta kontrolden çıkan motosiklet devrildi: 1 yaralı

blank

Karabük’te zincirleme kaza: 1 ölü, 7 yaralı

blank

Ayılar arı kovanlarını parçalayıp balları yedi

blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
05 Haziran, 2025 06:42 tarihinde yayınlandı

Rektör Özölçer Merkez Huzurevi sakinlerinin Kurban Bayramı’nı kutladı

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Kurban Bayramı münasebetiyle Zonguldak Merkez Huzurevini ziyaret ederek huzurevi sakinlerinin bayramını kutladı. Aktiflik kapsamında ayrıyeten BEUN ile Zonguldak Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ortasında "60+ Tazelenme Üniversitesi Projesi" iş birliği protokolü de imzalanarak huzurevi sakinlerinin toplumsal hayata iştirakini destekleyecek kıymetli bir farkındalığa adım atıldı.
Zonguldak Merkez Huzurevinde gerçekleşen ziyarete; Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Zonguldak Aile ve Toplumsal Hizmetler Vilayet Müdürü Mehmet Türkmen Köse, Vilayet Müdür Yardımcıları, huzurevi yöneticileri ve sakinleri de katıldı. Ziyaret kapsamında BEUN Devlet Konservatuvarı Müzik Kısmı akademisyenlerinden Öğr. Gör. Cem Dertsiz, huzurevi sakinlerine Türk halk müziğinin eşsiz yapıtlarından oluşan bir müzik dinletesi gerçekleştirdi.
Ziyaret kapsamında, BEUN ile Zonguldak Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ortasında "60+ Tazelenme Üniversitesi Projesi İş Birliği Protokolü" de imzalandı. Protokol kapsamında yaşlı bireylerin eğitim, toplumsal iştirak ve hayat uzunluğu öğrenme imkanlarını artırmaya yönelik değerli adımlar atılması hedefleniyor.
Samimi bir atmosferde gerçekleşen programda Rektör Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, üniversite olarak toplumsal sorumluluğu yalnızca akademik düzlemde değil, insan odaklı hizmet anlayışıyla sürdürdüklerini belirtti.
Rektör Prof. Dr. Özölçer bayramlaşma programında gerçekleştirdiği konuşmasında şu sözlere yer verdi:
"Bugün burada, toplumumuzun hafızasını oluşturan büyüklerimizle bir ortada bulunmanın memnunluğunu yaşıyoruz. Her biri birer ömür deneyimi, birer bilgelik abidesi olan değerli büyüklerimizin duasını almak, onların hayata dair paylaşımlarını dinlemek bizler için son derece değerlidir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın 2025 yılını ‘Aile Yılı’ ilan etmesi, toplumun temel direği olan aile yapısının korunmasına ve jenerasyonlar ortası bağların güçlendirilmesine verilen değerin en somut göstergesidir. Bizler de Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi olarak her vakit toplumsal ve toplumsal çalışmaları öncelikli kılıyor sadece bilimsel araştırmalar ortaya koymakla kalmıyor; toplumsal dayanışma, insan onuruna yakışır ömür şartları ve nesiller ortası irtibatın güçlenmesine yönelik sorumlulukları da gönülden üstlenmeye devam ediyoruz. Bu anlayışla gerçekleştirdiğimiz ziyaret, yalnızca bir bayramlaşma değil; tıpkı vakitte kültürel devamlılık, bedel transferi ve toplumsal dayanışmanın güçlendirilmesidir. Huzurevindeki büyüklerimiz, toplumumuzun geçmiş hafızasını taşıyan en değerli hazinelerimizdir. Onların ömür deneyimlerinden öğreneceğimiz çok şey olduğunu biliyor, bu nedenle kendileriyle kurulan gönül köprülerini son derece değerli olduğunun altını çizmek istiyorum. Bu kapsamda, bugün imzaladığımız ’60+ Tazelenme Üniversitesi’ iş birliği protokolüyle birlikte, büyüklerimize yönelik eğitimi teşvik eden, onları toplumsal hayata daha aktif iştirak sağlayacak bireyler olarak destekleyen bir süreci başlatıyoruz. Bu proje, yaş almanın bir kenara çekilmek değil; tekrar öğrenmek, üretmek ve paylaşmak olduğunun da en hoş göstergesi olacak. Bu his ve kanılarla böylesine manalı bir projenin ortaya çıkmasında büyük katkılar sunan başta Aile ve Toplumsal Hizmetler Bakanımız Sayın Mahinur Özdemir Göktaş olmak üzere Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ailesine şükranlarımı sunuyorum. Bununla birlikte protokolün imzalanmasında emeği geçen başta Zonguldak Aile ve Toplumsal Hizmetler Vilayet Müdürümüz Mehmet Türkmen Köse ve Vilayet Müdürlüğüne de teşekkür ediyorum. Kıymetli büyüklerimizin Kurban Bayramı’nı en kalbî hislerimle kutluyor; kendilerine sıhhat, huzur ve memnunluk diliyorum.’
Ziyaret, bayramlaşmanın akabinde imzalanan protokol merasimi ve günün anısına çekilen hatıra fotoğraflarıyla sona erdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Namaz Vakitleri

Karabuk
5
Haziran Perşembe
1446 HİCRİ Zilhicce 9
Güneş Vakti
Şuanki vakit
Güneş
  İmsak
03:12
  Güneş
05:11
Öğle vaktine kalan süre
 
  Öğle
12:53
  İkindi
16:53
  Akşam
20:25
  Yatsı
22:15

Haftanın Okunanları

blank
Köşe Yazıları

Aman Hocam Oldu mu Şimdi?

blank
Köşe Yazıları

Okan Küçük Yorumluyor 1 Haziran 2025

blank
Gündem

Tüm Emeklilerin Sendikası Karabük Şube Başkanı Burhan Kelez: “Emeklilere Yılda 4 Kez İkramiye Verilmeli”

blank
Karabük

Karabük’te bıçak bileyicilerinin bayram mesaisi başladı

blank
Karabük

Mescier Demir Çelik’te Toplu İş Sözleşmesi Sevinci

Video Haberler

blank

Rektör Özölçer Merkez Huzurevi sakinlerinin Kurban Bayramı’nı kutladı

blank

Rektör Özölçer, Karaelmas TÖMER Kahvaltısı’nda kültür elçileriyle buluştu

blank

Uzmanından bayram uyarısı: “Etin hemen tüketilmesi sindirim sistemini zorluyor”

blank

Karadeniz Ereğli’de polisten bayram öncesi huzur ve güven uygulaması

blank

Zonguldak’ta kontrolden çıkan motosiklet devrildi: 1 yaralı

blank

Karabük’te zincirleme kaza: 1 ölü, 7 yaralı

blank

Ayılar arı kovanlarını parçalayıp balları yedi