blank
Avatarı
Halil Kızılyer tarafından
04 Şubat, 2025 19:31 tarihinde yayınlandı

Safranbolu’da Sandıklar Açılıyor

Safranbolu’nun köklü düğün gelenekleri, “Safranbolu Düğün Evi” müzesi ile gün yüzüne çıkıyor.

Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse’nin öncülüğünde ve Küratör Selmin Kangal’ın koordinasyonunda hayata geçirilen proje ile Cumhuriyet dönemiyle şekillenen Safranbolu düğün geleneklerinin kayıt altına alınarak yaşatılacağı belirtildi.

Tarihi Çarşı bölgesinde bulunan Müderrisler Evi'nde restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından ziyarete açılacak müzede, Safranbolu'ya özgü düğün öncesi ve sonrası gelenekler sergilenecek. Kız isteme, söz ve nişan törenleri, gelin hamamı, kına gecesi, oğlan evinde düğün hazırlıkları ve gelin alma gibi ritüeller, müzede özel alanlarda tanıtılacak. Ayrıca düğün manileri, türküler ve inançlara ilişkin materyaller de ziyaretçilerin beğenisine sunulacak.

Müzede, bindallı ve göynek gibi geleneksel kıyafetlerden çeyiz sandıklarına, düğünlerde kullanılan müzik aletlerinden bakır mutfak eşyalarına kadar birçok tarihi obje sergilenecek. Safranbolulu kadınlar, sandıklarında sakladıkları düğün ve kına elbiselerini, tefebaş, ferace, dantelli yatak örtüleri ve tarak gibi eşyaları müzeye bağışlayarak kültürel mirasın yaşatılmasına katkı sunacak.

Proje kapsamında Belediye Meclis Salonu’nda düzenlenen toplantıda konuşan Başkan Köse, “Ülkemizde bir ilk olacak düğün müzesi bizi heyecanlandırıyor. Safranbolu’nun müzecilik alanında eksik kaldığını düşündüğümüz için bu projeyi hayata geçiriyoruz” diyerek tüm Safranbolulu kadınları projeye destek olmaya davet etti.

Bağış yapmak isteyenler, Safranbolu Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’ne başvurarak, kendilerine verilecek bağış belgesi karşılığında eşyalarını teslim edebilecek. Toplantıya katılan Safranbolulu kadınlar, projeye destek vereceklerini belirtti.

Düğün Evi Müzesi Organizasyon Komitesi’nde Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse, Küratör Selmin Kangal, Tarihçi-Yazar Mehmet Kütükçüoğlu, Emekli İtfaiye Müdürü Mehmet Gökçü ve Fatma Toker yer alıyor. Toplantıda, Ayşen Aycan tarafından sunulan ve Öğretmen Nezihe Aycan Kadıoğlu’na ait olan Safranbolu düğün notları, müzenin ilk bağışları arasında yer aldı.

Proje kapsamında Safranbolulu kadınlar, evlerinde ziyaret edilerek düğün anıları ve gelenekleri kayıt altına alınacak. Böylece yüzyıllardır süregelen düğün kültürü, tarihin tozlu raflarında kalmayıp Safranbolu Düğün Evi Müzesi’nde yaşatılacak.

blank
blank
blank
Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorumlar

  1. Halil Öz

    Çok güzel bir proje Safranbolunun gelenek görenek inanç gibi kültürünü yaşatmak adına.Çünkü ülkede korkunç bir kültür yozlaşması var.Elif Başkanı kültürel konularda çok iyi tabiki Safranbolularda bu konularda çok duyarlı.

Yeni yorumlara kapalı.

blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
06 Haziran, 2025 11:02 tarihinde yayınlandı

Trabzon’da sel hasarları servislere araç girişini artırdı

Trabzon’un Ortahisar ilçesinde tesirli olan yağışların yol açtığı sel ve su baskınları sonucu çok sayıda araç ziyan gördü. Hasar gören araçlar servisleri doldurdu.
Konuyla ilgili ikazlarda bulunan Renault Dacia Bayi Servis Müdürü Hasbi Çakıroğlu, hasarın boyutunun su alma ölçüsüne nazaran değiştiğini belirterek, "Sel hasarından ötürü birinci günden beri servisimize araçlar gelmeye devam ediyor. Aracın hasarı, suyun içine girme ve su alma ölçüsüne nazaran değişiyor" dedi.

"Aracı zorlamayın"
Sürücülerin yaptığı en büyük yanlışın su içindeki aracı çalıştırmaya kalkışmak olduğunu kaydeden Çakıroğlu, "Aracı kurtarayım derken çalıştırarak suyun içine giriyorlar. Su birikintisi olan yerlerde çukur olup olmadığını bilemezsiniz. Araç motor ya da şanzıman düzeyinde su aldığında çalıştırılırsa hasar kaçınılmaz olur. Bu stil durumlarda erken müdahale yapılamıyorsa, araç belli bir düzeye kadar suya gömüldüyse artık çalıştırmaya çalışmasınlar. O noktadan sonra her teşebbüs hasarı büyütür" diye konuştu.
Suyun aracın çeşitli modüllerine ziyan verdiği belirten Çakıroğlu, "Su motor düzeyine ulaştığında, motorun iç aksamına girebilir. Şanzımana da havalandırmalardan su girebilir. Araç yokuş aşağı bir yerdeyse, egzozdan da su alabilir ve bu da direkt motora ziyan verir. Bu tıp hasarlar araçlara önemli manada ziyan verebiliyor. Döşemelere giren su, aracın elektronik sistemine de ziyan verebilir. Paklık çok kıymetli. Sudan ötürü ilerleyen vakitlerde paslanmalar görülebilir. Aracın içinin çok güzel temizlenmesi ve kurutulması gerekir. Halı ve keçeler fazla su çektiği için bunların değiştirilmesini tavsiye ediyoruz. Aksi takdirde rutubet ve makûs koku kalabiliyor" dedi.

"Yüksek maliyetlere yol açabiliyor"
Çakıroğlu, motor hasarlarının yüksek maliyetlere yol açabileceğine dikkat çekerek, "Motor hasarı, aracı pert durumuna getirebilir. Yeni araçlarda motor maliyeti 300-350 bin TL ile 700-800 bin TL ortasında değişiyor. Şanzıman da ziyan görürse, bu maliyet aracın neredeyse yarısı kadar olabilir. Sigorta belirli bir limite kadar hasarı karşılar, üzerini karşılamaz. Bu yüzden yalnızca trafik sigortası yetmez, kasko olması vatandaş açısından daha güvenli" tabirlerini kullandı.

"Yer altı otoparklarına pompalar konulmalı"
Yer altındaki otoparklara pompalar yerleştirilmesi gerektiğini kaydeden Çakıroğlu, "Yer altı otoparklarına pompalar konmalı. Tahminen bu tahlil olabilir lakin ani su baskınlarında kâfi olmayabilir. Belediye, meteoroloji ve AFAD uyarıyor. Vatandaşlarımızın bu ikazları dikkate alarak araçlarını inançlı alanlara çekmeleri, bilhassa yer altı otoparklarından çıkarmaları gerekir" diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorumlar

  1. Halil Öz

    Çok güzel bir proje Safranbolunun gelenek görenek inanç gibi kültürünü yaşatmak adına.Çünkü ülkede korkunç bir kültür yozlaşması var.Elif Başkanı kültürel konularda çok iyi tabiki Safranbolularda bu konularda çok duyarlı.

Yeni yorumlara kapalı.