Safranbolu’da 23 Nisan Coşkusu

Safranbolu’da 23 Nisan Coşkusu

Yayın: 23.04.2018 21:17
Paylaş:
A+ A-

Karabük’ün Dünya Miras Kenti Safranbolu’da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Dünya Miras Kentlerinden gelen çocuklarla birlikte kutlandı.

Karabük’ün Safranbolu ilçesi Misak-ı Milli Demokrasi Meydanı’nda düzenlenen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlama programına Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanı Dr. Fatih Ürkmezer, Safranbolu 125. Jandarma Eğitim Alay Komutanı Jandarma Albay İsa Çakmak, UNESCO Temsilcileri Emil Nikolov ve Milko Kupenov, Safranbolu İlçe Emniyet Müdürü Fatih Çalışır, Safranbolu İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Yüzbaşı Emin Oktay Aydoğdu, Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, Safranbolu İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Gümüş, Tataristan ve Bulgaristan’dan gelen misafirler, daire müdürleri, sivil toplum kuruşları, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Safranbolu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü çelenginin konulması, saygı duruşu ve İstikal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanı Dr. Fatih Ürkmezer, çocukların ve vatandaşların bayramını kutladı.

Programda konuşma yapan Safranbolu İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Gümüş, “Yüce meclisimiz, ülkenin içinde bulunduğu olumsuz şartlara rağmen milletten aldığı güçle İstiklal Mücadelesini başarıyla sonuçlandırmış, ezelden beri hür yaşayan milletimizin, ebediyete kadar hür yaşayacağını bütün dünyaya ilan etmiştir. TBMM’nin açıldığı gün, milletimizin istiklal uğrundaki kararlılığı ve istikbale ilişkin umudunu paylaştığı gün olmuştur. Genci, yaşlısı, kadını, erkeğiyle omuz omuza veren milletimiz hürriyet ve bağımsızlığına kasteden düşmanlara ‘Hakkıdır Hakk’a tapan milletimin istiklal’ diyerek destansı bir mücadele vermiş, Türk milletini devletsiz hale getirmek, hürriyet ve istiklaline tümden son vermek isteyen emperyalist güçlerin planlarını, Milli İradeyi hakim kılıp TBMM’ni açarak bozguna uğratmıştır. ‘Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır’ parolasıyla yürütülen İstiklal Mücadelesi, TBMM’nin açılması, vatanın kurtarılması ve Cumhuriyet’in ilan edilmesiyle nihai hedefine ulaşmıştır. Bizlere düşen ise bu hedefi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine taşımaktır. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Meclisimizin açıldığı günü sizlere bayram olarak armağan ederken, çocuklara güvenini ve sevgisini de ortaya koymuştur. Dünyada hiçbir ülke yoktur ki, böyle yüce bir amaç için çocuklarına bayram hediye etmiş olsun. Önümüzdeki yıllarda ülke yönetiminde sizler söz sahibi olacaksınız. Sizlerin ülkemizi daha da güçlendirerek, çağdaş medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarmak için sorumluluklarınızı en iyi şekilde yerine getireceğinize inancım tamdır. Sizleri çok seviyor, sizlere güveniyoruz. Sizler, milletimizin en değerli varlığı, sevinç ve ümit kaynağısınız.Bizler, çocuklarımızın kendine güvenen, çağın ruhunu anlayan, teknolojiye hakim, girişimci, ufku ve vizyonu geniş, değerlerine bağlı, kültür ve medeniyetimizi daha ileri noktalara taşıyacak bireyler olarak yetişmesine büyük önem gösteriyoruz.Hep birlikte inanıyoruz ki, çocuklarımız kültürümüzden, bağımsızlık mücadelemizden, demokrasinin değerlerinden güç alarak ülkemizi daha da ileri seviyelere götüreceklerdir” dedi.

Safranbolu İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Gümüş, sözlerine son verirken “Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, bu vatan için canını feda eden tüm şehitlerimizi saygı ve rahmetle, gazilerimizi minnet ve şükranla yad ediyorum.” diyerek 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutladı.

Halk oyunları gösterileri, çocuk mehter takımı gibi çeşitli kareografilerin sahne aldığı kutlama programında Tataristan’ın Alabuga ve Bolgar şehirlerinden ve Bulgaristan’ın Nessebar şehrinden gelen Dünya Miras Çocukları da yörelerinin danslarını sergiledi.

Yapılan yarışmalarda dereceye girenlere ödüllerinin verilmesi ve hatıra fotoğraflarının çekilmesiyle program sona erdi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Kızılırmak Deltası’nda 22 yılda 200 binin üzerinde kuş halkalandı

Anadolu Ajansı
Yayın: 19.05.2024 04:24
Paylaş:
A+ A-

SAMSUN (AA) – İLYAS GÜN – Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitoloji Araştırma Merkezince 2002'de başlatılan ve aralıksız sürdürülen çalışma sonucunda Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde 200 binin üzerinde kuş halkalaması yapıldı.

