Anadolu Ajansı tarafından
22 Ağustos, 2024 14:32 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Safranbolu’da safranın erken çiçek açması için örtü yöntemi uygulandı

Safranbolu'da 10 dekar safran tarlasında uygulanan örtü yönteminin, Avrupa Birliğinden (AB) coğrafi işaret tescili alan bitkinin verimini artırması bekleniyor. Her yıl ağustos ayında soğanı dikilen, 30 santimetreye kadar uzayabilen, mor renkli, güzel kokulu çiçekler açan safran, ekim-kasım aylarında toplanıyor. Ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen, 80 bin çiçekten sadece yarım kilogram üretilebilen safran, "dünyanın en pahalı baharatı" olarak nitelendiriliyor. Geçen yıl 8 köyde 28 üretici tarafından 81 dekar alanda üretilen ve 35 kilogramlık hasadı yapılan safranda, bu yıl Yukarıçiftlik köyü Keten Mahallesi'nde safran yetiştiriciliği yapan İsmail Yılmaz tarafından 10 dekar alanda örtü sistemi denendi. Safran soğanlarının üzerini örtüyle kapatan Yılmaz, soğanları aşırı güneşten koruma, çimlenmeyi hızlandırma ve erken çiçeklenme hedefliyor. - "Bu yıl farklı bir yöntem uyguladık" Yılmaz, gazetecilere, bu yıl safran üretiminde farklı bir yöntem uyguladıklarını söyledi. Soğanların üzerini örtüyle örttüklerini belirten Yılmaz, "Amacımız aşırı güneşten korumak, soğanın çimlenmesini hızlandırmak. Eylül ayında çok yağmur alamazsak toprak tamamen kuruyor ve çiçeklenme gecikiyor. Onun için örtü yöntemini denedik." dedi. Yılmaz, örtü yöntemiyle daha erken üretim elde edeceklerini ifade ederek, "Bu sene bu ilk deneme oldu. Sonuçlarını göreceğiz. Sıcaktan etkilendiği için soğanların tamamı verimli olamayabiliyor. Geçen yıl toprak altında yüksekte kalan soğanların çiçek açmadığını gördük. Toprak altında daha derinde olanlar fazla çiçek açtılar. Toprak üzerinde kenarda kalan soğanları korumak istiyoruz." diye konuştu.(A.A)  

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
16 Nisan, 2025 09:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-

7 çocuklu Artvinli aile sosyal medyada ilgi görüyor

Artvin’in Hopa ilçesinde yaşayan 7 çocuklu Altınkaya ailesi, kalabalık aile yaşantılarını husus alan görüntüleriyle toplumsal medyada geniş bir takipçi kitlesine ulaştı.
Artvin’in Hopa ilçesinde yaşayan Altınkaya ailesi, aile yaşantılarını husus alan görüntüleriyle büyük ilgi görüyor. Hatice ve Osman Altınkaya çiftinin 6’sı kız, 1’i erkek olmak üzere 7 çocuğu bulunuyor. Çiftin evli olan 4 kızlarından 7’si kız, 2’si erkek 9 torunu bulunuyor. Ailenin tek erkek çocuğu olan Murat Altınkaya, 6 kız kardeşiyle birlikte yaşadığı tecrübeleri esprili bir lisanla paylaşarak dikkat çekiyor. Aile fertlerinin günlük ömrünü bahis alan görüntülerde, Karadeniz’e mahsus ömür stili ve klâsik aile yapısı da izleyicilere yansıtılıyor.
Zaman vakit meskendeki kalabalığın artmasıyla birlikte yaşanan yer meşakkatini da mizahi formda anlatan Murat Altınkaya, toplumsal medyada gördükleri ilginin en büyük nedeninin samimiyet ve doğallık olduğunu belirtti.

"Evde kaos, kalpte huzur"
Murat Altınkaya, "Evli ablalarım ve onların çocukları geldiğinde meskende kaos ortamı oluyor, yatacak yer kalmıyor, bazen otomobilde yattığımı bile hatırlıyorum. Lakin yeniden de meskendeki o kalabalık bizi biz yapıyor. 9 yeğenim var, onlardan 7’si de kız. Ailemizin bayan yüklü yapısı var. Bu da güç dolu, sevinçli ve sıcacık bir atmosfer sağlıyor" derken, kız kardeşi Bahar Altınkaya ise, "7 kardeşiz, 6 kız, tek erkek. Buna torunlar da eklendi. Annem ve babamın 9 torunu var. Onlarda da tekrar kız çoğunlukta. 7 kız, 2 erkek var. Kız çocuğu sevinçtir. Biz yaşadığımız ve içimizde olan bu durumu dışarıya da yansıtıyoruz. Mutluluğumuzu paylaşmak istedik. Beşerler kendilerinde bizi gördüler. Kalabalık, hoş memnun, enerjik bir aileyiz" tabirlerini kullandı.
Baba Osman Altınkaya, "Erkek evlat istedik, 7 çocuk sahibi olduk. Çay üretimiyle geçimimizi sağlıyoruz, lakin ailemle geçirdiğim her an benim için çok değerli" dedi.
Anne Hatice Altınkaya ise 40 yıllık evliliğinde 7 çocuk yetiştirdiğini ve her biriyle gurur duyduğunu belirtti.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.