Salıpazarı “Tabiat Anıtı” Çağlayan Çalkaya Takım Şelaleleri ile turizmden pay almak istiyor

Salıpazarı “Tabiat Anıtı” Çağlayan Çalkaya Takım Şelaleleri ile turizmden pay almak istiyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 11.06.2024 08:30
Paylaş:
A+ A-

SAMSUN (AA) – Samsun'un Salıpazarı ilçesinde “Tabiat Anıtı” olarak ilan edilen Çağlayan Çalkaya Takım Şelaleleri'nin turizme kazandırılması hedefleniyor.

İlçede orman içinde 13 hektarlık alanda sıralı 6 şelaleden oluşan ve 2021 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından “Tabiat Anıtı” ilan edilen Çağlayan Çalkaya Takım Şelaleleri, doğal güzelliği ile öne çıkıyor.

Sahip olduğu şelalelerle turizmden pay almak isteyen ilçede, Belediye Başkanı Refaettin Karaca, Başkan Yardımcısı Hayrettin Akman ve Belediye Meclisi üyeleri bölgede incelemelerde bulundu.

Belediye Başkanı Karaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, turizm potansiyeli yüksek bir ilçe olduklarını ancak turizmden yeterince yararlanamadıklarını söyledi.

Daha önce patika yolla ulaşılan Çağlayan Çalkaya Takım Şelaleleri'ne Tabiat Anıtı ilan edilmesinin ardından Orman İşletme Müdürlüğü tarafından yol çalışması başlatıldığını aktaran Karaca, iki kilometrelik yolun bu yıl bitirilmesi için girişimde bulunduklarını belirtti.

Doğa harikası takım şelalelerini herkesin gelip görmesini istediklerini vurgulayan Karaca, “Saklı bir cennet. Halen daha gün yüzüne çıkarılamamış değerlerimiz var. Garpu Kalesi, Kaya Mezarları ve Karacaören Şelaleleri'miz gibi. Biz de buraların gün yüzüne çıkartılması için mücadele ediyoruz. İnşallah buraların yollarını bir an evvel yapıp halkımızın kullanımına açmak istiyoruz. Bu tür değerlerimizin il dışından ve yurt dışından vatandaşlarımızın gelip görmesini istiyoruz. Biz onları ilçemizde turist olarak değil misafir olarak ağırlayacağız. Herkesi Salıpazarı ilçemize davet ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Safranbolu Kız Teknik ve Meslek Lisesi Ek Binasının Yıkımına Başlandı

Yayın: 28.07.2024 15:11
Paylaş:
A+ A-

KARABÜK – Safranbolu’da, tarihi Kız Teknik ve Meslek Lisesi’nin yanındaki ek binanın yıkım işlemleri başladı.

Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı’nın öncülüğünde gerçekleştirilen bu çalışma, tarihi yapının korunup yaşatılmasına yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Vakıf Başkanı Şefik Yılmaz Dizdar, yıkımın gerekçelerini açıklayarak, “Tarihi lisenin orijinal dokusuna sahip çıkmak istiyoruz. Yapılan kontrollerde, ek binada ciddi çatlamalar ve dökülmeler gözlemlendi. Bu nedenle yapı içerisinde eğitim faaliyetleri de durdurulmuştu. Bu durum, güvenlik açısından risk oluşturuyordu. Kurul, Belediye gibi kurumlarla işbirliği halinde özgün dokusunu koruma kararı alarak, müze olarak ilerde açılmasını umut ediyoruz” dedi.

Yıkımın, tarihi yapının daha büyük bir projeye entegre edilmesi amacıyla gerçekleştirildiğini ifade eden Dizdar, ardından tarihi binayı müze olarak restore etmeyi planladıklarını belirtti. “Safranbolu’nun tarihi ve kültürel mirasını gelecek nesillere aktarmak için bu bina önemli bir yapı olacak. Restorasyon çalışmaları ile birlikte, burada Safranbolu’nun tarihine ve kültürüne ışık tutan bir müze oluşturmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Safranbolu’nun UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan önemli tarihi yapılarından biri olan Kız Teknik ve Meslek Lisesi, bu projeyle birlikte hem koruma altına alınacak hem de ziyaretçilere açılarak, kültürel bir mekan haline getirilecek.

Yıkım çalışmaları sırasında bölgedeki tarihi yapının korunmasına özen gösterileceği ve herhangi bir olumsuzlukla karşılaşılmaması için çevredeki alanın güvenli bir şekilde düzenleneceği ifade edildi. Böylece Safranbolu, tarihi değerlerini yaşatmayı ve turistik cazibesini artırmayı hedefliyor.

Vakıf, hayata geçirilecek bu proje ile tarihi mirası koruma ve tanıtma konusunda önemli bir adım atıyor. Tarihi Kız Teknik ve Meslek Lisesi’nin müze işlevselliği kazandırılması kent sakinleri tarafından takdirle karşılanıyor.