Bölgenin Sesi Gazetesi
 

Riskli Yapıların Analizi Konusunda Bilgilendirme Toplantısı

Yayın: 02.10.2015 10:25
Paylaş:
A+ A-

Karabük Üniversitesi Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonu’nda Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği ve TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Karabük Temsilciliğinin ortaklaşa düzenlediği “Riskli Yapı Tespiti ve Hasarlı Yapıların Tespitinde Dikkat Edilecek Hususlar” konulu konferans gerçekleştirildi.

Konferansa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Karabük İl Müdürü Mehmet Ali Tunç, İnşaat Mühendisliği ve Mimarlık Bölümü Akademisyenleri, Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği öğrencileri ile Mimarlık Bölümü öğrencileri katıldı.

“Kentsel Dönüşümle Afetlere Hazır Türkiye” konulu sunumu ile gelecekte mimarı yapıların her kademesinde görev yapacak öğrencilere kanunlar bazında önemli bilgiler aktaran Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü Riskli Yapılar Daire Başkanlığından İnşaat Mühendisi İsa Yıldırım sunumunda; Mevzuatla ilgili süreç, Risk Tespit Analizi ve 6306 sayılı kanunun tanımından bahsederek hangi binaların bu analizi yaptırabileceği hangi binaların ise yaptırmayacağını anlattı.

İnsan Hayatının bedel olarak karşılığı olmadığı ve Türkiye’nin Kentsel Dönüşüm süreci içerisinde bulunduğunu ifade eden İnşaat Mühendisi İsa Yıldırım, Yapıların Analizi aşamalarını ise şu şekilde özetledi: Talep-Riskli Yapıların Tespiti-Rapor İnceleme Onayı-Tapuya Bildirim ve Maliklere Tebligat-Varsa İtiraz yoksa Yapının Yıkımı-Yıkım sonrası anlaşma. Yönetmeliğin bu konu için çok iyi bilinmesinin bu aşamalarda çok önemli olduğunu vurgulayan Sayın Bayer Riskli yapıların tespiti için gerekli belgeleri özetledi.

Tecrübelerini aktarmak için öğrencilerle buluşan ikinci isim Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü Deprem Mühendisliği Emekli Şube Müdürü Nejat Bayülke oldu. Riskli yapıları belirleme, Depreme dayanıklı binaların matematiksel olarak nasıl dayandığı, Depreme dayanıklı yapıların tasarımı, Sünek davranışın dikkate alınmayan etkisi, (Sünek: bir malzemenin kopma veya kırılma olmaksızın geniş ölçüde plastik deformasyonu taşıyabilme özelliğidir. Bu özellik malzemelerin, bükme, haddeleme, dövme, çekme, derin çekme gibi talaşsız imalat yöntemleri ile şekillendirilebilmesine imkân verir.) Eski Yapıların özelikleri ve yeni binalar ile karşılaştırılması, 1960-1965/1965-1999 arası beton yapımı, Etki/Dayanım, gibi konular hakkında katılımcıları kapsamlı olarak bilgilendirdi. Konuşma havası şeklinde sunumunu tamamlayan Sayın Bayülke Risk ve Tehlikenin tanımı, Karabük’ün Deprem Riski gibi konulardan bahsederek herhangi bir binaya tek değil yapılması gereken tüm deneylerin yapılmasını önerdi.

Son konuşmacı Kentleşme Uzmanı Erdoğan Balcıoğlu: Bu konferansın düzenlemesinde emeği geçen herkese teşekkürlerini sunarak İnşaat Mühendisi Adaylarına ve Mimarlık Bölümü Öğrencilerine Eğitim hayatından sonra İş hayatında da başarılı olmaları dileklerini iletti. “Türkiye de 75 milyon nüfusta binaların %50-%60 ruhsatsız ve kaçak 15 milyon yapı var. Bunu nüfusa vurduğumuzda yarısından fazlası Risk özelliği taşımakta. Mühendislik ve Mimarlık bölümü dışında başka kişilerin de bu alanlarda çalışması ayrı bir sıkıntı. O yüzden size tavsiyem çok donanımlı bireyler olarak kimsenin sizi yönetmesine izin vermeyin” dedi.

Kentsel dönüşümde dikkat edilmesi gereken en önemli hususun havamıza suyumuza dikkat ederek yani doğayla barışık bir biçimde yapılması gerektiğini önemle vurgulayan Sayın Balcıoğlu: Riskli Yapı Süreci, Yıkım Süreci ve Kontrol, Kent Envanteri, ve dünyadan bu konuda yapılan örnekler vererek sunumunu sonlandırdı.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Samsun’da tırın çarptığı bisikletin sürücüsü ağır yaralandı

Yayın: 25.09.2023 20:48
Kaynak: AA
Paylaş:
A+ A-

SAMSUN (AA) – Samsun'un Bafra ilçesinde tırın çarptığı bisikletin sürücüsü ağır yaralandı.

Mehmet K. yönetimindeki 61 K 5015 plakalı tır, Samsun-Sinop kara yolu Kolay Kavşağında bisikletli Saim Gün'e (78) çarptı.

Çarpmanın etkisiyle tırın altında kalan Saim Gün ağır yaralandı.

İhbar üzerine bölgeye jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi.

112 Acil Sağlık ekiplerince Bafra Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Gün, müdahalenin ardından Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edildi.