Safranda Hayat Var -2 Tübitak 4004 Projesi Kapanış Programı ile Sona Erdi
Safranbolu Şehit Murat Akdemir Anadolu İmam Hatip Lisesi önemli bir etkinliği daha başarıyla tamamlamanın gururunu yaşıyor.
Lisenin Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Mehmet Yılmaz yürütücülüğünde bu yıl ikinci defa Tübitak tarafından desteklenen Safranda Hayat Var -2 Tübitak 4004 Projesi Sergi ve Kapanış Töreni ile sona erdi.
Tübitak 4004 doğa ve bilim okulları destekleme programı, bilimsel bilginin toplum ile buluşturulmasını ve yaygınlaştırılmasını, bilginin mümkün olduğunca görselleştirilerek, etkileşimli uygulamalarla anlaşılır bir biçimde kazandırılmasını ve katılımcıların bilimsel olguları fark etmelerini sağlayarak, merak duygularının, araştırma, sorgulama ve öğrenme isteklerinin teşvik edilmesini amaçlıyor.
2022 yılında desteklenen 103 proje arasında 12 resmi ortaokul ve lise bulunuyor. Bunlardan da sadece 3 imam hatip okulundan biri olma özelliği taşıyan projeye Safranbolu ilçesindeki ortaokulların 7. sınıflarında öğrenim görmekte olan 40 öğrenci seçildi. Yaşanılan şehre ismini veren safran bitkisinin merkeze alındığı projede safran ile STEAM etkinlikleri gerçekleştirildi.
Katılımcılar öğrenci kontrolü ve laboratuvar imkanları gereği 20'şer kişilik 2 gruba ayrıldı. Birinci grup 17-19 Ekim, ikinci grup 24-26 Ekim tarihleri arasında aynı etkinlikleri yaptılar. Katılımcılara Safran bitkisi teması ile 21. Yüzyıl becerileri kazandırma amacında olan projede
Safran bitkisi tanıtımı ve Safranbolu'ya etkisi semineri
Safran hasadı ve çevreye koşullarının incelenmesi
Safranbolu Tıbbi ve Aromatik Şehri Gezisi
Safran çiçeğinin aktif bileşikleri ve tıp alanında kullanım semineri
Safranın diyabetli hastalarda ortaya çıkan böbrek hasarının iyileştirmeye yönelik yapılan deney örnekleri etkinliği
Blog yazma etkinliği
Safran çiçeği temalı makaron kulesi ve safranlı makaron etkinliği
Safranlı Türk Kahvesi ve Türk Kahve Müzesi gezisi
Safranlı yemekler hazırlama etkinliği
Deri işlemede safran etkinliği
Rölyef sanatında safran
Safran mürekkebi ile tezhip sanatı
Yün keçe ile safran çiçeği motifi etkinliği
Safranın bileşenlerine ayrıştırılması
Yapay zeka ve görüntü işleme ile safran bitkisinin büyüme evrelerinin tespit edilmesi
Artırılmış gerçeklik ile safran
Safran hikayesi animasyonu hazırlama
gibi toplam 20 etkinlik düzenlendi.
Öğrenciler 3 gün boyunca evlerinden servisler ile alınarak evlerine bırakılarak, öğle ve akşam yemekleri ile ara öğünler yürütücü kurum tarafında karşılandı.
Projede yürütücü kurum ile birlikte, Safranbolu Kaymakamlığı, Safranbolu Belediyesi, Karabük Üniversitesi, Karabük İl Sağlık Müdürlüğü, Safranbolu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Safranbolu Orman İşletme Müdürlüğü, Safranbolu İlçe Tarım Müdürlüğü, Safranbolu Kolonyacısı (Experience Kozmetik) ve Türk Kahve Müzesi olmak üzere 9 farklı kurumla işbirliği yapılmıştır.
31 Ekim 2022 Saat: 18.00'da Şehit Murat Akdemir Anadolu İmam Hatip Lisesi Konferans Salonunda düzenlenen kapanış programında proje yürütücüsü Mehmet Yılmaz projenin sunumunu gerçekleştirdi. Projenin etkinliklerinden oluşan sinevizyon gösteriminin ardından öğrencilere katılım sertifikası ve görev alanlara teşekkür belgesi takdimi gerçekleştirildi. Programın ardından proje etkinliklerinde öğrenciler tarafından üretilen ürünlerin sergilendiği sergi gezilerek hatıra fotoğraf çekimi ile tören sona erdi.
UNESCO ve Cittaslow Kenti Safranbolu'da bu yıl 26.’sı düzenlenen Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali, final gecesinde gerçekleştirilen ödül töreniyle sona erdi. 145 ülkeden 1605 filmin başvurduğu festivalde, 38 eser finale kalırken farklı kategorilerde ödüller sahiplerini buldu.
