Safranbolu’nun maniye domatesi 1000 Dekar alanda yetiştiriliyor

Safranbolu’nun maniye domatesi 1000 Dekar alanda yetiştiriliyor

Yayın: 29.08.2022 12:03
Paylaş:
A+ A-

Karabük‘ün UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Safranbolu ilçesinde yaygın olarak yetiştirilen ve hasadı süren coğrafi işaret tescilli maniye domatesinde bu yıl 2 bin ton rekolte hedefleniyor.

Osmanlı döneminden kalma yapılarıyla “dünyada en iyi korunan ilk 20 kent” arasında gösterilen Safranbolu ile özdeşleşmiş, “ata tohumu” ürünlerin başında gelen maniye domatesi, temmuz ayında coğrafi işaret alarak tescillendi.

Etli ve dolgun yapısı, ince kabuklu, bol sulu ve büyük olmasının yanında damaklarda bıraktığı lezzetiyle Karabük‘ün en önemli tarımsal ürünlerinden biri olan maniye domatesi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Safranbolu Belediyesi ve çiftçiler tarafından yaklaşık 1000 dekar alanda yetiştiriliyor.

Geçen yıl 1,9 bin ton üretimin yapıldığı kentte, bu yıl da 2 bin tonluk rekolte bekleniyor.

– “Bir domates ortalama 600 ila 800 gramdır”

İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık, AA muhabirine, tescil başvurusunu geçen yıl aralıkta yaptıklarını, 8 ay gibi kısa sürede maniye domatesinin coğrafi işaretini aldıklarını söyledi.

Safranbolu maniye domatesinin bölge için çok önemli olduğunu anlatan Ayvalık, “Tescilin ardından koruma anlamında çalışmalarımız olacak. Islahı yapılmamış olan bir çeşit. Tescil, ıslah çalışmalarına öncü olacak. Üreticilerimizle bir araya geleceğiz, standartlarımızı, nasıl yapılacağını ve logoyu nasıl kullanacaklarını belirteceğiz. Bunun ardından maniye domatesimiz pazarlarda olacak.” dedi.

Ayvalık, domatesin tanıtımının da yapılacağını aktararak, şunları kaydetti:

“Küçük alanlarda üretimi yapılan ürünlerin korunması önemlidir. Tıpkı safran ve ıhlamur balında olduğu gibi. Maniye domatesi, küçük alanlarda üretiliyor. İlimizde yaklaşık 1000 dekarlık alanda yetiştirildiğini söyleyebiliriz. Dekara 2-3 tondur domatesin verimi. Yıllara göre değişebilir. Bu yıl 2 bin ton civarında ürün hasılatı elde edeceğiz.”

Maniye domatesinin en önemli özelliğinin ince kabuğu ve lezzeti olduğuna dikkati çeken Ayvalık, “Bir domates ortalama 600 ila 800 gramdır. Bin gramın üzerinde de ürün aldığımız oldu. Domatesi ters çevirdiğimiz zaman küçük leke şeklinde parçacıklar vardır. Maniyenin en önemli özelliği, dilimli yapısıdır. Bu görsel olarak ayırt etme şeklidir ama en güzel yanı ince kabuklu ve çok lezzetli olmasıdır.” diye konuştu (AA)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Zekiye Çomaklı’nın Anadolu Oyaları sergisi Karabük’te sanatseverlerle buluşuyor

Yayın: 19.05.2024 15:09
Paylaş:
A+ A-

Erzurumlu yazar Zekiye Çomaklı kişisel koleksiyonu olan “Anadolu Oyaları’ adlı sergisi sanatseverlerle buluşuyor. Karabük Üniversitesi’nin “81 il kampüste buluşuyor” sloganıyla düzenleyeceği KBÜFEST 2024 etkinliği, 21-22 Mayıs günlerinde gerçekleştirilecek. Festivalin ilk gününde saat 13.30’da Zekiye Çomaklı’nın “Anadolu Oyaları” ve Cemil Belder Fotoğraf Sergisi ziyaretçilerle buluşacak. Sergi, Kamil Güleç Kütüphanesi’nde halkın katılımına açık olacak.

Zekiye Çomaklı’nın sergisinde, 100 yıllık oyaların hikayesinin de anlatıldığı, farklı oya motiflerinin farklı anlamlar içerdiği örnekler yer alıyor. Sergide, 100 yıllık oyaların hikayesi de anlatılıyor. “Anadolu Oyaları”nda, gelinin kaynanası ile arasının açık olduğunu anlatmak istediği “kaynana dili” oyası ve hamile gelinin “müjde oyası” gibi pek çok ilginç motifler yer alıyor. Ayrıca, sosyolojik mesajlar içeren oyalar da dikkat çekiyor.

Sergiye Karabüklüleri davet eden “Anadolu Oyaları” sergisinin Küratörü Dr. Öğr. Üyesi Sebahat Kılıç Bülbül, “Türkiye’mizin 81 ilinin tanıtımını tema edinen KBÜFEST 2024’ün çok özel bir konuğu var. Erzurum yöresel el sanatlarından iğne oyaları Somut Olmayan Kültür taşıyıcısı olarak Zekiye Çomaklı’ya ait 100 yıllık Oyalar koleksiyonu festival boyunca halkın beğenisine sunulacak. Sanatseverlerin kaçırmaması gereken bu özel sergi, Anadolu’nun kültürel zenginliğini ve oya geleneğini gözler önüne seriyor.” dedi. (Esra Oğuzkağan Özkan)