Safranbolu’daki Heykel Kayboldu

Safranbolu’daki Heykel Kayboldu

Yayın: 02.10.2023 12:12 |Güncelleme: 27.12.2023 16:41
Paylaş:
A+ A-

Safranbolu’da yaşayan Erol Sürmen, yol kenarındaki kaya parçalarına oyma tekniği ile figürler yaptı. Son olarak da Safranbolu Esentepe Mahallesi’nde yekpare bir taş üzerine su aygırı figürü yaptı. Ancak heykeli bir gecede ortadan kayboldu.

Heykel yapmayı çok sevdiğini belirten sanatçı Sürmen, özenerek seçtiği hayvan figürlerini taş ve kayalar üzerine, günlerce hatta haftalarca ufak ufak yontarak birer sanat eserine dönüştürüyordu. Bir atölyesi olmadığı için ormanlık alanda bulduğu yekpare taş üzerine su aygırı figürü yapmaya başladı. Her gün titizlikle yaptığı sanatına devam ederken, geçtiğimiz hafta eserinin ortadan kaybolduğunu gördü. “Sanırım tarihi eser olarak gördüler. Belki de zengin birinin bahçesine ya da başka bir kentin parkına kaldırıldı. Yoksa bu kadar büyük taşı neden alıp götürsünler” diyen Sürmen, eserinin tarihi eser olarak görülmesinden mutluluk duysa da tarihi yanıltmak bize düşmez ifadeleriyle rahatsızlığını kaydetti.

Sanatını taş ve kayalar üzerine yansıtan Sürmen, keyif alarak yaptığı çalışmalarda mutlaka imzasının yer aldığını belirtti. Ancak en son yaptığı su aygırı figürü yarım kalmıştı. Bir gece de taşı kepçe ve kamyonla taşımışlar diyen sanatçı yarım kalan eserinin nereye götürüldüğü hakkında bilgi sahibi olmadığını dile getirdi. Sürmen, “Sabah geldiğimde taşı yerinde göremedim. Muhtemelen bir park ya da bahçeye taşıdılar. Oysaki henüz tamamlanmamıştı. Daha önce yonttuğum aslan figürlü taşı da tarihi eser diye müzeye kaldırdılar. Umarım böyle bir hata olmamıştır. Oysaki ben figürlerime mutlaka imzamı atarım. Bu kez su aygırı figürünün yarım kalması beni çok üzdü.” dedi.

Karabük’te herkes beni tanıyor diyen sanatçı, Safranbolu İncekaya (Gayza) köyünde birkaç tane taşa hayvan figürü yaptığını açıkladı. Sanatçının çalışmaları vatandaşların beğenisini kazanırken, sanatçıya uygun bir çalışma alanının kazandırılması gündeme geldi.(Esra Oğuzkağan Özkan)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Doğu Karadeniz’in 4 aylık Türk somonu ihracatı yüzde 56 arttı

Anadolu Ajansı
Yayın: 10.05.2024 04:24
Paylaş:
A+ A-

TRABZON (AA) – Doğu Karadeniz'den ocak-nisan döneminde yapılan Türk somonu ihracatı yüzde 56 artarak 44 milyon 292 bin 248 dolara ulaştı.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, AA muhabirine, bölgeden 19 ülkeye 8 bin 633 ton Türk somonu ihraç edildiğini söyledi.

Bu ihracattan 44 milyon 292 bin 248 dolar gelir sağlandığını belirten Kalyoncu, ihracatın 4 bin 89 ton karşılığı 28 milyon 479 bin 226 dolar kazanılan geçen yılın aynı dönemine oranla miktarda yüzde 111, değerde de yüzde 56 arttığını ifade etti.

Kalyoncu, bölge ihracatında Rusya Federasyonu'nun ilk sırada yer aldığına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bölgemizden yılın 4 ayında Rusya Federasyonu'na 28 milyon 856 bin 841 dolarlık Türk somonu satıldı. Rusya'yı 8 milyon 980 bin 729 dolarla Vietnam, 3 milyon 123 bin 818 dolarla Japonya takip etti. Bu dönem geçen yılın aynı döneminden farklı Mısır, Ukrayna, Çin Halk Cumhuriyeti, Litvanya, Filipinler, Malezya, İspanya, Kenya, Fransa ve Danimarka'ya da dış satım gerçekleştirildi.”

– Bölge ihracatının yüzde 65'i Trabzon'dan

Bölge ihracatının değerde yüzde 65'inin Trabzon'dan gerçekleştirildiğine dikkati çeken Kalyoncu, “Trabzon'dan ocak-nisan döneminde 5 bin 592 ton Türk somonu ihraç edilerek karşılığında 28 milyon 679 bin 781 dolar kazanıldı. Kentten geçen yılın aynı döneminde 2 bin 974 tonluk Türk somonu ihracatından 20 milyon 304 bin 9 dolar gelir elde edilmişti.” ifadesini kullandı.

Kalyoncu, Trabzon'dan yapılan Türk somonu ihracatının da geçen yılın aynı dönemine oranla miktarda yüzde 88, değerde ise yüzde 41 arttığına dikkati çekti.

İhracattaki artışının sevindirici olduğunu dile getiren Kalyoncu, Türk somonu ihracatından beklentinin yüksek olduğunu sözlerine ekledi.