Safranbolu’nun Yeni Turizm Alternatifi: Lavanta Bahçeleri

Safranbolu’nun Yeni Turizm Alternatifi: Lavanta Bahçeleri

Yayın: 12.07.2020 20:28
Paylaş:
A+ A-

Safranbolu Kaymakamlığı ve Safranbolu Orman İşletme Müdürlüğünün çalışmaları neticesinde kurulan lavanta bahçeleri, ilçede tarihi yapılardan sonra turizmde yeni bir alternatif oluşturdu.
Safranbolu Kaymakamı Fatih Ürkmezer tarafından başlatılan projelerle ilçe turizmi gelişiyor. Osmanlı döneminden kalma han, hamam, cami, çeşme, köprü ve konaklarıyla yılda 1.5 milyon turist ağırlayan Safranbolu ilçesinin yeni turizm alternatifi lavanta bahçeleri olacak. Kaymakamlık ve Safranbolu Orman İşletme Müdürlüğü kontrolünde dikilecek lavantalar, ilçe turizminde yeni bir alternatif oluşturacak.
Son günlerde Safranbolu için yapılan projelerin bir bir hayata geçmesinin mutluluğunu yaşadıklarını belirten Kaymakam Fatih Ürkmezer, “Cumhurbaşkanımızın himayelerinde ülkemiz genelinde başlatılan fidan dikim kampanyası öncesi yaptığımız çalışmalar neticesinde ilçemize yeni bir turizm alternatifi kazandırdık. Kurumlarımızla istişarelerimiz ve Orman İşletme Müdürlüğümüz tarafından yapılan arazi analizleri ile ilçemizde ismini veren safran ile bütünlük oluşturacak şekilde ve doğal turizmi öne çıkaracak lavanta ormanımızın kapılarını halkımıza açtık. Daha ilk yılında lavanta fidanlarının tuttuğunu ve bu kadar hızlı geliştiğini görmek memnuniyet verici. İnşallah 3 yıl içinde tam bir lavanta ormanı haline gelecek. İlçemizde bir ilk olan lavanta ormanı, diğer aromatik bitkilerle zenginleştirilerek, Safranbolu’ya ekonomi ve turizmin yanında rekreaktif değer katacaktır. Bizler bütün fırsatları değerlendirerek Safranbolu için proje üretmeye devam edeceğiz, yalnız bu değerleri hep birlikte koruyalım ve sahip çıkalım. Halkımıza hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

  1. Gönderen

    Çok güzel. Kaymakam beye tebrikler. İnşaallah hayırlı olur. Lavantanın yağının çıkartılması için de kaymakamlık öncülük yapsa çok iyi olur. Vatandaş nasıl yapılacağını ve para kazanıldığını görünce kendiliğinden yapar. Vatandaşa gözüyle göreceği örnek lazım. Lavanta yağı derken diğer aromatik bitkilerin de yağı çıkartılmaya başlanır, üretimi ve sanayisi gelişir belki. Gül bahçeleri kurmak isteyenler çıkabilir. Lavanta kireçli çorak toprağı seviyormuş. Safranbolu toprağı da kireçli bir yapıya sahip. Aslında doğada kendiğinden de yetişiyor. Karabaş otu deniliyor. İş tutarsa, on yıllar sonra kaymakam beyin ismi lavanta ile anılır Karabük’te. Müftüzade İsmail Efendi 1888’de Bulgaristan’ın Kazanlık şehrinde hariciye görevlisi olarak çalıştığı yıllarda gülyağı elde edilmesini öğrenmiş. Bulgaristan gülyağı çıkartılan gülün yurtdışına çıkartılmasını yasaklamış. Müftüzade İsmail Efendi kaçak olarak bir gül çeliği çıkartmış memleketi İsparta’daki arazisine dikmiş. İsparta’nın gül bahçeleri o çelikten çoğalmış. Aslında gülyağı elde edilen gül cinsinin anavatanı orta Asya imiş. Muhtemelen Bulgaristan’a da Türkler getirmiştir. İsparta’ya da Bulgaristan’dan gelmiş. İsmail efendinin ismi 132 yıl sonra gül ile anılıyor…

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Karabük’te Trafik Haftası etkinliği düzenlendi

Anadolu Ajansı
Yayın: 06.05.2024 16:48
Paylaş:
A+ A-

KARABÜK (AA) – Karabük'ün Safranbolu ilçesinde Trafik Haftası kapsamında etkinlik düzenlendi.

İlçedeki bir alışveriş merkezinin bahçesinde düzenlenen etkinlikte 160 öğrenci, 145 yetişkin olmak üzere 305 kişiye bilgilendirme yapıldı.

Etkinlikte katılımcılara broşür, boyama kitabı, jandarma çocuk dergisi, düdük, şeker ve çikolata ikram edildi.