‘Safranbolu’nun Sesi’ Projesi İçin Safranbolu’da

‘Safranbolu’nun Sesi’ Projesi İçin Safranbolu’da

Yayın: 23.07.2016 13:47
Paylaş:
A+ A-

Safranbolu Belediyesinin desteklediği proje kapsamında, Türkî Cumhuriyetlerimizin, her biri kendi alanında çok değerli virtüöz ve bestekârları eşsiz Safranbolu besteleri yapmak üzere Safranbolu’ya geldiler.

Konu ile ilgili yapılan basın toplantısında konuşan TÜRKSOY Başkanı Dusen Kaseinov Safranbolu’ya TÜRKSOY Üye Devletlerinin Kültür Bakanlarının selamlarını getirdiklerini söyledi.

Kaseniov şöyle devam etti; Burada yapacağımız albümün içeriği tamamen Safranbolu olacak ve Klasik Müzik ve Oda Orkestralarının seslendirebileceği tarzda olacak. Burada amacımız bu besteleri tüm dünyaya tanıtmak. Bu bizim Safranbolu’da ilk etkinliğimiz değil. Bilindiği üzere daha öncede Türk Dünyasından sinema, müzik, resim sanatçılarını da Safranbolu’ya getirmiş ve çeşitli etkinliklere katılmıştık. Bir kez daha söylemek isterim ki Safranbolu’da olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Yakın ilgi ve alakanızdan dolayı da ayrıca teşekkür ediyorum. Projenin Safranbolu’nun tanıtımına da faydalı olacağını düşünüyorum” dedi.

Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy ise, “Öncelikle TÜRKSOY Başkanı Dusen Kaseinov başta olmak üzere tüm bestekârlarımıza hoş geldiniz diyorum. Türk Dünyasının çeşitli şehirlerinden bestekârlarımız Safranbolu’da, Safranbolu ile ilgili besteler yaparak bu bestelerin bir araya toplanacağı ‘ Safranbolu’nun Sesi ‘ adlı albümü yapmak üzere ilçemizde bulunuyorlar. Bu besteleri gittikleri her yerde bulundukları her ortamda dile getirecekler” dedi.

Bu projenin çok önceden hazırlandığını kaydeden Başkan Aksoy; “Açıkçası son günlerde yaşadığımız travma sonucunda bu etkinliği yapalım mı yapmayalım mı diye bir düşünce içerisine girdik. Dusen beyefendi ve daha pek çok dostumuz bu travmadan bir an evvel kurtulmamız gerektiğini bu nedenle bu etkinliğin önemli olduğunu dile getirdiler. İçerisinde bulunduğumuz bu durumu bir an önce sona erdirmek, hayatımızı normal şartlarda idame ettirebilmemiz için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Proje kapsamında birbirinden değerli bestekârlarımız Safranbolu’da birer konağa yerleşerek o konağın sesini dile getirecekler. O konakla beraber yapılacak olan sanat etkinliklerini de bir gece halinde, konser halinde tamamlayıp sizlere takdim edecekler” dedi.

Festivalimiz TÜRKSOY Faaliyetleri İle Daha Da Zenginleşecek

Aksoy konuşmasını şöyle sürdürdü; “17. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivalimizi de TÜRKSOY’un faaliyetleri ile daha da zenginleştirmiş olacağız. Bu yıl malumunuz, festivalimizin alt teması ‘Kültürümüzün Manevi Mimarları’ işte kültürümüzü oluşturan manevi dinamikleri, oradan buraya gelen bütün kaynakları da Türk Dünyası ile birlikte festivalimize adapte etmiş olacağız. Ben sanatçılarımıza Safranbolu’muzda kaldıkları süre zarfında güzel ve huzurlu bir ortam sunacağımızı söylemek isterim. Safranbolu’muz güvenlik yönünden oldukça rahat bir şehir. Yine kültürle sanatla iç içe bir şehir. Ümit ediyorum ki: Safranbolu’da yapacakları besteler onların hayatlarında yaptıkları en kıymetli besteler arasında olur. Genç sanatçılarımıza da umarım Safranbolu’da yapacakları besteleri umarım uzun yıllar boyunca katıldıkları bütün ortamlarda seslendirirler. Yine umarım bu besteler ile Safranbolu’nun bir dünya şehri olduğunu tüm dünyaya anlatmış oluruz. Ben değerli misafirlerimize geldikleri ve böyle önemli bir projede yanımızda oldukları için, değerli basınımıza da Safranbolu’nun tanıtımında katkı da bulundukları için teşekkür ediyorum.”

Basın toplantısında son olarak Azerbaycanlı Bestekâr Rauf Aliyev söz aldı.

Aliyev, Safranbolu’da olmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getirirken, hem Türkiye’mizin böylesi güzel bir şehrinde bulunmak hem de Türk Dünyasının önemli bestekârları bir arada olmak ayrıca mutluluk vericidir. Yapılacak bestelerin gelecekte çok büyük anlamı olacaktır. Safranbolu’nun ve Türkiye’nin tanıtımına da katkı sağlayacaktır. Ben öncelikle Safranbolu Belediye Başkanımıza, TÜRKSOY Başkanımıza böylesi güzel bir projeyi hayata geçirdikleri için teşekkür ediyor, arkadaşlarımızda başarılar diliyorum” dedi.

