Sağlık çalışanları yeni bakandan beklentilerini açıkladılar

Sağlık çalışanları yeni bakandan beklentilerini açıkladılar

Yayın: 02.07.2024 12:58
Paylaş:
A+ A-

Türk Sağlık-Sen Karabük Şube Başkanı Sadık Doğdu Sağlık Bakanlığı görevine getirilen Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’dan sağlık çalışanlarının beklentileri olduğunu söyledi.

Başkan Doğdu, yayınladığı bir basın bildirisi ile yeni sağlık bakanından beklentilerini açıkladı. Sağlık Bakanı Memişoğlu’nu sağlık çalışanlarının çözüm bekleyen meseleler açısından zor bir görevin beklediğini belirten Başkan Doğdu “ Resmî Gazete’de yayımlanan kararla, Sağlık Bakanı olarak atanan Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’nu tebrik ediyor, görevinde başarılar diliyorum.

Sayın Bakanın uzun bir süredir İstanbul İl Sağlık Müdürü olarak sahaya hakim olmasını ve sağlık çalışanlarının yaşadıkları sorunları yakından bilmesini; kronikleşen sorunların çözüme kavuşturulması ve sağlık çalışanlarının haklı taleplerinin hayata geçirilmesi açısından önemli görüyorum.

Pandemi süreci ve deprem felaketi başta olmak üzere fedakârca ve canını hiçe sayarak sağlık çalışanlarının yürüttükleri hizmet karşısında başta ekonomik olarak haklarında yaşadıkları geriye gidiş ve kayıpların telafisi şarttır.

Bu anlamda Sayın Bakandan beklentimiz; Temel ücret politikasının tek kalem maaş olarak belirlenmesi, günümüz şartlarının oldukça gerisinde kalan nöbet ve giyim yardımı başta olmak üzere tüm ödemelerin makul bir düzeye getirilmesi, taban, teşvik veya destek adı altında yapılan ödemelerin ise bir an önce yeniden düzenlenerek adil ve ekonomik bir katkı yapacak seviyelere yükseltilmesidir.

Israrla vurguladığımız bu düzenlemelerin yanı sıra sağlıkta şiddetin en aza indirilmesi için gerekli adımların atılarak sağlık kurum ve kuruluşlarının sıfır toleranslı alan ilan edilmesi, görevde yükselme ve atamalarda ehliyet ve liyakatin esas alınması, planlı bir istihdam politikası ile sağlık personeli sayısının arttırılması, iş yükünün hafifletilmesi, Aile hekimliğinde ödemelerin yeniden belirlenerek yaşanılan sorunlara çözüm üretilmesi önceliklerimiz arasındadır.

Sayın Bakanı sağlık çalışanlarının çözüm bekleyen meseleleri açısından zor bir görev beklemektedir. Bize göre sağlık çalışanları ile ilgili bir acil eylem planı en kısa sürede ortaya konulmalı ve sosyal taraflarla birlikte çalışanların meselelerine çözümler üretmelidir” dedi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Karabük Üniversitesi Yaz Tatiline Girdi ve Esnafların İşleri Düşüşe Geçti

Yayın: 04.07.2024 14:10
Paylaş:
A+ A-

KARABÜK- Karabük Üniversitesi’nde yaz tatilinin başlamasıyla birlikte şehirdeki kafeler ve mağazalar, öğrencilerin memleketlerine dönmesi sonucu müşteri azlığı yaşamaya başladı.

Şehir ekonomisine önemli katkılar sağlayan öğrencilerin yokluğu, esnafları zor durumda bırakıyor. Öğrenci azlığı bazı kafelerin veya mağazaların kapanmasına bile sebep olabiliyor. Aslında Karabük’ü ayakta tutan öğrencilerin olduğu bir kez daha gözler önüne seriliyor.

Esnafların İşleri Düşüşe Geçti

Karabük’te bulunan birçok kafe ve mağaza sahibi, üniversite döneminde yoğun bir müşteri trafiğine sahip olduklarını belirterek, tatil dönemlerinde işlerinin ciddi bir şekilde düşüşe geçtiğini ifade etti. Öğrencilerin memleketlerine dönmesi esnafları zor bir durum içerisine bıraktı. Bununla beraber, Karabük’te yaşayanlar ise iş bulmakta zorluk çekiyor. İşler sakinleşince, çalışan sayıları oldukça düşüyor. Bir kafe sahibi, “Öğrenciler burada olmadığı zaman işlerimiz oldukça düşüyor. Bu durum, özellikle yaz tatilinde daha belirgin oluyor. Öğrenciler gittiği zaman caddeler boşalıyor ve müşteri sayısı giderek düşüyor. Çalışan sayılarını azaltmak zorunda kalıyoruz ve kafeyi erken saatlerde kapatıyoruz. Kış aylarında ise öğrenciler burada oldukları için kafeler fazlasıyla yoğun olmakla beraber oturacak yer kalmadığı zamanlar bile oluyor.” dedi.

Esnafların Alternatif Çözüm Arayışları

Esnaflar, bu durumu aşmak için çeşitli alternatif çözümler arıyor. Özellikle yerel halkı çekmek için farklı kampanyalar ve indirimler düzenlemeyi planlayan mağaza ve kafe sahipleri, sosyal medya üzerinden daha fazla tanıtım yapmayı hedefliyor. Öğrenciler gittiği için esnaflar yerel halka yoğunlaşarak, dikkatlerini çekmeye çalışıyorlar. Bir mağaza işletmecisi, “Öğrenci yokken yerel halkı mağazamıza çekmek için indirim kampanyaları yapmayı düşünüyoruz. Ayrıca, sosyal medya üzerinden daha aktif olmayı planlıyoruz. Sosyal medya üzerinden ürünlerimizin reklamını yaparak müşterilerin ilgisini çekmeyi planlıyoruz. Günümüzde zaten çoğunluk soysal medya üzerinden hem her işini halledebiliyor hem de sipariş verebiliyor. Bu yüzden bizde sosyal medyaya önem ve ağırlık vererek yaz tatilini bu şekilde geçirmeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.

Yerel Ekonomiye Etkileri

Öğrenci nüfusunun azalması, şehir ekonomisine de doğrudan yansıyor. Üniversite öğrencilerinin şehirde harcadığı para, esnafların gelirinin büyük bir kısmını oluşturuyor. Öğrencilerin yokluğu, sadece mağaza ve kafeleri değil, aynı zamanda konaklama, ulaşım ve diğer hizmet sektörlerini de olumsuz etkiliyor. Öğrenciler olmadığı zaman otobüs ve dolmuşlar oldukça azalıyor.

Belediyeden Destek Çağrısı

Karabük esnafı, bu durumu hafifletmek için belediyeden destek bekliyor. Özellikle yaz aylarında turist çekmek amacıyla çeşitli festivaller, eğlenceler ve etkinlikler düzenlenmesi, esnafların talepleri arasında yer alıyor. Bu tür etkinliklerin, şehirdeki ticari hareketliliği artırarak ekonomik durgunluğun önüne geçip, esnafı ayağa kaldıracağı düşünülüyor.

Karabük’te üniversite tatili döneminde yaşanan müşteri azalması, esnafları oldukça zora sokuyor. Alternatif çözümler ve belediye desteği ile bu durumun üstesinden gelinmeye çalışılıyor. Öğrencilerin geri dönmesiyle birlikte şehir ekonomisinin yeniden canlanması ve eski haline dönmesi bekleniyor. (Kaynak: Yağmur Tozduman)