Kuşlar, yaygın olmaları, kolay izlenebilmeleri ve her türlü ekosistemde bulunabilmeleri dolayısıyla en yoğun araştırılan canlı grubu özelliğini taşıyor.

Kuş göçü de üzerinde en çok araştırma yapılan konular arasında yer alıyor. Bu amaçla kullanılan yöntemler ve elde edilen bilgiler önemli bilimsel veri sağlıyor.

Samsun'un Bafra, 19 Mayıs ve Alaçam ilçeleri sınırlarında kalan, Kızılırmak'ın Karadeniz'e döküldüğü alanın da içinde yer aldığı 56 bin hektar genişliğindeki Kızılırmak Deltası, Türkiye'nin önemli sulak alanlarının başında geliyor.

“Kuş Cenneti” olarak da bilinen ve Karadeniz sahilinde doğal özelliklerini koruyabilmiş en büyük sulak alan olan delta, irili ufaklı çok sayıdaki gölü, sazlık alanları, ender subasar çayırları, 12 bin hektarı bulan sulak alanları ve barındırdığı canlı türleriyle Türkiye'nin önemli doğal sistemlerinden birini oluşturuyor.

Deltada bugüne kadar aralarında deniz kartalı, tepeli pelikan, kara leylek, turna, balıkçıl ve yağmurcunun da aralarında bulunduğu yaklaşık 140 türün ürediği belirlendi.

Kış döneminde 100 bin dolayında su kuşunun kışladığı delta, bu yönüyle de uluslararası ornitolojik (kuşları inceleyen bilim dalı) öneme sahip bulunuyor.

Nesli tehlikede olan kuş türlerinden cüce karabatak, şah kartal, dikkuyruk, küçük kerkenez ve alboyunlu kaz gibi türler deltada görülen kuşlar arasında yer alıyor.

Büyük deniz düdükçünü, küçük kiraz kuşu ve ak kaşlı kirazkuşu gibi türler ise son 20 yıldır Kızılırmak Deltası'nda da görülebiliyor.

– İlkbahar dönemi halkalama çalışması 3 Haziran'a kadar sürecek

OMÜ Ornitoloji Araştırma Merkezince de Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde bulunan istasyonda göçmen kuşların hareketlerini izlemek için 2002 yılından bu yana kuş halkalama çalışması yürütülüyor.

Yürütülen çalışmalarda geçen yıl sonbahar döneminde yaklaşık 5 bin kuş halkalandı. Bu yıl 15 Mart'ta başlayan ilkbahar dönemi halkalama çalışması ise 3 Haziran'a kadar devam edecek.

Deltada yürütülen çalışmalarda bugüne kadar 200 binin üzerinde kuş halkalanarak göç rotaları ve hareketleri takip edildi.

– Delta içindeki istasyon çevresinde 50 noktada ağ kuruldu

Kızılırmak Deltası'nda 8 yıldır çalışmalara katılan uzman halkalamacı Deniz Oğuz, AA muhabirine, ilkbahar dönemi halkalama çalışmasında bugüne kadar 800'e yakın kuş halkalaması yaptıklarını söyledi.

Delta içindeki istasyon çevresinde 50 farklı noktada ağ kurduklarını belirten Oğuz, “Bu ağlara takılan kuşların önce yaşını ve cinsiyetini öğreniyoruz. Ne kadar vücudunda yağ var, ona bakıyoruz. Bunlar bize göç ile ilgili bilgi veriyor. Kuşların göçe hazır olup olmadığı konusunda birtakım bilgiler elde etmiş oluyoruz. Kanat ve kuyruk uzunluklarını, ağırlığını aldıktan sonra kuşları tekrar doğaya salıyoruz.” dedi.

Halkalamanın önemine değinen Oğuz, şunları kaydetti:

“Halkalama, göçmen kuşların göç rotalarını, Kızılırmak Deltası gibi alanlarda ne çeşit kuş varlığı olduğunu öğrenmemizi sağlıyor. Yani popülasyon bilgileri, göçmen türlerin ne zaman gelip ne zaman gittikleri gibi bilgileri öğrenmemizi sağlıyor. Yine Kızılırmak Deltası gibi kuş popülasyonunun yoğun olduğu yerlerin korunmasını sağlıyor. Türkiye'de halkalama çalışması sadece Ankara, Kocaeli, Antalya, Iğdır ve Samsun'da yapılıyor. Halkalama çalışmasını, 2,5 ay sonbahar ve 2,5 ay ilkbahar olmak üzere toplam 5 ay yapıyoruz. Geçen yıl sonbaharda 5 bin civarında kuş halkalaması yapıldı.”