Safranbolu’nun Sesi Projesinde yer alacak bestekarlar: Azerbaycan’dan Rauf Aliyev, Kazakistan’dan Balnur Kydyrbek, Türkmenistan’dan Rouşan Nepesov, Kırgızistan’dan N. İshakov, B. Musayev, Aibat Kepterbayev, Muratbek Begaliyev.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Kızılırmak Deltası’nda 22 yılda 200 binin üzerinde kuş halkalandı

Anadolu Ajansı
Yayın: 19.05.2024 04:24
Paylaş:
A+ A-

SAMSUN (AA) – İLYAS GÜN – Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitoloji Araştırma Merkezince 2002'de başlatılan ve aralıksız sürdürülen çalışma sonucunda Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde 200 binin üzerinde kuş halkalaması yapıldı.

Kuşlar, yaygın olmaları, kolay izlenebilmeleri ve her türlü ekosistemde bulunabilmeleri dolayısıyla en yoğun araştırılan canlı grubu özelliğini taşıyor.

Kuş göçü de üzerinde en çok araştırma yapılan konular arasında yer alıyor. Bu amaçla kullanılan yöntemler ve elde edilen bilgiler önemli bilimsel veri sağlıyor.

Samsun'un Bafra, 19 Mayıs ve Alaçam ilçeleri sınırlarında kalan, Kızılırmak'ın Karadeniz'e döküldüğü alanın da içinde yer aldığı 56 bin hektar genişliğindeki Kızılırmak Deltası, Türkiye'nin önemli sulak alanlarının başında geliyor.

“Kuş Cenneti” olarak da bilinen ve Karadeniz sahilinde doğal özelliklerini koruyabilmiş en büyük sulak alan olan delta, irili ufaklı çok sayıdaki gölü, sazlık alanları, ender subasar çayırları, 12 bin hektarı bulan sulak alanları ve barındırdığı canlı türleriyle Türkiye'nin önemli doğal sistemlerinden birini oluşturuyor.

Deltada bugüne kadar aralarında deniz kartalı, tepeli pelikan, kara leylek, turna, balıkçıl ve yağmurcunun da aralarında bulunduğu yaklaşık 140 türün ürediği belirlendi.

Kış döneminde 100 bin dolayında su kuşunun kışladığı delta, bu yönüyle de uluslararası ornitolojik (kuşları inceleyen bilim dalı) öneme sahip bulunuyor.

Nesli tehlikede olan kuş türlerinden cüce karabatak, şah kartal, dikkuyruk, küçük kerkenez ve alboyunlu kaz gibi türler deltada görülen kuşlar arasında yer alıyor.

Büyük deniz düdükçünü, küçük kiraz kuşu ve ak kaşlı kirazkuşu gibi türler ise son 20 yıldır Kızılırmak Deltası'nda da görülebiliyor.

– İlkbahar dönemi halkalama çalışması 3 Haziran'a kadar sürecek

OMÜ Ornitoloji Araştırma Merkezince de Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde bulunan istasyonda göçmen kuşların hareketlerini izlemek için 2002 yılından bu yana kuş halkalama çalışması yürütülüyor.

Yürütülen çalışmalarda geçen yıl sonbahar döneminde yaklaşık 5 bin kuş halkalandı. Bu yıl 15 Mart'ta başlayan ilkbahar dönemi halkalama çalışması ise 3 Haziran'a kadar devam edecek.

Deltada yürütülen çalışmalarda bugüne kadar 200 binin üzerinde kuş halkalanarak göç rotaları ve hareketleri takip edildi.

– Delta içindeki istasyon çevresinde 50 noktada ağ kuruldu

Kızılırmak Deltası'nda 8 yıldır çalışmalara katılan uzman halkalamacı Deniz Oğuz, AA muhabirine, ilkbahar dönemi halkalama çalışmasında bugüne kadar 800'e yakın kuş halkalaması yaptıklarını söyledi.

Delta içindeki istasyon çevresinde 50 farklı noktada ağ kurduklarını belirten Oğuz, “Bu ağlara takılan kuşların önce yaşını ve cinsiyetini öğreniyoruz. Ne kadar vücudunda yağ var, ona bakıyoruz. Bunlar bize göç ile ilgili bilgi veriyor. Kuşların göçe hazır olup olmadığı konusunda birtakım bilgiler elde etmiş oluyoruz. Kanat ve kuyruk uzunluklarını, ağırlığını aldıktan sonra kuşları tekrar doğaya salıyoruz.” dedi.

Halkalamanın önemine değinen Oğuz, şunları kaydetti:

“Halkalama, göçmen kuşların göç rotalarını, Kızılırmak Deltası gibi alanlarda ne çeşit kuş varlığı olduğunu öğrenmemizi sağlıyor. Yani popülasyon bilgileri, göçmen türlerin ne zaman gelip ne zaman gittikleri gibi bilgileri öğrenmemizi sağlıyor. Yine Kızılırmak Deltası gibi kuş popülasyonunun yoğun olduğu yerlerin korunmasını sağlıyor. Türkiye'de halkalama çalışması sadece Ankara, Kocaeli, Antalya, Iğdır ve Samsun'da yapılıyor. Halkalama çalışmasını, 2,5 ay sonbahar ve 2,5 ay ilkbahar olmak üzere toplam 5 ay yapıyoruz. Geçen yıl sonbaharda 5 bin civarında kuş halkalaması yapıldı.”