Safranbolu Hasan Dede Türbesi Çöp İçinde..!

Safranbolu Hasan Dede Türbesi Çöp İçinde..!

Yayın: 11.12.2023 16:39 |Güncelleme: 27.12.2023 16:38
Paylaş:
A+ A-

Safranbolu’nun kalbi olan Hasan Dede Türbesi’nin bulunduğu tepe, panoramik bir şehir manzarası sunuyor. Eşsiz bir doğal oluşum üzerine konumlandırılan mezar yapısı, yaklaşık 13. yüzyıla kadar uzanıyor.

Türkiye’nin dört bir yanında Hasan Dede adını taşıyan türbeler yüzyıllardır yaşatılıyor. Türk İslam tarihini yansıtan bu türbelerden bazıları Kadirli Elbistanlı köyü, Eyüp, Nallıhan Sobran Köyü, Ardeşen Seslikaya Köyü, Alanya, Düzce, Tavşanlı ve İnegöl gibi mevkilerde karşımıza çıkıyor. Burada “Hasan Dede” ismi yaygın olarak kullanılan saygın kişilere verilen genel bir isim mi, yoksa gerçek isimleri mi araştırmalara konu olmuştur. Yapılan araştırmalara göre, 800-900 yıllık bu türbeler, Horasan Erenleri olarak bilinen çoğu derviş, dönemin ilim insanlarının Anadolu’ya dağılarak bölgenin Türkleşmesine ve Müslümanlaşmasına çok ciddi katkılar sağlamışlardır. Bu insanların birçoğunun ismi unutulmuş olup, bazıları Hasan Dede, Hasan Emmi ya da Hasan Baba gibi isimlerle günümüze kadar gelmiş mezar veya türbeye sahiptir.

Kaybolmaya yüz tutan kültürel miraslarımızdan biri de Hasan Dede Türbesi olarak kayıtlara geçiyor. Safranbolu’nun eşsiz manzarası için tepeye çıkanlar yanlarında getirdikleri içecek ve yiyeceklerin ambalaj ve şişelerini oturdukları alana attıkları görülüyor. Türbenin hemen yanında bir çeşme ve Türk Bayrağı yer alıyor. Bu kadar mukaddes bir alanda, Türk Bayrağının gölgesinde büyük bir çöplük oluşuyor. Vatandaşlar, insanların öz değerlerine, topraklarına ve miraslarına saygı duyacağı bir gelecek hayal ediyor. (Esra Oğuzkağan Özkan)

2 kişi görüş bildirdi

  1. Semra Kaya

    İnsanlar pis, içki şişeleri var.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Samsun’da 19 Mayıs Yarı Maratonu yapıldı

Anadolu Ajansı
Yayın: 20.05.2024 04:48
Paylaş:
A+ A-

SAMSUN (AA) – Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Milli Mücadele'yi başlatmak için 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkışının 105. yılı dolayısıyla düzenlenen 19 Mayıs Yarı Maratonu yapıldı.

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen yarı maraton için sporcular, Fuar Caddesi'nde toplandı.

Cadde üzerinde oluşturulan parkurda gerçekleştirilen yarı maratona, 18-70 yaş arasında 200 sporcu katıldı.

Samsun Valisi Orhan Tavlı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan'ın işaretiyle başlayan yarışmada, sporcular dereceye girmek için mücadele etti.

Sporcular, 21 kilometrelik parkurda Fuar Caddesi, Batı Park, Atakum Golf Kulübü, 19 Mayıs Üniversitesi Olimpik Yüzme Havuzu güzergahından tekrar başlangıç noktasına döndü.

Yarı maratonu erkeklerde Kenyalı James Kipgoei Kipcotech, kadınlarda aynı ülkeden Elida Jelimo Korir birinci tamamladı.