Bölgenin Sesi Gazetesi tarafından
22 Ekim, 2015 10:32 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Safranbolu’nun “Korumacılık Deneyimleri” Örnek Alınacak

Safranbolu Belediyesinin ev sahipliğinde Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Akademi ile Tarihi Kentler Birliği Tarafından "UNESCO Dünya Miras Sürecinde Safranbolu ve Kırsal Miras Bütünleşmesi" programı başladı. Safranbolu’da, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Akademi ile Tarihi Kentler Birliği tarafından 3 gün sürecek olan "UNESCO Dünya Miras Sürecinde Safranbolu ve Kırsal Miras Bütünleşmesi" programı başladı. Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, ilçenin adeta bir açık hava müzesi olduğunu söyledi. Kültür mirasını korumanın, bir şehir için geçmişle bağlantılarını sürdürmek ve kimlikli, nitelikli kent ortaya çıkartmak için vazgeçilmez unsurlardan olduğunu ifade eden Aksoy, "Modern dünyada maalesef şehirler birbirine çok benziyor. Tokyo ile New York'u, Berlin ile Londra'yı birbirinden ayırmak modern kısımları itibariyle pek mümkün değil. Ama tarihin teli olan dokuya dokunduğumuzda birbirlerinden ne kadar farklı olduğunu, orada yaşayan insanların ergonomisine uygun yapılaşmalar inşa edildiğini fark edebiliyoruz" dedi. Aksoy, Tarihi Kentler Birliği'nin, ÇEKÜL Akademi ile kimlikli ve nitelikli kentleri ortaya çıkarmak üzere belediyelerin bu işle ilgilenen teknik elemanlarını yetiştirmeye dönük kurslar düzenlediğini aktararak, "Safranbolu, korumacılık açısından gerçekten tecrübesini fiiliyatta da çevreye yaymış, bu faaliyetlere başlamış kentlere örnek olmayı başarmıştır. Bizim doğrularımız farklı yerlerde doğru olarak uygulanmış, bizim yanlışımız da maalesef farklı yerlerde yanlış uygulanmıştır. Örneğin beton parke uygulaması tarihi doku içerisinde yoktur. Buna rağmen, Safranbolu'nun birkaç noktasındaki uygulama nedeniyle bugün Türkiye'de maalesef tarihi dokunun içerisinde bu taban malzemesinin pek çok yerde kullanıldığını görmekteyiz” diye konuştu. Başkan Aksoy’un konuşmasının ardından, Araştırmacı-Gazeteci Yazar Aytekin Kuş, "Kültürel Miras, Kimliğimizdir" konulu bir sunum yaptı. Türkiye'nin çeşitli il ve ilçelerindeki belediyelerinden 50 katılımcının yer aldığı ve Safranbolu'nun korumacılık deneyimlerinin paylaşılmasının amaçlandığı program, 23 Ekim'e kadar devam edecek.
Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
10 Mayıs, 2025 10:24 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Dr. Senai Demirci’den Terme’de “Namaz Psikolojisi” sunumu

Samsun Terme Kent Konseyi’nin düzenlediği kültürel etkinlikler çerçevesinde, muharrir ve konuşmacı Dr. Senai Demirci "Namaz Psikolojisi" bahisli sunumuyla Termelilerle buluştu.
Terme Belediyesi Kültür Merkezi’nde gerçekleşen programda Dr. Senai Demirci, namazın yalnızca bir ibadet değil, birebir vakitte insanın ruhsal dünyasına hitap eden, iç huzuru sağlayan ve ruhsal olarak dengeleyen bir aksiyon olduğunu vurguladı.
Sunumunda gerilim, telaş ve zihinsel yorgunlukla başa çıkmada namazın rolünü anlatan Dr. Demirci, dinleyicilere ibadetin farklı bir boyutunu etkileyici anlatımıyla aktardı. Program, Termelilerden ağır ilgi gördü.
Etkinliğin açılışında konuşan Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, "Kent Kurulumuz çok değerli etkinliklere imza atıyor. Bugün de kıymetli hemşehrimiz Dr. Senai Demirci’yi ağırlamaktan büyük memnuniyet duyuyoruz" dedi.
Terme Kent Konseyi Başkanı Dilek Aydın ise, emellerinin kentin manevi hayatına katkı sağlamak olduğunu belirterek, iştirakçilere teşekkür etti.
Etkinliğin sonunda iştirakçiler, Dr. Demirci ile birebir sohbet edip sorularını yöneltme imkanı buldu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.