Safranbolu Belediyesi Leyla Dizdar Kültür Merkezi’nde düzenlenen ödül törenine Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinemalar Genel Müdürü Birol Güven, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Fatih Kırışık, Vali Yardımcısı Kerem Süleyman Yüksel, Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse, Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı Başkanı Şefik Dizdar, akademisyenler, yapımcılar, yönetmenler, sanatçılar, siyasi parti temsilcileri, dernek, oda, stk temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Final gecesinin sunuculuğunu Mutlu Ulusoy üstlenirken, Gordion Tango Jazz Ensemble’ın sahne performansı izleyenlerden büyük beğeni topladı.
Gecede yarışmaya katılan eserlerden kısa fragmanlar da izleyiciyle buluştu.
Festivalde ödül alan eserler ve sahipleri şöyle sıralandı:
ULUSLARARASI KISA METRAJ BELGESEL FİLM YARIŞMASI
En İyi Kısa Metraj Belgesel Film Ödülü: Paula Fuentes & Guillermo Carera – İspanya – Wind Blow By
ULUSLARARASI UZUN METRAJ BELGESEL FİLM YARIŞMASI
En İyi Film Ödülü: Matthaus Wörle – Almanya – Where We Used to Sleep
Mansiyon Ödülü: Daria Morar (Mariya Bulavinskaya yerine) – İzmir – The Forest
ULUSAL ÖĞRENCİ BELGESEL FİLM YARIŞMASI
En İyi Film Ödülü: Cemal Karasalan – Mardin/Kızıltepe – Uzun Kol
Jüri Özel Ödülü: Hasan Hüseyin Korkmaz – Antalya – Antakya Miladı
KÜLTÜREL MİRAS VE KORUMACILIK TEMALI ULUSAL BELGESEL FİLM YARIŞMASI
Suha Arın En İyi Belgesel Ödülü: Adnan Memiş (Sevinç Baloğlu yerine) – İzmir – Oya
Mansiyon Ödülü: Cemalettin İrken – İzmir – Nazlı Hanım’ın Telaşları
ULUSAL KISA METRAJ BELGESEL FİLM YARIŞMASI
En İyi Film Ödülü: Fatih Diren – İzmir – Baletler Köyü
Jüri Özel Ödülü: Kadir Can Arabacı – İstanbul – Buzun Ruhu
ULUSAL UZUN METRAJ BELGESEL FİLM YARIŞMASI
En İyi Film Ödülü: Kenan Diler – Van – Kavak Ağacının Gölgesinde
Jüri Özel Ödülü: Aybüke Avcı – Ankara – Domates Biber Depresyon
Törende konuşan Festival Komite Başkanı ve Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse, festivalin Safranbolu’nun tarihi ve kültürel değerlerinin korunması açısından önemli bir misyon taşıdığını belirtti. Başkan Köse, “Altın Safran Belgesel Film Festivali, sadece bir sanat etkinliği değil, aynı zamanda geçmişi geleceğe taşıyan bir bellek oluşturma çabasıdır. Katılan her belgesel bu kentin ruhuna, tarihine ve kültürüne bir iz bırakıyor. Safranbolu olarak bu izleri korumak ve çoğaltmak için çalışmaya devam edeceğiz. Geceye katılan herkese ve Safranbolu Belediyemiz Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğümüz başta olmak üzere festivalde emeği geçen tüm mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Sinemalar Genel Müdürü Birol Güven ise yaptığı konuşmada, "Nasıl Safranbolu dünyanın göz bebeği ise, Altın Safran Belgesel Film Festivali de bizim göz bebeğimiz. Gerçekten çok iyi bir etkinlik, örnek alınacak bir etkinlik. Ben bu etkinlik için Sayın Başkanımızın nezdinde emeği geçen herkesi kutluyorum.
26 yıldır bu festivalin arkasında duran Safranbolu halkına teşekkür etmek istiyorum. Bu vesileyle, bu şehri bir sinema şehri yapan büyük vizyoner Suha Arın ve bizim meslek büyüğümüz, abimiz Türker abiyi de saygıyla ve rahmetle anmak istiyorum. Mekânları cennet olsun, nur içinde yatsınlar." ifadelerine yer verdi.
Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık konuşmasında, "Dünya biliminde kim en üst seviyeye çıkıyorsa filmleri de belgeselleri de çok daha iyi yapıyorlar. Geçmişten günümüze baktığımızda bilimde kim birinci sıraya gelmişse ürettiği eserlerin, ürettiği sanatın, ürettiği müziğin bütün dünyayı etkisi altına aldığını görüyoruz. O halde biz de hep birlikte önceliğimizi ve ağırlığımızı bilime vermek zorundayız." ifadelerine yer verdi.
Vali Yardımcısı Kerem Süleyman Yüksel yaptığı konuşmada, festivalin çeyrek asrı aşkın bir süredir kültürel miras ve belgesel sinema alanında önemli bir platform oluşturduğunu ifade ederek, tüm katılımcılara ve emek verenlere teşekkür etti.
Festival kapsamında ayrıca bu yıl doğa ve belgesele katkı ödülü belgesel yapımcısı ve doğa eğitmeni Serdar Kılıç'a, Türker İnanoğlu Sinema Onur Ödülü ise usta yönetmen ve senarist Nesli Çölgeçen'e verildi. 26. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.