Bölgenin Sesi Gazetesi tarafından
27 Ekim, 2015 09:26 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Safran Bitkisi Hasadı Başladı

Kendi ağırlığının yüz bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen, kozmetik, gıda ve ilaç endüstrisi gibi çok geniş sektörlerde kullanılan safran bitkisinin hasadı başladı. Safran bitkisinin hasadının başlaması dolayısıyla Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak, beraberinde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Durmuş Ali Daldallı, Karabük Defterdarı Osman Koçaş, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Yüzbaşı Serkan Özden, İl Özel İdare Genel Sekreteri Mehmet Uzun, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cemalettin Çataklı, İlçe Tarım Müdürü Mehmet Emre ile birlikte Safranbolu Yukarı Çiftkliköy’de bulunan İsmail Yılmaz’a ait safran tarlasını ziyaret etti. Yukrıçiftlik köyü Keten Mahallesi'nde düzenlenen programda konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cemalettin Çataklı, bu yıl ilk kez 11 dönümlük alanda safran üretiminin yapıldığını söyledi. Safran bitkisinin gelişmesi için yoğun bir şekilde çalışmalar yaptıklarını ifade eden Çataklı, "İl genelinde 49 çiftçimiz bu işi yapmakta, toplamda 55 dönümlük bir alanda üretim yapılıyor. 15-20 kilo safran hasadı olmakta bu da ilimize yaklaşık 350 bin lira gelir sağlıyor. Önümüzdeki yıllarda bu üretimin daha da artmasını ümit ediyoruz. Bu yıl yüzde 25 civarında bir artış oldu, önümüzdeki yıl projelerimizle daha da gelişecek" dedi. Safran soğanının İl Özel İdaresi tarafından her yıl ücretsiz dağıtıldığını da vurgulayan Çataklı, şunları söyledi: "Bugüne kadar az alanlarda üretim yapılıyordu, ilk defa bu yıl 11 dönüm olarak yapıldı. Diğer çiftçilerimizi de bu noktada teşvik ediyoruz. Turizm noktasında da büyük katkıları var. Buraya turlar geliyor ve buradaki üretimi yapılan safranın pazarlanmasında hiçbir sıkıtı yok. Üretimde 20 katına da çıksak pazarlama noktasında hiçbir sıkıntı olmuyor. Çiftçilerimizi yeni yatırımcılarımızı safrana sahip çıkmaya davet ediyoruz." Çiftçi İsmail Yılmaz ise 11 dönümlük araziye bin 700 kilogram safran soğanını Ağustos’ta diktiklerini belirterek, "Şu an hasat dönemi bu mevsimlerde yapılıyor. Bu yıl için beklediğimiz ürün 3-4 kilo, normalde 3 yıl üzerinden hesap yapılır. 3 yıl sonunda toplam çıkacak ürün de 18-20 kilo civarında. Safranbolu'da herkesin bu işi yapmasını istiyoruz. Çorbalarda, tatlılarda, et yemeklerinde, tavuk soslarında, pilavlarda kullanılır. Genel olarak çay olarak içilir. 1 gram safrandan da yaklaşık olarak 80-100 bardak çay yapılır" dedi. Programda, protokol üyeleri safran hasadı yaptı.
Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
10 Mayıs, 2025 12:32 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Zonguldak’ta Engelliler Haftası törenle kutlandı

Zonguldak’ta Engelliler Haftası, kapsamında Valilik önünde merasim düzenlendi.
Tören öncesinde Madenci Anıtı önünden Valilik binasına kadar kortej yürüyüşü düzenlendi. Programa Vali Yardımcısı Muammer Balcı, Zonguldak Belediye Başkanı Tahsin Erdem, Aile ve Toplumsal Hizmetler Vilayet Müdürü Mehmet Türkmen Köse, AK Parti Zonguldak İl Engelliler Komisyonu Başkanı Mevlüt Akkaya, engelli bireyler, askeri erkan ve çok sayıda davetli katıldı.
Törenin açılışında Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şube Başkanı Hüseyin Şirin, Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Hürmet duruşunun akabinde İstiklal Marşı işaret lisanıyla engelli öğrenciler tarafından okundu. Akabinde öğrenciler şiirler okuyarak duygusal anlar yaşattı. Merasimde konuşan Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şube Başkanı Hüseyin Şirin, engellilerin yıllardır süren kronikleşmiş sıkıntılarına dikkat çekti. En büyük sorunlardan birinin engelli raporları olduğunu belirten Sevecen, "Yüzde 40 rapor alamayan, ne tam sağlam ne de engelli sayılan bireyler büyük mağduriyet yaşıyor. Bu durum ivedilikle düzeltilmeli" dedi.
Konuşmasında kamuda engelli istihdamındaki eksiklere de değinen Tatlı, boş takımların doldurulmamasının binlerce engelli bireyi çaresiz bıraktığını vurguladı. Tatlı, "Gönül ister ki tüm takımlar doldurulsun, engelliler hak ettikleri formda iş sahibi olsun" diyerek yetkililere davette bulundu.
Sağlık uygulama bildirisinde güncelleme yapılmamasının da önemli dertlere yol açtığını belirten Sevecen, "Tekerlekli sandalye üzere temel gereksinimler bile karşılanmakta zorlanıyor. Toplumsal güvenlik dayanağı yetersiz kalıyor. Bu bahiste ivedilikle yeni düzenlemelere gereksinim var" dedi.
Konuşmasını tüm iştirakçilere teşekkür ederek bitiren Hüseyin Sevecen, "Her günümüzün manisiz, yaşanabilir ve eşitlikçi bir kentte geçmesini diliyorum" diyerek birlik ve dayanışma bildirisi verdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.